Επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ από την Πλατφόρμα των Τουρκοκυπριακών οργανώσεων «Αυτή η χώρα είναι δική μας”
Η Πλατφόρμα των Τουρκοκυπριακών οργανώσεων «Αυτή η χώρα είναι δική μας” έδωσε στην δημοσιότητα επιστολή της , ημερομηνίας 21/05/2021, προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών , Antonio Guterres. Η επιστολή δόθηκε στην κυρία Elizabeth Spehar, Ειδική Αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης (UNFICYP) για να διαβιβαστεί στον κ. Antonio Guterres.
Στην επιστολή ,μεταξύ άλλων , τονίζεται: Α) Οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Crans Montana και στο τέλος της, πρέπει να γίνουν σεβαστές ως η μόνη ρεαλιστική επιλογή για θετικές άμεσες εξελίξεις. Ο σεβασμός του δικαιώματος των Τ/Κυπρίων για αποτελεσματική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και η υιοθέτηση μιας κοινώς συμφωνηθείσας νέας ρύθμισης για την ασφάλεια που να τερματίζει το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων και οποιοδήποτε δικαίωμα μονομερούς επέμβασης όπως προτείνεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι απαραίτητη για την επίτευξη συμφωνίας, Β) Το Πλαίσιο των 6 σημείων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που τέθηκε στο τραπέζι στο Crans Montana εξακολουθεί να αποτελεί ένα ρεαλιστικό τρόπο προς την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης λύσης του Κυπριακού.
- Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της επιστολής
“Εξοχότατε,
Η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για την Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη έχει τελειώσει χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα. Οργανώσεις και πολίτες και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος που χωρίζει τη χώρα μας, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και κινητοποίησαν μάζες προς υποστήριξη της επανένωσης, είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τη δυναμική που αναπτύχθηκε κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις.
Για ακόμα μια φορά, θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τις συνεχείς σας προσπάθειες να επιμένετε να φέρνετε μαζί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και την εκπεφρασμένη σας δέσμευση να συνεχίσετε τη διαδικασία διερεύνησης τρόπων εξόδου από το αδιέξοδο. Πάνω απ’ όλα υπογραμμίζουμε τη δήλωσή σας ότι συνεχίζετε τις προσπάθειές σας για την αναγνώριση του δικαιώματος όλων των Κυπρίων, Ε/Κυπρίων και Τ/Κυπρίων, να ζήσουν μαζί με ειρήνη και ευημερία. Είμαστε έτοιμοι να περπατήσουμε αυτό το δρόμο μαζί σας μέχρι την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης.
Η Πλατφόρμα των Τουρκοκυπριακών οργανώσεων «Αυτή η χώρα είναι δική μας» σας έχει ήδη διαβιβάσει μια επιστολή με την οποία περιγράφει τις ανησυχίες της Τ/κυπριακής κοινότητας τονίζοντας ότι ο κ. Τατάρ δεν εκπροσωπεί τους Τ/Κυπρίους καθώς και την έντονη αντίθεσή τους στην αρνητική στάση που τήρησε η ηγεσία τους στη διάσκεψη. Υιοθετώντας το περιεχόμενο εκείνης της επιστολής, η παρούσα επιστολή στοχεύει επιπρόσθετα να συμπληρώσει την εικόνα όσον αφορά τα πεπραγμένα, όπως είδαν το φως της δημοσιότητας, στη Διάσκεψη, διευκρινίζοντας τη θέση της Κοινωνίας των Πολιτών και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής.
Επαναλαμβάνουμε ότι:
- Η επανένωση της Κύπρου σε μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είναι η μόνη επιλογή για ένα ειρηνικό μέλλον.
- Οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Crans Montana και στο τέλος της, πρέπει να γίνουν σεβαστές ως η μόνη ρεαλιστική επιλογή για θετικές άμεσες εξελίξεις. Ο σεβασμός του δικαιώματος των Τ/Κυπρίων για αποτελεσματική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και η υιοθέτηση μιας κοινώς συμφωνηθείσας νέας ρύθμισης για την ασφάλεια που να τερματίζει το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων και οποιοδήποτε δικαίωμα μονομερούς επέμβασης όπως προτείνεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι απαραίτητη για την επίτευξη συμφωνίας.
- Η διακυβέρνηση θα βασίζεται σε ένα προεδρικό σύστημα και θα ψηφίζεται στη βάση διασταυρούμενης και σταθμισμένης ψήφου: Οι εκ περιτροπής πρόεδρος και αντιπρόεδρος (σε θητεία 2:1) θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία και όχι χωριστά από τους Ε/Κύπριους και Τ/Κύπριους, με στάθμιση, δηλαδή ίσο ποσοστό επιρροής (20%) κάθε κοινότητας στην εκλογή του Προέδρου/Αντιπροέδρου από την άλλη κοινότητα. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και, για κάθε απόφαση, θα χρειάζεται μία τουλάχιστον θετική ψήφος Τ/Κύπριου Υπουργού. Για ζητήματα μείζονος σημασίας σε περίπτωση αδιεξόδων, θα υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για την αντιμετώπισή τους.
- Το Πλαίσιο των 6 σημείων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που τέθηκε στο τραπέζι στο Crans Montana εξακολουθεί να αποτελεί ένα ρεαλιστικό τρόπο προς την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης λύσης του Κυπριακού.
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι μια σαφής πλειοψηφία Ε/Κυπρίων και Τ/Κυπρίων, με αυξανόμενη τάση, είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση που να βασίζεται στις παραπάνω παραμέτρους. Η κοινωνία των πολιτών και στις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής που εργάζεται μαζί, είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα επανενωθεί ανεξάρτητα από το τι στοχεύουν οι σημερινές ηγεσίες εντός και εκτός της χώρας.
Υπογραμμίζουμε ότι η λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας είναι σαφώς απαράδεκτη. Ταυτόχρονα, είναι αντιπαραγωγικό και απαράδεκτο να επανεξετάζονται κρίσιμες συγκλίσεις, όπως αυτή για τη μία κυριαρχία ή την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/Κυπρίων σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, και να επιδιώκεται να προτείνονται αλλαγές που εν δυνάμει μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή της όλης διαδικασίας.
Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αυτό που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και προσβλέπουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα διασφαλίσουν ότι το κοινό έδαφος προστατεύεται ικανοποιητικά. Αναμένουμε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα θεωρήσουν την Κοινωνία των Πολιτών στην Κύπρο ως ένα βασικό φορέα, δημιουργώντας το αναγκαίο χώρο ώστε η κοινή βούληση Τ/Κυπρίων και Ε/Κυπρίων να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Εκφράζοντας για άλλη μια φορά την εκτίμησή μας για τη δέσμευσή σας για υπέρβαση του σημερινού αδιεξόδου, σας καλούμε να συνεχίσετε αυτές τις προσπάθειες προσφέροντας στο λαό της Κύπρου νέες ευκαιρίες να αγωνιστεί για την επανένωση της Κύπρου ως κατεπείγον.
Με εκτίμηση
Οι διοργανωτές των μαζικών δικοινοτικών κινητοποιήσεων της 24ης Απριλίου, 2021″