Επιστολή Μπάιντεν στην Πελόσι: Η Τουρκία απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Επιστολή Μπάιντεν στην Πελόσι: Η Τουρκία απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Παρόλα αυτά  την  αποφυγή της επιβολής νέων περιορισμών στην αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ζητάει ο Λευκός Οίκος 

Ο Αμερικανός πρόεδρος με επιστολή του προς την πρόεδρο του Κογκρέσου Νάνσι Πελόσι κατακεραυνώνει την κυβέρνηση του Ερντογάν κατηγορώντας τη ότι με τη στρατιωτική της δράση στη βορειοανατολική Συρία υπονομεύει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) όπως και την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή και ως εκ τούτου η Τουρκία αποτελεί απειλή και για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η επιστολή του κ. Μπάιντεν προς την Πελόσι αφορά την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Συρία και πέραν της 14ης Οκτωβρίου του 2021 καθώς εξακολουθούν να απειλούνται τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Η κατάσταση αναφορικά με τη Συρία και ειδικότερα οι πράξεις της τουρκικής κυβέρνησης που διεξάγει στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύουν την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, ή ISIS, θέτουν τους πολίτες σε κίνδυνο και απειλούν περαιτέρω να υπονομεύσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και εξακολουθούν να συνιστούν ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή στην εθνική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ» τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή του και καταλήγει υποστηρίζοντας πως βάσει όλων αυτών θεωρεί απαραίτητο να εξακολουθήσει να ισχύει το καθεστώς έκτακτης εθνικής ανάγκης αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία.

*Διαβάστε εδώ την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου στα αγγλικά

Ωστόσο, την  αποφυγή της επιβολής νέων περιορισμών στην αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ζητάει ο Λευκός Οίκος με παρέμβασή του . 

 Τον Ιούλιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κατατάξει την Τουρκία στη λίστα με τις 15 χώρες που στρατολογούν παιδιά στρατιώτες στο πλαίσιο της έκθεσης που είχε εκπονήσει για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων (Human Trafficking Report). 

 Βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας προβλέπεται ότι όλες οι χώρες που βρίσκονται σε αυτή την μαύρη λίστα θα πρέπει από την 1η Οκτωβρίου 2021 να βρεθούν αντιμέτωπες με περιοριστικά μέτρα  που θα αφορούν την αδειοδότηση   για την πώληση αμυντικού εξοπλισμού και την παροχή βοήθειας σε θέματα ασφαλείας.  Η Τουρκία είναι η μοναδική νατοϊκή χώρα που έχει ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς. 

 Η Άγκυρα , σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υπέβαλε  πρόσφατα αίτημα για την αγορά νέων πολεμικών μαχητικών F-16.  

 

 Παρόλα όμως αυτά,  η σχετική αμερικανική νομοθεσία (Child Status Protection Act) διαθέτει ένα παραθυράκι   που επιτρέπει στον Λευκό Οίκο να απαλλάξει ορισμένες χώρες από τα περιοριστικά μέτρα στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, αυτή την διάταξη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απονέμει προεδρικό καθεστώς εξαίρεσης (waiver) στην Τουρκία, στο Ιράκ, στην Νιγηρία και στο Πακιστάν προκειμένου να μην τους επιβληθούν οι προβλεπόμενοι περιορισμοί για το γεγονός ότι στρατολογούν παιδιά στρατιώτες. 

 Πηγή: ΑΜΠΕ 

 

 

Share this post