Επτά κόμματα στην νέα Βουλή με 20 νέα πρόσωπα

Επτά κόμματα στην νέα Βουλή με 20 νέα πρόσωπα

Επτακομματική είναι πλέον η βουλή, με την διαδικασία ανακήρυξης των νέων βουλευτών να πραγματοποιείται  το μεσημέρι.  Υπήρξαν ανατροπές, υπήρξαν και τα φαβορί της κούρσας, όμως και μία σημαντική ανανέωση στο κοινοβουλευτικό σώμα. Η νέα Βουλή θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση στις 10 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνει η εκλογή του προέδρου ή της προέδρου της. 

20 νέα πρόσωπα

20 βουλευτές εκλέγονται για πρώτη φορά. Οι βουλευτές δηλαδή που πρώτη φορά θα καθίσουν στα έδρανα από την επαρχία Λευκωσίας είναι οι Χρίστος Χριστοφίδης (ΑΚΕΛ) Αλέκος Τρυφωνίδης (ΔΗΠΑ), Χρύσης Παντελίδης (ΔΗΚΟ), Αλεξάνδρα Ατταλίδου (Κίνημα Οικολόγων). Οι νέοι βουλευτές Λεμεσού είναι οι Φωτεινή Τσιρίδου Νίκος Σύκας (ΔΗΣΥ), Μαρίνα Νικολάου (ΑΚΕΛ), Σταύρος Παπαδούρης (Οικολόγοι), ενώ από στην επαρχία Αμμοχώστου οι Γιώργος Κουκουμάς (ΑΚΕΛ), Νίκος Γεωργίου (ΔΗΣΥ), Μιχάλης Γιακουμή (ΔΗΠΑ) και Χρίστος Σενέκκης (ΔΗΚΟ). Στην επαρχία Λάρνακας η νέα προσθήκη είναι ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης του ΔΗΣΥ, ο Σωτήρης Ιωάννου (ΕΛΑΜ) και Ανδρέας Αποστόλου (ΕΔΕΚ). Στην Πάφο αλλάζει άρδην το σκηνικό καθώς και οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές είναι νέοι και πρόκειται για τον Βαλεντίνο Φακοντή (ΑΚΕΛ), Χαράλαμπο Πάζαρο (ΔΗΣΥ), Χρύσανθο Σαββίδη (ΔΗΚΟ). Νέες προσθήκες έχει και η Κερύνεια με τον Χρίστο Χριστόφια (ΑΚΕΛ), γιό του αείμνηστου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια ,  και τη Ρίτα Σούπερμαν (ΔΗΣΥ).

 

Σημαντική θεωρείται και η ηλικιακή ανανέωση στη νέα σύνθεση της Βουλής. Δώδεκα από τους 56 βουλευτές είναι στην ηλικία των 30. Πρόκειται για τους Γιώργο Κουκουμά, Μαρίνα Νικολάου, Πρόδρομο Αλαμπρίτη, Αννίτα Δημητρίου, Ανδρέα Αποστόλου, Μιχάλη Γιακουμή, Βαλεντίνο Φακοντή, Λίνο Παπαγιάννη Νίκο Γεωργίου, Χρίστο Χριστόφια,Ανδρέα Αποστόλου και Ανδρέα Πασιουρτίδη. Ο νεαρότερος σε ηλικία είναι ο Σωτήρης Ιωάννου, ετών 26, ενώ οι 16 από τους 56 είναι στην ηλικία των 40. Απογοητευτική πάντως κρίνεται η παρουσία των γυναικών, καθώς μόλις 8 από τις 56 εκλέγηκαν. Σημαντικό ωστόσο είναι πως τρεις γυναίκες (Ειρήνη Χαραλαμπίδου (ΑΚΕΛ), Αννίτα Δημητρίου (ΔΗΣΥ) και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (ΔΗΚΟ) ήρθαν πρώτες σε σταυρούς προτίμησης.

 

Στην επαρχία Λευκωσίας επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά  ο “κομματικός πατριωτισμός” για τα τρία μεγάλα κόμματα. Για πρώτη φορά ο ΔΗΣΥ δεν εκλέγει αριστίνδην υποψήφιο στην επαρχία Λευκωσίας, ενώ σημασία έχει και η χαμηλή κατάταξή τους. Αυτό καταδεικνύει αφενός πως λειτούργησε κυρίως η σκληρή ψήφος και αφετέρου ότι οι αριστίνδην επιλογές αυτή τη φορά δεν είχαν την δυναμική παλαιότερων εκλογικών αναμετρήσεων. Στις πρώτες θέσεις κατατάσσονται ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης και ο αναπληρωτής Πρόεδρος Χάρης Γεωργιάδης, στέλνοντας το μήνυμα πως ο Συναγερμικός κόσμος επιβράβευσε την ηγεσία του. Σκληρή ψήφος παρατηρείται και στη Λεμεσό με την θριαμβευτική εκλογή του αντιπροέδρου του κόμματος Ευθύμιου Δίπλαρου αλλά και την εκλογή του για χρόνια επαρχιακού ΔΗΣΥ Λεμεσού Νίκου Σύκα. Και στο ΑΚΕΛ βεβαίως παρατηρείται σκληρή ψήφος, αν λάβει κανείς υπόψη πως πέραν της Ειρήνης Χαραλαμπίδου κανείς άλλος των Νέων Δυνάμεων δεν εκλέγηκε. Αξίζει πάντως να καταγραφεί πως τόσο η Ειρήνη Χαραλαμπίδου όσο και ο Νίκος Κέττηρος ο οποίος είναι μεν μέλος του κόμματος, αλλά όχι του κομματικού μηχανισμού, ήρθαν πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης με την κα Χαραμπίδου να κόβει πρώτη το νήμα για δεύτερη φορά παγκύπρια, παρά την καραντίνα,  στην οποία την είχε θέσει η ηγεσία του κόμματος, κρατώντας την μακριά από τις τηλεοπτικές συζητήσεις.  Στην επαρχία Λευκωσίας καταγράφεται η εκλογή των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΑΚΕΛ, εκείνων δηλαδή που αναμένεται να πάρουν τη σκυτάλη για τη νέα κατάσταση πραγμάτων, ενώ και στο ΔΗΚΟ υπάρχει η ίδια ανάγνωση με την εκλογή Χριστιάνας Ερωτοκρίτου και Χρύση Παντελίδη.

Όπως ελέχθη ο  νεαρότερος υποψήφιος, σε ηλικία 26 ετών, που κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην Βουλή, με 1494 προσωπικούς σταυρούς προτίμησης, είναι ο Σωτήρης Ιωάννου, από την Λάρνακα. Να σημειωθεί ότι, είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ και Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας από το 2016.

Ο κ. Ιωάννου στα δεξιά του αρχηγού του ΕΛΑΜ , Χρήστου Χρήστου

 

Ο κ. Ιωάννου, δήλωσε στην κάμερα του ΡΙΚ: «θεωρώ ότι με τιμά αυτό το αποτέλεσμα, αλλά παράλληλα με γεμίζει με ευθύνη», καλώντας μάλιστα τους νέους να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, «είναι το δικό μας μέλλον, το οποίο καθορίζετε από την πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Share this post