Επιβεβαιώθηκε η στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών
Τριμερής συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ελλάδος-Ιορδανίας
Οι διευρυμένες συνομιλίες (16.1.2018), στην Λευκωσία, ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, με επικεφαλής τους ηγέτες των τριών χωρών, πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, πρωθυπουργό ,Αλέξη Τσίπρα, και βασιλιά, Αμπντάλλα Β`, ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στο πλαίσιο της πρώτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.
Η τριμερής επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις και τη στρατηγική συνεργασία σε πολλούς τομείς με την υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων συναντίληψης, μεταξύ Λευκωσίας – Αθήνας – Αμάν.
O Νίκος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του, αφού καλωσόρισε τους άλλους δύο ηγέτες, επεσήμανε ότι η πρώτη τριμερής επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις των τριών χωρών. «Αποτέλεσμα της τριμερούς η Διακήρυξη της Λευκωσίας. Το πλαίσιο δηλαδή πάνω, στο οποίο θα στηριχθεί η μεταξύ μας συνεργασίας. Οι συμφωνίες που θα υπογράφουν αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές, πολιτιστικής κληρονομιάς και θαλάσσιας συνεργασίας», είπε.
Κατά το γεύμα, που ακολούθησε συζητήθηκαν οι σχέσεις Ιορδανίας με ΕΕ.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τους δυο ηγέτες για Κυπριακό. Η δίκη μας πλευρά, πρόσθεσε , παραμένει δεσμευμένη για μια συνολική λύση στο Κυπριακό. Στην Κοινή Διακήρυξη αναφέρεται για το Κυπριακό: «Εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επαινούμε τις προσπάθειες του Προέδρου και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας λύσης που θα επανενώνει το νησί και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
Υπογραμμίζουμε ότι μια συνολική διευθέτηση δεν θα είναι προς όφελος μόνο του λαού της Κύπρου, αλλά επίσης θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».
Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν « να συνδράμουν την Ιορδανία εντός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης της εφαρμογής των προτεραιοτήτων της εταιρικής σχέσης».
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλλα Β’, τόνισε ότι οι συμφωνίες που υπογράφθηκαν ενισχύουν τις μεταξύ των τριών χωρών.
Οι συζητήσεις, ανέφερε , κάλυψαν παγκόσμια και τοπικά προβλήματα. «Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, εάν δεν υπάρξει διευθέτηση της ισραηλινό- παλαιστινιακής κρίσης με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», τόνισε.
Οι χώρες μας, συνέχισε , είναι δεσμευμένες να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία. Η Ιορδανία, δήλωσε , υποστηρίζει μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ιορδανός βασιλιάς ευχήθηκε να ξαναδεί τον Νίκο Αναστασιάδη «με την ιδιότητα του προέδρου».
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας , Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο-Ελλάδα και Ιορδανία έχει πολύ σημαντικές προοπτικές σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των τριών χωρών και στη δυναμική, που μπορεί να αναπτύξει για την ευρύτερη περιοχή.
Δυναμική, συνέχισε, η οποία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς και για την επίλυση σημαντικών κρίσεων, που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή για πολλές δεκαετίες.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κύριος Τσίπρας είπε ότι στη συνάντηση τονίσθηκε η σημασία, που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λύσης , είπε , «χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».
Η Τουρκία, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πρέπει να επιβεβαιώσει, « εάν είναι πραγματική η δέσμευσή της για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο και στις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη».
Μετά από τις δηλώσεις υπεγράφησαν ανάμεσα στις τρεις χώρες:
– Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
– Συμφωνία για την αποτροπή κλοπής, απόκρυψης, εκταφής και παράνομης εμπορίας, εξαγωγής, μεταφοράς ή κατοχής πολιτιστικής περιουσίας, και για την προώθηση της αποκατάστασής της.
– Διευθέτηση για αναγνώριση της εκπαίδευσης και των πιστοποιητικών των ναυτικών της Ιορδανίας για υπηρεσία σε πλοία υπό κυπριακή και ελληνική σημαία.
– Διευθέτηση για την αναγνώριση της εκπαίδευσης και των πιστοποιητικών των ναυτικών από Κύπρο και Ελλάδα για υπηρεσία τους σε υπό ιορδανική σημαία πλοία.