Επιστολή Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πρωθυπουργό για τις πυρκαγιές

Επιστολή Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πρωθυπουργό για τις πυρκαγιές

Συγκλονισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος , Ιερώνυμος Β’. Καταγγελίες Ηγουμένου Μονής Οσίου Δαυίδ για έλλειψη συντονισμού. 

Επιστολή με την οποία εκφράζει τη συμπαράστασή του στον Ελληνικό λαό, που δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών,  έστειλε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

Αναλυτικά η επιστολή του Οικ. Πατριάρχη:

“Ἐξοχώτατον

κύριον Κυριακόν Μητσοτάκην,

Πρωθυπουργόν τῆς Ἑλλάδος,

Εἰς Ἀθήνας.

Ἐξοχώτατε,

Ἀπό τῆς Βασιλευούσης Πόλεως ἐρχόμεθα ἐξ ὅλης καρδίας παρά τῷ σφοδρῶς δοκιμαζομένῳ ὑπό τοῦ πυρός Ἑλληνικῷ λαῷ καί διά τῆς Ὑμετέρας ἀγαπητῆς Ἐξοχότητος ἐκφράζομεν πρός ἅπασαν τήν Ἑλληνικήν Ἐπικράτειαν τάς ἐνθέρμους μητρικάς εὐχάς τῆς καθ᾿ ἡμᾶς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας τῆς Κωνσταντινουπόλεως.

Κύριος ὁ Θεός, διά πρεσβειῶν τῆς Κυρίας τοῦ Αὐγούστου καί τοῦ Γένους Ὑπεραγίας Θεοτόκου, εἴθε νά διασώζῃ κλῆρον, λαόν καί τό φυσικόν περιβάλλον, ὑπέρ τῆς ἐντονωτέρας προστασίας τοῦ ὁποίου ἄς ἀγωνιζώμεθα ἅπαντες ὡς συνυπεύθυνοι διά τήν προστασίαν του.

Εὐχέτης καί φίλος

Πατριάρχης Βαρθολομαῖος”

*Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος , Ιερώνυμος Β’ , με   αφορμή τις πυρκαγιές στο λεκανοπέδιο Αττικής, στην Εύβοια, στη Μεσσηνία, στη Μάνη και σε άλλα μέρη της Ελλάδος ,  τόνισε: «Είμαι βαθιά συγκλονισμένος, όπως κάθε Έλληνας, και εύχομαι και προσεύχομαι να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Οι σκέψεις μου βρίσκονται στο πλευρό όλων των αδελφών μας που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές στο Λεκανοπέδιο Αττικής, στην Εύβοια, στη Μεσσηνία, στη Μάνη και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας, αλλά και σε όλα τα πλάσματα του Θεού, σε όλα τα έμβια όντα που ζουν με τρόμο την πύρινη λαίλαπα”.

Ο αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι ευθύνες για μια τέτοια οικολογική καταστροφή βαραίνουν όλους.

«Πρέπει, όμως, κάποτε να αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες, απέναντι στο περιβάλλον και στη φύση που ο Δημιουργός μας χάρισε και να αντιληφθούμε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συνιστά μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα για την ανθρωπότητα», επεσήμανε.

 

Η Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ παρέμεινε ανέγγιχτη στο πέρασμα της πυρκαγιάς που κατέκαψε την γύρω περιοχή στον Δρυμώνα της Βόρειας Εύβοιας, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης, με εντολή του Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσοστόμου εκκενώθηκε. 

Οι ιερείς πήραν τα Τίμια Λείψανα, τις Ιερές Εικόνες και τα κειμήλια της Μονής και απομακρύνθηκαν κατόπιν οδηγιών των αρμοδίων αρχών. Στη Μονή παρέμειναν 3 μοναχοί με άνδρες της πυροσβεστικής, οι οποίοι έκοψαν αρκετά δέντρα περιμετρικά για να εμποδίσουν την φωτιά να επεκταθεί και στο μοναστήρι.

Σοβαρές καταγγελίες για έλλειψη συντονισμού και βοήθειας στην κατάσβεση της φωτιάς γύρω από το μοναστήρι, έκανε λόγο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυΐδ.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Γέροντας Γαβριήλ, το μοναστήρι σώθηκε χάρη στην βοήθεια των Αγίων, μιας και η ανθρώπινη “ήταν σχεδόν ανύπαρκτη”.

«Ένα ελικόπτερο πέρασε κάποια στιγμή που έκανε δυο ρίψεις. Δεν ξέρω τι έγινε. Δεν υπήρχε συντονισμός, δεν υπήρχε επάρκεια πυροσβεστικών δυνάμεων. Ήθελαν κάποιοι να καεί το μοναστήρι, δεν ξέρω τι να πω. Έφυγα από το μοναστήρι την τελευταία στιγμή. Πίσω κάθισαν δυο πατέρες με δυο πυροσβέστες, αλλά κι εκείνοι έφυγαν γιατί η κατάσταση γινόταν ολοένα και πιο επικίνδυνη. Η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα, προχωρούσε χωρίς να την εμποδίσει κανείς. Μιλάμε για συμπαγές δάσος που κάηκε. Ατελείωτα τηλέφωνα πήραμε και δεν έγινε τίποτα», συμπλήρωσε.

Share this post