Επιστολή των εν αργία Αρχιμανδριτών της Μονής Αββακούμ στην Ιερά Σύνοδο

Επιστολή των εν αργία Αρχιμανδριτών της Μονής Αββακούμ στην Ιερά Σύνοδο

Επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο, με την οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο εξέτασης της υπόθεσης εναντίον τους, απέστειλαν  σήμερα (12.3.24) το απόγευμα οι δυο εν αργία τελούντες Αρχιμανδρίτες  της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Στην επιστολή, που εστάλη μέσω των δικηγόρων τους, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με την Εκκλησιαστική Ποινική Δικονομία, κάθε καταγγελία που υποβάλλεται στα δικαιοδοτικά όργανα της Εκκλησίας της Κύπρου, θα πρέπει να παραπεμφθεί στην Ανακριτική Επιτροπή, “ώστε η εν λόγω καταγγελία, να διερευνηθεί και να κριθεί κατά πόσο υφίστανται αποχρώσες ενδείξεις για την άσκηση ποινικής διώξεως”.

Προστίθεται ότι «όφειλε λοιπόν η Ιερά Σύνοδος κατά την πρόσφατη συνεδρία της 08/03/2024 να παραπέμψει την υπόθεση των πελατών μας στην υφιστάμενη Ανακριτική Επιτροπή και όχι να συγκροτήσει ad hoc Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο, η λειτουργία του οποίου δεν προβλέπεται από τον καταστατικό χάρτη.

«Η συγκρότηση ad hoc Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου πέρα από το γεγονός ότι παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη συνιστά και παραβίαση της αρχής της φυσικής δικαιοσύνης η οποία απορρέει από το σύνταγμα και απαγορεύει η ποινική υπόθεση ενός προσώπου να εκδικασθεί από αρμόδιο δικαστήριο που συγκροτείται μετά τη τέλεση της φερόμενης πράξης. Θα πρέπει το δικαστήριο να προϋφίσταται της πράξης κάτι που μετά λύπης μας δεν συνέβην».

Σημειώνεται ότι «ένεκα αυτής της ουσιώδους παρατυπίας και μη τήρησης της ποινικής εκκλησιαστικής δικονομίας δεν μπορεί να ξεκινήσει ουδεμία διαδικασία που να επιτρέπει την εκκλησιαστική δίωξη των πελατών μας».

To Συνοδικό Δικαστήριο θα συνέλθει αύριο ,Τετάρτη. Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ προέβη σε παραδοχή ότι την ημέρα των γεγονότων της 5ης Μαρτίου βρέθηκε στη Μητρόπολη Ταμασού ως μέλος της Θρονικής Επιτροπής της Μητρόπολης, ρίχνοντας ταυτόχρονα «καρφιά» προς το ΑΚΕΛ για την εγγραφή θέματος στη Βουλή με τίτλο την «οικονομική εκμετάλλευση της πίστης». Παράλληλα, σε ανακοίνωση προχώρησε το ΑΚΕΛ λέγοντας ότι «ούτε οι ρασοφόροι, ούτε οι ακροδεξιοί είναι υπεράνω του νόμου», ενώ το Βολτ σημειώνει πως «επιβεβαιώνεται η εισχώρηση της άκρας δεξιάς σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου». Από την άλλη, το Κίνημα Οικολόγων καλεί τη Βουλή να διερευνήσει αν η εμπλοκή του Χρίστου Χρίστου συνάδει με των κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών.

Ακόμη, μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Φτερικουδιού, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ανέφερε πως ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας βρέθηκε στη Μονή Αββακούμ και πήρε εικόνες.

 

Δύο ξεχωριστές υποθέσεις διερευνά η Αστυνομία

Με βάση τα όλα όσα συνέβησαν μέχρι στιγμής, η Αστυνομία διερευνά δύο ξεχωριστές υποθέσεις και συγκεκριμένα η μια αφορά την καταγγελία που έγινε από την Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, η οποία έγινε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, όπου η υπόθεση αυτή αφορά καθαρά οικονομικής φύσεως θέματα και ανέλαβε τη διερεύνηση Ομάδα Ανακριτών από την Υποδιεύθυνση Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος.

Η δεύτερη πτυχή της υπόθεσης, την οποία διερευνά το ΤΑΕ Αρχηγείου, είναι οι καταγγελίες που έχει δεχθεί η Αστυνομία από αριθμό μοναχών της συγκεκριμένης Μονής , που κάποιοι ήδη έχουν δώσει κάποιες αναφορές και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ληφθούν καταθέσεις και από τους υπόλοιπους σε σχέση με τις δικές τους καταγγελίες που αφορούν αδικήματα όπως επίθεση, απειλή βιαιοπραγίας και άλλα αδικήματα.

Εξάλλου, σύμφωνα με έγκυρη πηγή του ΚΥΠΕ, θα ληφθούν καταθέσεις από όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε σχέση με τις καταγγελίες που έχει δεχθεί η Αστυνομία από αριθμό μοναχών της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, σημειώνοντας ότι λήφθηκαν ήδη οι καταθέσεις δύο εκ των μοναχών της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, οι οποίοι έχουν προβεί σε καταγγελίες. Αναμένεται τις επόμενες μέρες να ληφθούν καταθέσεις και από τους υπόλοιπους μοναχούς, ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες.

