Επιστροφή στη δημοσιογραφική κανονικότητα ζητά η ΕΣΚ

Επιστροφή στη δημοσιογραφική κανονικότητα ζητά η ΕΣΚ

Γραπτό διάβημά της προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο

Την επιστροφή στη δημοσιογραφική κανονικότητα το ταχύτερο δυνατό, ζητά η Ένωση Συντακτών Κύπρου σε γραπτό διάβημά της προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο. Το διάβημα αφορά όλες τις συνεντεύξεις Τύπου τόσο των κυβερνητικών στελεχών, όσο και των εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κορωνοϊού.

Στη σχετική επιστολή, που στάλθηκε στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει ότι ευχής έργο θα ήταν να υπάρξει το ταχύτερο η επάνοδος στις δημοσιογραφικές διασκέψεις διά φυσικής παρουσίας των δημοσιογράφων. Ήδη τέτοια πρακτική άρχισε να παρατηρείται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρεί. Περαιτέρω τονίζεται ότι οι εύλογοι περιορισμοί στη δημοσιογραφική διερεύνηση πρέπει, επίσης σταδιακά να αρχίσουν να υποχωρούν.

 


Στην επιστολή της ΕΣΚ προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο περιλαμβάνονται ακόμη οι ακόλουθες κριτικές επισημάνσεις:

α) Οι δημοσιογραφικές διασκέψεις υπό την παρούσα μορφή, στερούνται αμεσότητας και κυρίως δυνατότητας υποβολής διευκρινιστικής ερώτησης επί του αρχικού ερωτήματος, αναλόγως της απάντησης που έχει δοθεί.

β) Η ομαδοποίηση των ερωτήσεων, ενδεχομένως να αδικεί τις πλέον «αιχμηρές» και ως εκ τούτου πλέον «ενοχλητικές» ερωτήσεις, που απαβλύνονται με τον τρόπο που γίνεται η ομαδοποίηση.

γ) Στις δημοσιογραφικές διασκέψεις δεν κρίνονται μόνο οι ερωτώμενοι, αλλά και οι ερωτούντες. Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να κατονομάζονται οι δημοσιογράφοι που υποβάλλουν την ερώτηση, καθώς και το ΜΜΕ που εκπροσωπούν.

Διοικητικό Συμβούλιο Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

 

Share this post