Επίθεση Μόσχας κατά Οικουμενικού Πατριαρχείου μέσω αθηναϊκής εφημερίδας.

Επίθεση Μόσχας κατά Οικουμενικού Πατριαρχείου μέσω αθηναϊκής εφημερίδας.

Αντίθετος με τον κανονικό του Επίσκοπο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη , ο ηγούμενος Βατοπεδίου Εφραίμ. 
Η εφημερίδα “Καθημερινή” Αθηνών στην Κυριακάτικη της έκδοση αφιέρωσε ιδιαίτερα μεγάλο χώρο   στον   μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα , τον «υπουργός Εξωτερικών» της Ρωσικής Εκκλησίας, ο οποίος χύνει κυριολεκτικά χολή και όξος κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο Ιλαρίων δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο τον Β’.
                                                              Βολοκολάμσκ Ιλαρίων (α) και Ταμασού Ησαίας (δ) στην Κύπρο
Επίσης , παραπέμπει σε πρόσφατο βιβλίο του μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου (Εκκλησία της Κύπρου), ο οποίος υπερασπίζεται με πάθος της Εκκλησία της Ρωσίας, για να αποδείξει τις κατ’ αυτόν αντικανονικές ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας ο κ.  Ιλαρίων θεωρεί πως «η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, κρίσιμη και θλιβερή». Θεωρεί ότι «το σχίσμα» στον ορθόδοξο κόσμο προκλήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ξεκαθαρίζει ότι: «Διακόπτουμε την κοινωνία μόνο με εκείνους τους Προκαθημένους και τους ιεράρχες, οι οποίοι έρχονται σε κοινωνία με το σχίσμα». 
Ο Ιλαρίων θεωρεί πως τους «έκλεισε την πόρτα ο Κωνσταντινουπόλεως», ενώ οι Ρώσοι είναι «ανοιχτοί στο διάλογο» κι ακόμα μιλάει για «αξιώσεις παπικού τύπου» από το Φανάρι, με αφορμή και όσα δήλωσε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης. 
*Διαβάστε την συνέντευξη ΕΔΩ
ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ: “Το Ουκρανικό είναι θέμα δύο Συνόδων δύο τοπικών Εκκλησιών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ρωσίας” (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο ηγούενος Εφραίμ (μ) και ο εν Κιέβω Μητροπολίτης της Μόσχας Ονούρφιος (δ)
Tην Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου, έγινε  η 1η e-Σύναξη από τον Άθωνα με τον Γέροντα Εφραίμ και Ρωσόφωνους Πιστούς.  
Ο Ηγούμενος Εφραίμ σ’ αυτές τις συνάξεις ομιλεί για 30-40 λεπτά και μετά ακολουθεί διάλογος με τους συμμετέχοντες. Η πρόσφατη, με τους ρωσόφωνους πιστούς, είχε διάρκεια σχεδόν 2,5 ώρες και υπήρχε παράλληλη μετάφραση στα Ρωσικά.
Σε ερώτηση ρώσου πιστού, προς το τέλος της e – Σύναξης, για το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, που έχει προκαλέσει την οργή της Ρωσίας, ο Ηγούμενος Εφραίμ απάντησε:
«Δεν μπορούμε να συμβάλλουμε εμείς στην λύση του προβλήματος. Είναι θέμα δύο Συνόδων δύο τοπικών Εκκλησιών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ρωσίας. …Πρέπει να καταλάβουν όλες οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες ότι το Άγιον Όρος υπάγεται εκκλησιαστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά ανήκει σε όλους τους Ορθοδόξους και το έχουμε ανάγκη όλοι». 

Share this post