Να διευκρινιστεί ότι εκ των δύο μοναχών που κατέθεσαν, ο ένας έστειλε την κατάθεσή του σε ηλεκτρονική μορφή από το προηγούμενο Σάββατο και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να την υπογράψει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι ο δεύτερος μοναχός πέρασε τη Δευτέρα την πύλη του Αρχηγείου της Αστυνομίας και έδωσε κατάθεση. «Η πρόθεση είναι να ληφθούν και από τους άλλους δύο (μοναχούς) καταθέσεις», ανέφερε η ίδια πηγή. Από τις καταθέσεις που λαμβάνονται θα φανεί και η πορεία της διερεύνησης της υπόθεσης.

 

Δεν φαίνεται πουθενά ότι είναι μέλος της Θρονικής Επιτροπής Ταμασού

Παρά τα όσα δήλωνε ο κ. Χρίστου για το ότι είναι μέλος της Θρονικής Επιτροπής της Μητρόπολης Ταμασού, το όνομα του δεν φαινόταν γραμμένο στην επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολης. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής αναγράφονται τα εξής:

Ωστόσο, σήμερα (12.3.24) το απόγευμα  είδε το φως της δημοσιότητας το πιστοποιητικό με το οποίο ο κ. Χρίστου διορίσθηκε θρονικός επίτροπος της Μητρόπολης Ταμασού, και το οποίο φέρει την υπογραφή του Ησαΐα. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό, ο κ. Χρίστου, με ομόφωνη απόφαση της θρονικής επιτροπής ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου 2023, διορίσθηκε μέλος αυτής από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Οι κουκουλοφόροι και η απάντηση της Αστυνομίας

Η επιστολή των δύο μοναχών διά των δικηγόρων τους άφηνε αιχμές προς την Αστυνομία αφού μεταξύ άλλων ανάφερε ότι, ομάδα κουκουλοφόρων εισήλθε παράνομα στην Μονή και στην παρουσία του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα τους ζητούσαν, απειλώντας τους, να υπογράψουν ότι παραδέχονται την εμπλοκή τους σε οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, ερωτηθείς για τα όσα καταλογίζονται στην αστυνομική δύναμη απάντησε πως στη Μονή μετέβησαν δύο μέλη της δύναμης καθαρά για λόγους ασφαλείας, διευκρινίζοντας πως δεν έφεραν κουκούλα. Τόνισε μάλιστα πως, όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο Μοναστήρι, δεν εντόπισαν ούτε κουκουλοφόρους, ούτε μοναχούς. Όπως είπε ο κος Ανδρέου στον χώρο βρίσκονταν λειτουργοί της Μητρόπολης Ταμασού, οι οποίοι παραλάμβαναν αντικείμενα αξίας και τα συσκεύαζαν για να τα μεταφέρουν στην Ιερά Μητρόπολη.

Η στιγμή που κουκουλοφόροι αρπάζουν χρηματοκιβώτιο από το Μοναστήρι

Αίσθηση προκάλεσε το βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα το AlphaNews.live και στο οποίο φαίνεται κομβόι έξι οχημάτων να καταφθάνει στο Μοναστήρι εκεί όπου διακρίνονται κουκουλοφόροι να βρίσκονται έξω από τον χώρο μαζί με άλλους δύο άντρες με πολιτική περιβολή.

Ακολούθως, στο βίντεο φαίνεται άνδρας να παραδίδει το χρηματοκιβώτιο της Μονής σε δύο πρόσωπα ενώ παράλληλα από το Μοναστήρι εξέρχεται άλλο ένα άτομο με ακάλυπτο το πρόσωπό του αλλά και ένας ιερωμένος ο οποίος φαίνεται να είχε φθάσει στο σημείο με το κομβόι.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το χρηματοκιβώτιο που φέρεται να περιείχε 800.000 ευρώ.

«Πήρε εικόνες από τη Μονή ο Ταμασού»

Μιλώντας στη τηλεόραση του Alpha, μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Φτερικουδιού προέβη σε καταγγελία για το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας, μετέβη χθες στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ για να πάρει εικόνες.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Γεωργίου ανέφερε ότι «χθες στη Μονή ήρθαν για να πάρουν εικόνες. Μου τηλεφώνησε ο Κοινοτάρχης ότι ήρθε ο ίδιος ο Μητροπολίτης πάνω και έπιανε εικόνες από την εκκλησία. Τις είδαν μέσα στο αυτοκίνητό του που έφευγε».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας βρισκόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο χωριό.

Σε ερώτημα για το χρηματοκιβώτιο που βρισκόταν στη Μονή, ο κ. Γεωργίου διευκρίνισε ότι δεν το είχαν στα υπόψιν τους. «Οι εισφορές που έδινε ο κόσμος, ίσως τα φύλαγαν για να μη θέλει μερίδιο ο Μητροπολίτης. Ακούγεται ότι του έδωσαν 450 χιλιάδες για τις Αρχιεπισκοπικές», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ασφάλεια που υπάρχει έξω από τη Μονή, το μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Φτερικουδιού, ανέφερε ότι την Κυριακή πήγε μαζί με άλλα τρία άτομα στη Μονή και συνομίλησε με τους σεκιούριτι που υπάρχουν εκεί. «Τους ρώτησα που υπάγεστε εσείς. Εις τη Μονή μου είπαν. Έστειλε μας ο Μητροπολίτης. Ρώτησα μάλιστα τον σεκιούριτι εκεί ο οποίος ήταν με την κουκούλα αν ήταν τη νύχτα που έκαναν εισβολή στη Μονή και μου είπε ότι ήταν».

Share this post