Επιστολή γ.γ. ΟΗΕ σε Αναστασιάδη -Ακιντζί

Επιστολή γ.γ. ΟΗΕ σε Αναστασιάδη -Ακιντζί

*ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ Covid-19

*E.E. “«Θα περιμέναμε και θα ενθαρρύνουμε την Τουρκία να διατηρήσει το πνεύμα αλληλεγγύης χωρίς διακρίσεις»
Ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες της Κύπρου , Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, βρίσκονται σε επαφή και συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας του Covid-19 εκφράζει ο γ.γ. του ΟΗΕ , Αντόνιο Γκουτέρες.
Σε επιστολή προς τους δύο ηγέτες ο γ.γ. υπογραμμίζει την ανάγκη για πρωτοβουλίες σε συνεργασία, διάλογο και συντονισμό για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκαλούνται από τη νόσο και ότι η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας «είναι ο κύριος δίαυλος επικοινωνίας στην κρίση». Επίσης, ενθαρρύνει άλλες δικοινοτικής τεχνικές επιτροπές να συμβάλουν στον ευρύτερο αγώνα κατά του ιού.

Ο γενικός γραμματέας ζητά επίσης, από τους δυο ηγέτες να βρουν πρόσθετους «τρόπους εμπιστοσύνης», των δύο κοινοτήτων, σημειώνοντας ότι αναμένει κοινή συμφωνία για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων. Επίσης, ενθαρρύνει τους δυο ηγέτες να συνεργαστούν στενά με την ειδική εκπρόσωπο του , Ελιζάμπεθ Σπέχαρ.

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης –Ενωμένη Κύπρος  

σε κοινή ανακοίνωση αναφέρει:

“Καθώς το παρόν κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 σταδιακά μπαίνει υπό έλεγχο και οι περιορισμοί χαλαρώνουν, οι ζωές μας συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση αβεβαιότητας. Οι έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν έχουν, στο επίπεδο της κοινωνίας, καταστεί τραγικές όταν στρέψουμε την προσοχή μας σε όσους έχασαν τη ζωή τους ή έχουν υποφέρει όχι μόνο λόγω αρρώστιας αλλά και λόγω της αποστέρησης των μέσων επιβίωσης. Αυτοί που είχαν καταστροφικές συνέπειες ήταν οι μη προνομιούχοι και όσων οι ζωές διαταράχθηκαν πλήρως όπως είναι όσων η ζωή επηρεάστηκε άμεσα από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων πριν ακόμα υπάρξει έστω και ένα κρούσμα είτε στη μια ή την άλλη πλευρά.

Από το άνοιγμα των πρώτων οδοφραγμάτων το 2003 και μετά από δικοινοτικούς αγώνες το άνοιγμα πολλών άλλων, η επαφή έχει αναζωπυρώσει τις σχέσεις και σταδιακά έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των απλών ανθρώπων και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος, δημιουργώντας νέες δυνατότητες για συνεργασίες.

Η συνεργασία αυτή διαταράχθηκε άμεσα από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

1. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εργάζονται στην άλλη πλευρά έχουν παραμείνει χωρίς εισόδημα.
2. Άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες, καρκινοπαθείς και άλλοι, έχουν παραμείνει χωρίς θεραπευτική αγωγή.
3. Οικογένειες έχουν χωριστεί και δεν μπορούν επανενωθούν.
4. Μαθητές παραμένουν μακριά από τα σχολεία τους μη μπορώντας να παρακαθήσουν σε εξετάσεις.
5. Παραγωγοί παραμένουν ανήμποροι να διαθέσουν τα προϊόντα τους δια μέσου της Πράσινης Γραμμής.
6. Η δουλειά των Τεχνικών Επιτροπών έχει επηρεαστεί άμεσα και ουσιώδη έργα έχουν παγώσει.
7. Δικοινοτικά Έργα (projects) έχουν διακοπεί και νέοι επαγγελματίες και άλλοι παραμένουν χωρίς εργασία.

