Έρχεται η Pemptousia ΤV από την Μονή Βατοπαιδίου και το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός»
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Protagon.gr. Ορισμένοι όμως εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά , που ιθύνοντες για την δημιουργία του καναλιού θεωρούν ” κακόβουλα και αναληθή τα δημοσιεύματα”
Της Ελευθερίας Κόλλια*
Ισως δεν έχετε ακουστά το Ινστιτούτο Έρευνας Διάσωσης και Προβολής Πνευματικών και Πολιτιστικών Παραδόσεων «Αγιος Μάξιμος ο Γραικός». Στην ιστοσελίδα του, θα διαπιστώσετε ότι το Ινστιτούτο δραστηριοποιείται στην έρευνα, καταγραφή, διάσωση, διάδοση, προβολή και ανάδειξη του Παγκόσμιου Ορθοδόξου Πνευματικού και Πολιτιστικού Πλούτου και Αποθέματος, και σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από το γεγονός ότι διαθέτει δημοσιογραφικό όμιλο, με κλειδί τη λέξη «πεμπτουσία», Pemptousia – γνωστό στους μυημένους. Πλάι στο Pemptousia network, διαδικτυακό περιοδικό, το διεθνές πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων Oρθοδοξία (Orthodoxianewsagency), τον ραδιοφωνικό σταθμό Pemptousia Radio, τον Μάρτιο έρχεται και η Pemptousia TV.
Τον θεμέλιο λίθο για το Ινστιτούτο έθεσε πριν από πολλά χρόνια η Μονή Βατοπαιδίου, υπό τον ηγούμενο αρχιμανδρίτη Εφραίμ.
Ιθύνοντες θεωρούν ωστόσο κακόβουλα και αναληθή τα δημοσιεύματα που θέλουν «τη Μονή να στήνει κανάλι». Το φάσμα της πρωτοβουλίας είναι πολύ ευρύτερο. Την προεδρία του «Αγιος Μάξιμος ο Γραικός» έχει σήμερα ο ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Χρυσός, ενώ μπουκέτο πανεπιστημιακών αναγράφεται στην ταυτότητα των επιστημονικών συμβούλων του: από τον Δημήτριο Τσομώκο, καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τον Κυριάκο Κομβόπουλο, καθηγητή στο Μπλερκλεϊ, διευθυντή των εργαστηρίων SSEL και CSM και τον πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Καλλιακμάνη, καθηγητή Θεολογικής Σχολής στο ΑΠΘ, ως τον Χρήστο Ζερεφό, ακαδημαϊκό, επόπτη του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, τον Πασχάλη Κιτρομηλίδη, καθηγητή της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, τον Γεώργιο Μαντζαρίδη, ομότιμο καθηγητή Θεολογικής Σχολής, τον Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη, Ομότιμο Διευθυντή Ερευνών Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τον Μιχάλη Δουλγερίδη, διευθυντή του Τμήματος Καλλιτεχνικής Συντήρησης – Αποκατάστασης Έργων Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης. Πεμπτουσία θα πει το κυρίαρχο, το πιο ουσιώδες, αλλά και το εξαιρετικά ωραίο, η περίφημη quinta essentia του Δυτικού κόσμου. Το Pemptousia TV φιλοδοξεί προφανώς να δίνει το Ορθόδοξο στίγμα – ασφαλώς, στην ψηφιακή εκδοχή του – του ωραίου, του πιο ουσιαστικού, βασισμένο στο τρίπτυχο πολιτισμός – επιστήμη – θρησκεία. Να προβάλλει υλικό που δεν προβάλλεται από τα υπάρχοντα κανάλια (μεταξύ άλλων και για το Άγιο Όρος), να ρίχνει φως στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, να προσελκύει νέους. Ήδη η ιστοσελίδα της Pemptousia στηρίζει με ζωντανές συνδέσεις τις δράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το 1821. Ποιος είπε άλλωστε ότι η πνευματικότητα απαγορεύει τη συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι; Ολα τα εγχειρίδια στρατηγικής τονίζουν ότι μια μαχητική δύναμη οφείλει να συμπεριφέρεται, όπως ακριβώς το υγρό στοιχείο: μπορεί να διεισδύει παντού. Η τάχιστη προσαρμογή στα νέα δεδομένα, η συμμόρφωση με τις εξελίξεις, είναι το κλειδί. Η Τεχνολογία (δεν λείπουν ούτε τα podcasts!) δεν θα μπορούσε να μείνει αναξιοποίητη για ένα Ινστιτούτο που συγκαταλέγεται στους εγγεγραμμένους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού.
