Επιστολή Μπορέλ στον Χριστοδουλίδη. Στον νέο πρόεδρο τηλεφώνησε ο Σίσι

Επιστολή Μπορέλ στον Χριστοδουλίδη. Στον νέο πρόεδρο τηλεφώνησε ο Σίσι

Επιστολή προς τον εκλεγμένο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας , Νίκο Χριστοδουλίδη, απέστειλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ, αφού συνεχάρη   τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, αναφέρεται  στην ανάγκη να ανοίξει ο δρόμος για επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. Πρόκειται, όπως σημειώνει, για μια «συλλογική προτεραιότητα».

Εκφράζει, ταυτόχρονα, την ετοιμότητά του να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Επίσης, ο κ. Μπορέλ κάνει μνεία   στις επαφές, που είχε στο παρελθόν, με τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη για σημαντικά θέματα αναφορικά με  την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Κυπριακό λαό και το Κυπριακό.

Εξάλλου, ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Ν. Χριστοδουλίδη αναφέρει: “Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου , Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, είχε  ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,  Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Σίσι συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας και επιβεβαίωσε την ισχυρή πολιτική του βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Αιγύπτου και Κύπρου.

Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στην πρώτη Διακυβερνητική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, στην παρουσία του ιδίου μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τη σημασία διοργάνωσης της επόμενης συνάντησης το συντομότερο δυνατό. Σημείωσε επίσης τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη και τη δυναμική που έχει αποκτήσει.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία, ο Αιγύπτιος πρόεδρός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ανάμεσα σε άλλα, σε τομείς όπως το εμπόριο, την ενέργεια, τον τουρισμό και την άμυνα.

Ευχαρίστησε δε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διαχρονική συμβολή που διαδραματίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχέσεων Αιγύπτου και ΕΕ.

Ο  εκλεγμένος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για το τηλεφώνημα, συμφώνησε ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου.

Ανέφερε στον κ. Σίσι ότι η Αίγυπτος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και ευχαρίστησε για τη διαχρονική θέση και ρόλο της Αιγύπτου στο Κυπριακό, τόσο στον ΟΗΕ, όσο και στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι προσβλέπει στην επόμενη Διακυβερνητική Συνάντηση, καθώς και στον καθορισμό της επόμενης τριμερούς συνάντησης Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας.

Επίσης, διαβεβαίωσε  ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσει να αναδεικνύει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον καθοριστικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αποδέχθηκε πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Σίσι για να επισκεφθεί την Αίγυπτο το συντομότερο δυνατό”.

Share this post