Επιστολή Γενικού Εισαγγελέα για την κατεδάφιση των υποστατικών της Αρχιεπισκοπής

Επιστολή Γενικού Εισαγγελέα για την κατεδάφιση των υποστατικών της Αρχιεπισκοπής

Γενικός Εισαγγελέας: “Σοβαρό το θέμα της κατεδάφισης διατηρητέων υποστατικών στην Παλιά Λευκωσία” της Ι. Αρχιεπισκοπής. Ανταλλαγή Επιστολών Αρχιεπισκόπου -Δημάρχου Λευκωσίας. 

Ο κ. Σαββίδης χαρακτηρίζει το θέμα της κατεδάφισης διατηρητέων υποστατικών ως σοβαρό και αναφερόμενος στα σχετικά δημοσιεύματα των ΜΜΕ, μέσω των οποίων το θέμα ανεδείχθη,  ζητά, μέσω των επιστολών του, να τύχει ενημέρωσης για τα γεγονότα της συγκεκριμένης υπόθεσης και τις ενέργειες, που οι αρμόδιες  Αρχές θα προβούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, έτσι ώστε να αποφασιστούν από τον Γενικό Εισαγγελέα τυχόν περαιτέρω ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΤΟ ΥΠΕΣ

Την άμεση επαναφορά των παράνομα κατεδαφισθέντων κτιρίων στον χώρο της Αρχιεπισκοπής ζητά το ΥΠΕΣ, αναφέροντας ότι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως προχώρησε νωρίτερα σήμερα σε αυτοψία. Σε ανακοίνωση το Υπουργείο αναφέρει ότι η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου, αλλά και του ιστορικού, αστικού ιστού, αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτεία, η οποία, προσθέτει, εκφράζεται μέσω της σχετικής νομοθεσίας και της κρατικής πολιτικής για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, με τη διαχρονική έκδοση Διαταγμάτων Διατήρησης έχουν μέχρι σήμερα κηρυχθεί περίπου 7000 οικοδομές παγκύπρια ως Διατηρητέες, με στόχο την προστασία και διασφάλιση της ύπαρξής τους προς όφελος της πολιτιστικής ταυτότητας και διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης για τις επόμενες γενεές.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο, προσθέτει, που το κράτος μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο στηρίζει τους ιδιοκτήτες διατηρητέων οικοδομών παρέχοντας ουσιαστικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την αποκατάσταση τους.

“Πρόσθετα η επικινδυνότητα μιας τόσο σπουδαίας ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας οικοδομής αντιμετωπίζεται με την εκτέλεση άμεσων εργασιών σωστικής φύσης από τον ιδιοκτήτη μετά από έγκριση από την αρμόδια αρχή ώστε να διασφαλιστεί η στατική επάρκεια της οικοδομής, η αποφυγή κατάρρευσής της και βεβαίως η ασφάλεια είτε των διερχομένων είτε μόνιμα διαμενόντων”, σημειώνει.

Στην προκειμένη περίπτωση, το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι η αρμόδια αρχή, δηλαδή ο Δήμος Λευκωσίας, θα πρέπει στη βάση των προνοιών της ισχύουσας νομοθεσίας [άρθρο 46 (3) β του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου], να ζητήσει επαναφορά των Διατηρητέων Οικοδομών που έχουν κατεδαφιστεί, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια αποτύπωσης. Το ΥΠΕΣ σημειώνει ότι η επαναφορά είναι εφικτή με βάση την αποτύπωση των Διατηρητέων οικοδομών και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αδειών που έχουν παραχωρηθεί.

“Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Κλάδος Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως είναι έτοιμοι να συνδράμουν άμεσα και ενεργά στην προσπάθεια του Δήμου Λευκωσίας, για επαναφορά του ιστορικού συμπλέγματος οικοδομών, η οποία είναι αναγκαία για την αποκατάσταση του ιστορικού ιστού, της ταυτότητας αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της Λευκωσίας αλλά και ολόκληρης της χώρας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας

 Ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει ότι «με λύπη διαπιστώσαμε  την κατεδάφιση διατηρητέων οικοδομών, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην οδό Ισοκράτους στην εντός των τειχών πόλη, οι οποίες γειτνιάζουν με τον υπό ανέγερση Καθεδρικό Ναό». Για την κατεδάφιση δεν έχει εκδοθεί η σχετική άδεια. Η αποκατάσταση των εν λόγω διατηρητέων οικοδομών περιλαμβανόταν στις άδειες που εκδόθηκαν για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και για τη σύνθετη ανάπτυξη στο οικοδομικό τετράγωνο του συγκροτήματος της Αρχιεπισκοπής. Πρόκειται για πολύ σοβαρό περιστατικό το οποίο Δήμος διερευνά σε βάθος και θα ενημερώσει ανάλογα.

Επιστολή Αρχιεπισκόπου

Λακωνική  επιστολή προς τον δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος , με την οποία του εξηγεί,  γιατί έδωσε εντολή να κατεδαφιστούν τα διατηρητέα κτήρια απέναντι από τον υπό ανέγερση καθεδρικό ναό. Μέλημά μας, “είναι να διατηρηθούν τα διατηρητέα. Έγινε μόνον κατεδάφηση των επικίνδυνων κτισμάτων, λόγω των καιρικών φαινομένων, σημειώνεται στην επιστολή. Προστίθεται ότι οι πολλές ποσότητες νερού διέλυσαν τους πλινθόκτιστους τοίχους. Σκοπός μας είναι, συνεχίζει ο Αρχιεπίσκοπος, “να επαναφέρουμε τα κτήρια στην προτεραία τους κατάσταση… σε κάποια φάση – δεν διευκρινίζεται ποια θα είναι αυτή η φάση”.

ΤΟ ΕΤΕΚ

Μιλώντας στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή, εξέφρασε την αγανάκτηση του για το θέμα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα Αστυνομία και Δήμο Λευκωσίας για “ολιγωρία στον να παρέμβουν αμέσως και να τερματίσουν την κατεδάφιση”.

Αυτό που έγινε , εξήγησε ο κ. Κωνσταντή, “είναι ποινικό αδίκημα και ο δήμος Λευκωσίας θα έπρεπε αμέσως να κινηθεί νομικά εναντίον της Αρχιεπισκοπής, από τη στιγμή που δεν υπήρχε άδεια για κατεδάφιση”.  Εξήγησε πως για να κατεδαφιστεί ένα κτήριο χρειάζεται πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής από την αρμόδια αρχή που είναι ο δήμος Λευκωσίας, και ιδιαίτερα, αν μιλάμε για κατεδάφιση διατηρητέων οικοδομών, θα πρέπει να υπάρχει και απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ απαίτησε εκ μέρους του Επιμελητηρίου, από το Δήμο Λευκωσίας την αναστολή οποιονδήποτε εργασιών, στο οικοδομικό τετράγωνο όπου ανεγείρεται ο ναός και να ισχύει μέχρι την ανοικοδόμηση των κατοικιών. «Όσοι εμπλέκονται  θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης». Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως εάν σε αντίστοιχη περίπτωση η κατεδάφιση γινόταν από ένα πολίτη τότε θα γινόταν σύλληψη εκείνη την ώρα.

Σε ότι αφορά τα μέλη του ΕΤΕΚ που απασχολούνται με την ανέγερση του ναού, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ ξεκαθάρισε πως σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρία του ΕΤΕΚ και όσοι μηχανικοί εμπλέκονται θα οδηγηθούν στο πειθαρχικό συμβούλιο. «Δεν μπορεί κανένας να ασελγεί πάνω στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Σήμερα αναμένουμε αντίδραση από τους αρμοδίους για το θέμα αυτό» συμπλήρωσε. Καταλήγοντας  ο ο κ. Κωνσταντή κάλεσε τον δήμαρχο και τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των διατηρητέων οικοδομών επιβάλλοντας ταυτόχρονα τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις.

Ακούστε την παρέμβαση του προέδρου του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνου Κωνσταντή, στην «Πρωινή Επιθεώρηση» που μεταδίδεται από τον Πολίτη 107.6 & 97.6:

Share this post