Το γεγονός ότι το Ινστιτούτο δεν ακολουθεί ασθμαίνοντας τις εξελίξεις, αλλά συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της εποχής, οφείλεται στον διευθυντή Ανάπτυξης Νίκο Γκουράρο, υπεύθυνο για όλες τις ψηφιακές δράσεις.
Το μέλλον και το τηλεκοντρόλ
Κινητήριος οικονομική δύναμη του εγχειρήματος, δωρεές και χορηγίες φίλων της Ορθοδοξίας – με δεδομένο ότι μεγάλο κομμάτι του άρματος παραγωγής κινείται ιεραποστολικά και σε εθελοντική βάση. Στο πρόγραμμα θα μπορεί να έχει πρόσβαση καθένας, μέσα από το laptop, το κινητό, το smartphone του. Θα πρόκειται με άλλα λόγια για «TV on the go», όπως θέλει η ορολογία της αγοράς. Στο μέλλον, το Pemptousia TV φιλοδοξεί να μπει και στο τηλεκοντρόλ, μαζί με όλα τα γνωστά κανάλια. «Η ψηφιακή τηλεόραση με περιεχόμενο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό και θεολογικό, θα έχει live πρόγραμμα και on demand περιεχόμενο το οποίο θα βασίζεται σε πρόγραμμα που παράγεται κατά την τρέχουσα περίοδο, με εκπομπές, δελτία ειδήσεων και αρχειακό υλικό, όλα παραγωγές της Πεμπτουσίας.
Διαθέτουμε επίσης βίντεο – ντοκουμέντα με συνεντεύξεις μεγάλων προσωπικοτήτων της Ορθοδοξίας», απαντά σε ερώτηση του Protagon η δημοσιογράφος Μαρία Γιαχνάκη, CEO του Ινστιτούτου. «Οι παρουσιαστές των εκπομπών προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, στηρίζοντας το ιεραποστολικό έργο του Ινστιτούτου και ανήκουν στον δημοσιογραφικό χώρο, στον χώρο των τεχνών, της Εκκλησίας και των επιστημών. Ξεχωριστό κομμάτι του προγράμματος θα κρατούν στα χέρια τους νέοι επιστήμονες και καλλιτέχνες, με θεματολογία που αφορά την ηλικιακή ομάδα τους. Τα πρόσωπα που δουλεύουν για την παραγωγή προγράμματος και την ενημέρωση είναι δημοσιογράφοι – μέλη της Ενωσης Συντακτών και έμπειροι στα οπτικοακουστικά μέσα, ενώ οι δημοσιογράφοι από το διεθνές πρακτορείο Ορθοδοξία καθώς και οι επιστημονικοί συνεργάτες της Πεμπτουσίας αποτελούν το ανθρώπινο δυναμικό της παραγωγής του περιεχομένου». Σε μία κίνηση τουλάχιστον εντυπωσιακή από την πλευρά του Ινστιτούτου, που αναμφίβολα θα δράσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος για τις θέσεις της Ορθοδοξίας, απομένει να διαπιστωθεί το γκελ της, η απήχηση στο τηλεοπτικό κοινό. Απομένει να διαβαστούν κάποια στιγμή οι μετρήσεις τηλεθέασης. Η είδηση για το Pemptousia TV είναι πολυεπίπεδη, την περίοδο που διανύουμε, αλλά και τη μετά Covid-19 εποχή. Τόσους κραδασμούς και ρωγμές έχει καταφέρει η πανδημία. text «Μήδεια» ονομάζεται η νέα κακοκαιρία. Κοινώς θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα
ΩΣΤΟΣΟ, ο Γιώργος Στεργίου στο ereportaz.gr υποστηρίζει ότι η Μονή “φέρεται να αιτήθηκε κρατική άδεια για να δημιουργήσει το πρώτο ελεύθερο εκκλησιαστικό κανάλι Εθνικής εμβέλειας . Ζηλεύοντας τη δόξα ρωσικών μοναστηριών, που περισσότερο ασχολούνται με την πολιτική παρά με την πνευματικότητα, το πιο «δραστήριο» μοναστήρι του Αγίου Όρους δείχνει να προχωρεί στο μεγάλο βήμα. ∆ραστήριο, λένε αυτοί που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα στο υπουργείο Εξωτερικών, που παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητές τους, περισσότερο στην προβολή και λιγότερο την ουσία.