Και οι δυο πλευρές έχουν επεξεργαστεί οδικό χάρτη για σταδιακή μείωση των περιορισμών. Με ανησυχία διαπιστώνουμε όμως πως ούτε η μια ούτε η άλλη πλευρά έχει κάνει αναφορά στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τις τελευταίες μέρες δεν υπήρξε κανένα κρούσμα στο βορρά ενώ στο νότο εμφανίζεται ένας πολύ μικρός αριθμός κρουσμάτων. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από τη διακίνηση δια μέσου των οδοφραγμάτων νοουμένου ότι θα εφαρμοστούν ανάλογα μέτρα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται μια κοινή επιστημονική επιτροπή να συναντηθεί, να συζητήσει και να υιοθετήσει τέτοια μέτρα όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί αρχικά από τους δύο ηγέτες. Επιβάλλεται όπως οι δύο ηγέτες μαζί με τους εμπειρογνώμονες τους συναντηθούν άμεσα και εξετάσουν τη συνολική εικόνα σε σχέση με την πανδημία και υιοθετήσουν αποτελεσματικά μέτρα και ελέγχους που θα επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση από τα οδοφράγματα. Ειλικρινής και καθημερινή συνεργασία και κοινή παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρόλη την ύπαρξη και αρνητικών εξελίξεων, το παρόν κύμα της πανδημίας μπαίνει σταδιακά υπο έλεγχο σαν αποτέλεσμα της Διεθνούς Συνεργασίας και έμπρακτης αλληλεγγύης τόσο σε συλλογικό όσο και προσωπικό επίπεδο ακόμα και σε περιοχές έντασης και συγκρούσεων. Επιβάλλεται όπως το πνεύμα αυτό της συνεργασίας και αλληλεγγύης αποτελέσει το καθοδηγητικό στοιχείο στη σχέση των δύο πλευρών στη Κύπρο για το καλό όλων των Κυπρίων.
Η κρίση λόγω πανδημίας έχει επιφέρει δραστική μείωση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, επηρεάζοντας άμεσα την βιωσιμότητα των έργων ανάπτυξης αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν όψει των εξελίξεων αυτών η πηγή της έντασης σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στη περιοχή μας περιορίζεται σημαντικά. Η κάπως παράδοξη αυτή εξέλιξη παρέχει τον απαραίτητο χώρο για ανανέωση της πρωτοβουλίας αξιοποίησης των θετικών αποτελεσμάτων του Κρανς Μοντάνα σε μια νέα προσπάθεια επίτευξης θετικής προόδου για επίλυση του Κυπριακού. Παρόμοιες εμπειρίες από το παρελθόν όπου τραγικές συνθήκες και καταστροφές προκάλεσαν πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας και αλληλεγγύης μπορούν να αποτελέσουν θετικό παράδειγμα.
Μέσα από τις δυσκολίες που ο Covid-19 έχει προκαλέσει, ας ελπίσουμε πως η ανάγκη για συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελέσει καταλύτη για την στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών και εκμεταλλευόμενοι τις νέες πραγματικότητες που η κρίση του πετρελαίου έφερε να εργαστούμε για μια νέα δυναμική για πρόοδο στο στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας.
Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων ας αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής συνεργασίας. Καλούμε τους Ηγέτες των δύο Κοινοτήτων να πάρουν άμεσα μέτρα για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων επιδεικνύοντας με το τρόπο αυτό την προσήλωση τους για περεταίρω πρόοδο!”.

Στο μεταξύ , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) κάλεσε σήμερα  την Τουρκία «να διατηρήσει το πνεύμα της αλληλεγγύης χωρίς διακρίσεις», σχετικά με μια πτήση, της οποίας αρνήθηκε την είσοδο στον εναέριο χώρο της, και η οποία μετέφερε ιατρικό εξοπλισμό στην Κύπρο.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν , Peter Stano, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το περιστατικό κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών, δήλωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και των επιπτώσεών της είναι η διεθνής αλληλεγγύη και η στενή συνεργασία».

«Γνωρίζουμε αυτό το ζήτημα και οι εξαιρετικές περιστάσεις υπό την πανδημία του κορωνοϊού απαιτούν πραγματικά αλληλεγγύη χωρίς εξαιρέσεις», πρόσθεσε.
Ο Peter Stano σημείωσε ότι «Η Τουρκία παρέχει βοήθεια ιατρικού εξοπλισμού σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και συμμετείχε επίσης στο παγκόσμιο συνέδριο ανταπόκρισης στην πανδημία».
Ως εκ τούτου, «θα περιμέναμε και θα ενθαρρύνουμε την Τουρκία να διατηρήσει αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης χωρίς διακρίσεις», κατέληξε ο Peter Stano.

Share this post