Επιστημονικό συνέδριο για τα 800 χρόνια από την κοίμηση του Αγ.Νεοφύτου
Με τριήμερο επιστημονικό συνέδριο, που αρχίζει σήμερα στην Πάφο, Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου και η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου τιμούν την συμπλήρωση 800 χρόνων από την κοίμηση του ιδρυτή της Μονής, ο οποίος κατέχει εξέχουσα θέση στη χορεία των αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Άγιος Νεόφυτος γεννήθηκε το 1134 στα Λεύκαρα. Όταν ενηλικιώθηκε πήγε στον Μελισσόβουνο που βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Πάφου, βρήκε ένα μικρό σπήλαιο και έμεινε εκεί τέσσερις μήνες, για να βεβαιωθεί ότι ο τόπος είναι ήσυχος. Αφού βεβαιώθηκε για το απόμερο του τόπου, εγκαταστάθηκε οριστικά στο σπήλαιο, το οποίο ονόμασε Εγκλείστρα και το αφιέρωσε στον Τίμιο Σταυρό. Ο Άγιος ποτέ δεν έφυγε από την Εγκλείστρα του, μάλιστα, όταν οι επισκέπτες άρχισαν να πληθαίνουν, ανέβηκε πιο ψηλά σε άλλο σπήλαιο και συμβούλευε από εκεί. Θρήνησε για την πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204, υπέφερε από τα δεινά, που έπληξαν την Κύπρο µε τον αποστάτη τύραννο Ισαάκιο Κοµνηνό και την παράδοση της Κύπρου στο Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο, το 119-1, την πώληση της μετά από λίγο στους Ναίτες και τους Λουζινιανούς και την αρχή της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο. Έζησε για 60 ολόκληρα χρόνια στο ασκητήριό του, συνέγραψε πάρα πολλά έργα, ερμηνευτικά στην Αγία Γραφή, τυπικές διατάξεις για τη σωστή λειτουργία των Μονών, ιστορικά, λόγους για διάφορες µνήµες Αγίων στις οποίες διασώζει και βιογραφικά πολλών γνωστών και αγνώστων Αγίων της Κύπρου,κά.
Πριν την κοίμηση του το 1219 οργάνωσε την Εγκλείστρα και θεμελίωσε το Ναό, που υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή και είναι αφιερωμένος στην Κοίµηση της Παναγίας. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1750 βρέθηκε ο τάφος του Αγίου που είχε ξεχασθεί µε την πάροδο του χρόνου και έγινε ανακομιδή των λειψάνων του.
Στο συνέδριο θα κάνουν εισηγήσεις ακαδημαϊκοί και μελετητές από την Κύπρο και την Ελλάδα του έργου του Αγίου Νεοφύτου.
Το συνέδριο θα αρχίσει στις 10:15 σήμερα το πρωί με Εκκλησιαστικούς Ύμνους από τον Βυζαντινό Χορό του Ιδρύματος Αγίας Αικατερίνης Τάλας υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη κ. Χρίστου Καράλη.
Στη συνέχεια θα καλωσορίσει τους συνέδρους ο Ηγούμενος της Μονής, Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος.
Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί εκ μέρους του προέδρου Αναστασιάδη και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος άρχισε την εκκλησιαστική του ζωή από την Μονή του Αγίου Νεοφύτου.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδίδονται διαδικτυακά στην διεύθυνση https://www.facebook.com/%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%9D%CE%B5%CE%BF%CF%86%CF%8D%CF%84%CE%BF%CF%85-104784604510060/
Τα θέματα του συνεδρίου και οι εισηγητές της πρώτης μέρας είναι:
- «Τα πρότερα της περί Αγίας Τριάδος διδασκαλίας του Αγίου Νεοφύτου» (Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος .
- «Η μορφή και η πνευματική παραγωγή του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου» ( Κώστας Ν. Κωνσταντινίδης , ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
- «Άγιος Νεόφυτος, Γιώργος Σεφέρης, Κύπρος» ( Σταύρος Φωτίου, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου)
- «Το μοναχικό ιδεώδες του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου» (Αρχιμ. Βενέδικτος Ιωάννου, διευθυντής Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας»)
- «Η θεωρία Κλιμάκωσης της Δέσμευσης στον Άγιο Νεόφυτο» ( Αρχιμ. Νεόφυτος Εγκλειστριώτης).
- «“Δια χειρός Νεοφύτου Εγκλείστου…”. Η Αγία Βιβλιοθήκη» (Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου , δρ. Θεολογίας- Εκπαιδευτικός)
- «Η έννοια της εντολής στον Άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο» (Ιωάννης Μπέκος, Θ.Σ.Ε.Κ.)
Αύριο το απόγευμα θα τελεστεί Εσπερινός μπροστά στην Ιερά Εγκλείστρα του Αγίου Νεοφύτου.
*Οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.