Επίθεση Πατριαρχείου Μόσχας κατά του Οικουμενικού

Επίθεση Πατριαρχείου Μόσχας κατά του Οικουμενικού

To Πατριαρχείο της Μόσχας τραβά το σκοινί στην αντιπαράθεσή του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο -που έχει παραχωρήσει την  Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας-, με εκπρόσωπό του να κατηγορεί σήμερα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι “δεν είναι ικανός να είναι ηγέτης της Ορθοδοξίας και ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά των Εκκλησιών”.

Σε δηλώσεις του στη ρωσική τηλεόραση, ο Βαχτάνγκ Κιπσίτζε, αντιπρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας, Κοινωνίας και ΜΜΕ, είπε ότι οι ενέργειες του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίου, “ο οποίος παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των τοπικών Εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, θα απορριφθούν από την παγκόσμια Ορθοδοξία και ο ρόλος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο”.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι “διεκδικεί την πλήρη υποταγή σε αυτόν άλλων τοπικών ορθόδοξων Εκκλησιών και το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις τους, όπως κάνει, για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την Εκκλησία στην Ουκρανία”.

Ο Κιπσίτζε είπε ότι  “αργά ή γρήγορα αυτή η πρακτική, αυτοί οι ισχυρισμοί θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ρόλου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην παγκόσμια Ορθοδοξία. Αυτή η μέθοδος, αυτός ο τρόπος δράσης είναι εντελώς ακατάλληλος για την παγκόσμια Ορθοδοξία, και θα απορριφθεί, σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία”. 

Πηγή:Kathimerini.gr /  TASS 

Share this post