Επιστολή Κοινοτάρχη Γιαλούσας για την Θεία Λειτουργία στην κατεχόμενη κοινότητα.

Επιστολή Κοινοτάρχη Γιαλούσας για την Θεία Λειτουργία στην κατεχόμενη κοινότητα.

Aναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη  και απολογείται  δημόσια.

Από τον  Κοινοτάρχη  Γιαλούσας κ. Παναγιώτη Χατζηπαντελή λάβαμε επιστολή αναφορικά με δύο δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα ageliaforos.com για το θέμα της Θείας Λειτουργίας στον Άγιο Θύρσο (Γιαλούσα), στις 23 Ιουλίου, ημέρα της μνήμης του.

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή του κ. Κοινοτάρχη , με τα σημεία τα οποία έχει υπογραμμίσει ( μαύρα γράμματα) ο ίδιος

“Αγαπητέ κ. Βικέτο,

Σε συνέχεια της  τηλεφωνικής μας επικοινωνίας αναφορικά με  τα δημοσιεύματα ημερομηνιών 22/7/2021 με τίτλο « Η Επισκοπή Καρπασίας μποϊκοτάρει την εορτή του Αγίου Θύρσου στην Γιαλούσα» και 27/07/2021 με τίτλο «Πλήρως εκτεθειμένος ο Επίσκοπος Καρπασίας», τα οποία έχετε αναρτήσει στην ηλεκτρονική σας σελίδα «Αγγελιοφόρος», θα ήθελα και γραπτώς να σας ενημερώσω  και διαβεβαιώσω  προς αποκατάσταση της αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων ότι η Ανακοίνωση στην οποία αναφέρεστε στα εν λόγω δημοσιεύματα σας, έγινε από εμένα ως  Κοινοτάρχη Γιαλούσας και όχι από την Επισκοπή Καρπασίας ή/και από τον Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο ως λανθασμένα αναφέρεται στα σχετικά σας άρθρα. Η αναφορά στο τέλος της ανακοίνωσης στην Ιερά Επισκοπή Καρπασίας έγινε υπό την μορφή κοινοποίησης προς σ’ αυτή κάτι που προφανώς δεν ήταν έκδηλο από τον τρόπο που τοποθετήθηκε με αποτέλεσμα να προσκληθεί αυτή η σύγχυση. 

Tα πραγματικά γεγονότα προς γνώση όλων είναι τα  ακολούθα:

  1. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έγινε σχετική αίτηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας από τον Επίσκοπο Καρπασίας προς τα Ηνωμένα Έθνη για να λειτουργήσει στις 23/7/2021 το πρωί στον Άγιο Θύρσο. Η απάντηση η οποία ήταν αρνητική  Του δόθηκε την Τετάρτη 21/07/2021 και σε τηλεφωνική  επικοινωνία που είχαμε αμέσως μετά με ενημέρωσε σχετικώς. Μου ανάφερε επίσης ότι ο ίδιος ρώτησε το Υπουργείο Εξωτερικών αν δόθηκε άδεια για να γίνει λειτουργία την ίδια μέρα από τον Πάτερ Ζαχαρία και η απάντηση που Του δόθηκε ήταν ότι δεν γνώριζαν. Στην προσπάθεια μου να ενημερώσω τους συγχωριανούς μου, οι οποίοι με ρωτούσαν επίμονα αν θα γίνει λειτουργία ή όχι , χωρίς πολλή σκέψη και υπό το βάρος της συναισθηματικής φόρτισης που μου προκάλεσε η άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να μην επιτρέψει για άλλη μια φορά στον Πνευματικό μας Πατέρα να λειτουργήσει, είχα εκδώσει και αναρτήσει την εν λόγω ανακοίνωση.

 

  1. Την Πέμπτη 22/7/2021 το πρωί πληροφορήθηκα ότι θα γινόταν τελικά Θεία Λειτουργία στον Άγιο Θύρσο την Παρασκευή 23/7 στις 8.00 το πρωί αλλά δεν είχα εκδώσει  ανακοίνωσή περί τούτου αφού η θέση μου ήταν να μην μεταβούμε στην Γιαλούσα για τους λόγους που ανέφερα στην ανακοίνωση μου.

 

 

  1. Το βράδυ της 22ας Ιουλίου κατά την ομιλία μου, μετά τον εσπερινό που έγινε στο Παρεκκλήσι του Αγίου Θύρσου στο Πλατύ, στην διάρκεια της εκδήλωσης Μνήμης και Τιμής για τους Ήρωες της Γιαλούσας έκανα αναφορά για την λειτουργία στην Γιαλούσα την επομένη μέρα. Για του λόγου το αληθές σας παραθέτω αυτούσιο πιο κάτω απόσπασμα  της ομιλίας μου η οποία είναι αναρτημένη στην σελίδα «Γιαλούσα η Πόλις μου» :

 

«ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΕ, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΣΙΑ ΜΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ.

Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΑΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΠΙΚΡΑΙΝΕΙ.

ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΛΟΥΣΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΠΑΣΙΤΕΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΙΑΛΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΔΩ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ»

Ως εκ των ανωτέρω  θέλω να απολογηθώ τόσο προς εσάς ή και άλλους που θεώρησαν ότι η εν λόγω ανακοίνωση εκδόθηκε από την Επισκοπή Καρπασίας, αλλά και προς τον Επίσκοπο Καρπασίας που εξ αφορμής της παρεξήγησης αυτής, προκλήθηκαν και οι σχετικές σας αναφορές γύρω από το  όνομα Του. Για τον λόγο αυτό αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη για αυτό και απολογούμαι δημόσια.

Ο σεβασμός, η εκτίμηση και η αγάπη μου προς τον Επίσκοπο μας, προς τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο, τον Πατέρα Ζαχαρία και τους άλλους ιερείς που προσφέρουν τον εαυτό τους για την διατήρηση της πίστης μας στην κατεχόμενη γη μας, είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτή. 

Παρακαλώ  θερμά όπως η επιστολή μου αυτή αναρτηθεί αυτούσια  στην σελίδα σας, για αποκατάσταση της πραγματικότητας και της αλήθειας.

 

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Χατζηπαντελής

Κοινοτάρχης Γιαλούσας

Εν Λευκωσία  29/07/2021″

 

Share this post