Το παρασκήνιο
Εκ πρώτης όψεως δεν είναι κακό, υποστηρίζουν μοναχοί του Βατοπεδίου. «Παράγουμε πολιτιστικό πλούτο και προάγουμε τις αξίες της Ορθοδοξίας», θα πουν. Μοναστήρια του Αγίου Όρους δεν καλοβλέπουν, πάντως, αυτές τις πρωτοβουλίες. «Πολλά λεφτά για το τίποτα», σχολιάζουν αυτοί που κατακρίνουν αυτά τα «πολύ κοσμικά» του Βατοπεδίου. «Καλύτερα να τα έκαναν φιλανθρωπικό έργο παρά προβολή και τηλεοπτικές δόξες», σχολιάζει μητροπολίτης της Πελοποννήσου. «Πόσο σίγουροι είναι όσοι ανέχονται αυτή τη δραστηριότητα ενός μοναστηριού ρωσικών συμφερόντων σχήματα για λόγους γεωπολιτικούς;», θέτει ως αμείλικτο ερώτημα προς τον ηγούμενο Εφραίμ. Οι πιο δύσπιστοι βλέπουν πως πίσω από την «ενημερωτική» εμμονή του Βατοπεδίου και την αλόγιστη σπατάλη χρημάτων κρύβονται συμφέροντα της Ρωσικής Εκκλησίας. Μίας Εκκλησίας που κινείται χέρι-χέρι με το Κρεμλίνο και δεν λέει να χωνέψει τη στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κύπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κυρίως στην υπόθεση της Εκκλησίας της Ουκρανίας που έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις. ∆εν είναι κρυφή η στενή σχέση του Βατοπεδίου με τα ρωσικά συμφέροντα. Πολλά χρόνια έχουν φτιάξει το δικό τους κονάκι στο Βατοπεδι ρώσοι μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες.
Χορηγίες
Τα ίδια συμφέροντα που στηρίζουν ποικιλοτρόπως τους μητροπολίτες της Κύπρου. Τα χρήματα που προσφέρονται από το Βατοπέδι ως χορηγίες σε μητροπόλεις για φιλανθρωπίες είναι πολλά. Το ίδιο και τα χρήματα που δίνονται για το νέο μεγάλο τηλεοπτικό πρότζεκτ. Η αλήθεια, εξηγεί γνωστός εκκλησιαστικός δημοσιογράφος, που άσκησε πρόσφατα δριμύτατη δημόσια κριτική στο Βατοπέδι, είναι πως πίσω από τα μεγάλα «μιντιακά» εγχειρήματα του Βατοπεδίου ίσως κρύβεται και μία άλλη μεγάλη τους φιλοδοξία: να εκλέξουν τον επόμενο Οικουμενικό Πατριάρχη και Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, όταν έρθει η ώρα. Για να μπορέσουν να προωθήσουν μία τελείως διαφορετική ατζέντα, με πολλά ρωσικά φωνήεντα…”