ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ- Να δώσουν εξηγήσεις καλεί η Ι.Σ. της Εκκλησίας Ελλάδος τους μητροπολίτες Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας Κοσμάς

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ- Να δώσουν εξηγήσεις καλεί η Ι.Σ. της Εκκλησίας Ελλάδος τους μητροπολίτες Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας Κοσμάς

Δ.Ι.Σ. Εκκλησίας Ελλάδος: Ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορ0νοϊού. 

Πραρά την προσπάθεια κάποιων στην Αθήνα να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των πληροφοριών και την γνησιότητα αποσπάσματος εγγράφου , που δημοσιεύσαμε , στις 5 Ιουλίου , (Αποκλειστικό: Για απειθαρχία σε αποφάσεις της Ι.Σ. της Εκκλησίας Ελλάδος για COVID 19 Ουκρανικό εγκαλούνται οι Κυθήρων & Αιτωλοακαρνανίας – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com), 

η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας Ελλάδος ανακοίνωσε σήμερα ότι καλεί σε προφορικές εξηγήσεις τους μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας λόγω της στάσης τους και των ενεργειών τους καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας με αποκορύφωμα το φετινό Πάσχα όπου παρέβησαν τις ομόφωνες αποφάσεις της ΔΙΣ σχετικά με την τέλεση των ακολουθιών.

Για “απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος” κάνει λόγο το ανακοινωθέν της ΔΙΣ, η οποία έλαβε υπόψη την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων.

Οι δύο μητροπολίτες θα κληθούν να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις στην επόμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τον Αύγουστο.

Το το ανακοινωθέν αναφέρει: 

“Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να καλέσει τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά να παράσχουν προφορικές εξηγήσεις κατά την Συνεδρία Αυτής του μηνός Αυγούστου, λαμβάνουσα υπ’όψιν την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των εν λόγω Αρχιερέων, με τις οποίες εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών”.

Την περασμένη Δευτέρα ζητήσαμε από τους  δύο Μητροπολίτες , με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο , την θέση τους , αλλά ουδεμία απάντηση λάβαμε

Προς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας-Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
 
Σεβασμιώτατοι , επειδή το δημοσίευμα 
προβλήθηκε εκτενώς από μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, παρακαλώ να μου στείλετε γραπτώς την θέση-σχόλιο σας. 
Αυτή θα δημοσιευτεί αυτούσια  στην ιστοσελίδα ageliaforos.com 
Με σεβασμό 
ΥΠΟΓΡΑΦΗ.png
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ, Δημοσιογράφος

 

Εξάλλου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Ελλάδος συστήνει την  ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορ0νοϊού. 

Παράλληλα, υπενθυμίζει πως μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί όλων των ανακυπτόντων θεμάτων είναι η ΔΙΣ, ενώ σημειώνει πως θα ελέγξει και θα περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή προς αποφυγή της διακινδύνευσης της υγείας όλων.

Ειδικότερα, βάσει του ανακοινωθέντος που εκδόθηκε κατόπιν της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε:

*Να αποσταλεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετική εγκύκλιος προς τον λαό με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στη λατρευτική της ζωή.

*Να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού.

*Να υπενθυμίσει ότι μόνη αρμόδια να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί όλων των ανακυπτόντων θεμάτων είναι η ΔΙΣ ως η διαρκής «συνοδική φωνή», ο εκπρόσωπός της, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, είναι ο μόνος εκφραστής των αποφάσεών της προς τα ΜΜΕ.

*Να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική της παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων.

“Ζητήσαμε με κάθε σεβασμό οι άγιοι Πατέρες να στηρίξουν και να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας”, δήλωσε  ο Βασίλης Κικίλιας. «Στο πνεύμα της Εκκλησίας, της Αλληλεγγύης και της Αγάπης να προστατέψουμε αλλήλους», ανέφερε  ο υπουργός Υγείας .

Ιερώνυμος: Η Εκκλησία θα βοηθήσει μέσα στις πνευματικές διαδικασίες

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε  χρήσιμη και κρίσιμη συνάντηση, κατά την οποία, είπε,  έγιναν ερωτήσεις που απαντήθηκαν από τον υπουργό Υγείας και τον καθηγητή Τσιόδρα.

 

“Θα παλέψουμε για το καλό του λαού. Όλοι μας θα θέλαμε να πούμε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί, η Εκκλησία θα κάνει αυτή την προσπάθεια μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση της πανδημίας”, τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Καταληκτικά επισήμανε: «Εκείνο που βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι όλοι μας, τόσο τα μέλη της Ιεράς Συνόδου όσο και οι επισκέπτες μας, θα θέλαμε να πούμε ότι χρειάζεται αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί όσο μπορούμε και η Εκκλησία θα κάνει αυτή την προσπάθεια μέσα στις πνευματικές διαδικασίες με τρόπο πατερικό, με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση όλων αυτών των κακών αποτελεσμάτων, των προβλημάτων που μας παρουσιάζει η πανδημία, τα οποία όπως ακούμε, βλέπουμε, είναι σχεδόν απροσδιόριστα».

Τσιόδρας: Χρήσιμος ο υποστηρικτικός ρόλος από την Ιεραρχία

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε ότι δόθηκαν απαντήσεις στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των Ιεραρχών με γνώμονα την επιστημονική αλήθεια, που πάντα πρεσβεύουμε και στηρίζουμε, όπως βέβαια και η Εκκλησία.

“Είμαστε συνοδοιπόροι σε αυτή την αναζήτηση της αλήθειας και ελπίζουμε με τον εμβολιασμό σιγά σιγά να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα. Θεωρώ ήταν πάρα πολύ χρήσιμο αυτή την στιγμή της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινωνία μας να συζητηθεί ο υποστηρικτικός ρόλος από την Ιεραρχία στο πλήρωμα της Εκκλησίας και φυσικά εμείς παραμένουμε στην αναζήτηση της αλήθειας, συνοδοιπόροι με την Εκκλησία σε αυτή την αναζήτηση της αλήθειας”, τόνισε ο καθηγητής . 

 

Share this post