Επίθεση Ερντογάν κατά Ελλάδος και Κύπρου

Επίθεση Ερντογάν κατά Ελλάδος και Κύπρου

Μακρόν : Η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης καθώς και το διεθνές δίκαιο.

Από το βήμα της 75ης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν,  επιτέθηκε εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδος.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στην παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων», τόνισε και έβαλλε κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνοντας πως για τα προβλήματα στην περιοχή ευθύνονται οι μονομερείς -όπως είπε- ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας από το 2003 και οι «μαξιμαλιστικές» τους θέσεις.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που αναγκάζεται να επωμιστεί από μόνη της τις αρνητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Ωστόσο, θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν θα ανεχτούμε ποτέ καμία επιβολή, παρενόχληση ή επίθεση προς την αντίθετη κατεύθυνση», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο Ερντογάν πρότεινε τη σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, στην οποία θα λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην ελληνικυπριακή διοίκηση -όπως την κατονόμασε- η οποία «αποτελεί εμπόδιο για μία δίκαιη, ολοκληρωμένη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό».

Κατά τον Ερντογάν , αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να κάνει τους Τουρκοκύπριους μειοψηφία στην πατρίδα τους, ή ακόμη και να τους αποκλείσει εντελώς από το νησί, προσθέτοντας πως «η λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή ότι ο Τουρκοκύπριος λαός είναι συνιδιοκτήτης του νησιού».

Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες και τις ενέργειες της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλα μέλη της ΕΕ προσπάθησαν να μπλοκάρουν τις έρευνες της Τουρκίας, υποστηρίζοντας -σύμφωνα με τον ίδιο- ότι η Τουρκία «ψάχνει στα ελληνικά ύδατα, μια μαξιμαλιστική εικόνα της Αθήνας που βασίζεται σε μικρά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές».

Η Τουρκία , κατέληξε ο Ερντογάν , “είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και αυτή η άποψη (σ.σ. της Ελλάδας) είναι παράνομη και δεν έχει νόημα”.

Ο Εμανουέλ Μακρόν 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι σέβεται την Τουρκία και είναι έτοιμος για διάλογο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης καθώς και το διεθνές δίκαιο.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea (“Ειρήνη στη Μεσόγειο”) αλλά όχι με το κόστος του εκφοβισμού, όχι με το κόστος της επιβίωσης του ισχυροτέρου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συνεργασία και σεβασμό μεταξύ των συμμάχων», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

«Αυτές οι αρχές είναι μη διαπραγματεύσιμες», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. 

Σημειώνεται ότι ο Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Ερντογάν συζήτησε με τον Μακρόν τόσο για τις διμερείς σχέσεις όσο και για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών μετά τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προκάλεσαν την ρητορική και έμπρακτη παρέμβαση τη Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Share this post