Επιστημονική Ημερίδα: «Το ποιητικό και το πεζογραφικό έργο του Στέφανου Κωνσταντινίδη»

Επιστημονική Ημερίδα: «Το ποιητικό και το πεζογραφικό έργο του Στέφανου Κωνσταντινίδη»

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Το ποιητικό και το πεζογραφικό έργο του Στέφανου Κωνσταντινίδη». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα έναρξης: 9:30 π.μ., στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Λεωφ. Μακεδονίτισσας 46, Λευκωσία.

Ομιλητές στην ημερίδα είναι: Λεωνίδας Γαλάζης, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας – Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων Μ.Ε. – Υ.Π.Π.Α.Ν., Κυριάκος Ιωάννου, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας – Σ.Ε.Π. στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Βικτωρία Καπλάνη, φιλόλογος – ποιήτρια, Κώστας Νικολαΐδης, φιλόλογος – συγγραφέας, Στέλιος Παπαντωνίου, φιλόλογος – συγγραφέας, Βαγγέλης Τασιόπουλος, ποιητής – πρόεδρος Ε.Λ.Θ., και Παναγιώτης Τσάκωνας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ασφάλειας & Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης. Προσφέρεται επιπλέον η δυνατότητα για παρακολούθησή της εξ αποστάσεως σε όσους/-ες επιθυμούν, μετά από υποβολή της σχετικής δήλωσης συμμετοχής.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα με βάση τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της διάδοσης του COVID-19. Η προσκόμιση safe pass είναι υποχρεωτική.

Θα δοθούν Πιστοποιητικά Παρακολούθησης σε όσους/όσες επιθυμούν.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στην ημερίδα, στον σύνδεσμο: https://forms.gle/CcAVAVDWgwcFbamH8, μέχρι την Τρίτη, 21/9/21, ώρα 13:00.

Υποστηρικτές της ημερίδας είναι η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Νεοελληνικό Σπουδαστήριο Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

 

 

Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Πενταλιά της Κύπρου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία και τις Πολιτικές Επιστήμες στη Σορβόννη και στο Παρίσι (Docteur d’Etat). Δίδαξε Πολιτικές Επιστήμες κι Ιστορία στα Πανεπιστήμια του Λαβάλ, του Κεμπέκ και του Μόντρεαλ. Είναι διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Ερευνών Καναδά (ΚΕΕΚ).
Έχει εκδώσει επτά βιβλία Πολιτικής Επιστήμης, Κοινωνιολογίας κι Ιστορίας, ενώ δημοσίευσε δεκάδες επιστημονικά άρθρα κι είχε πολλαπλές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους. Έξι βιβλία δημοσιεύτηκαν, επίσης, κάτω από την εποπτεία και τη διεύθυνσή του. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές και δύο συλλογές διηγημάτων.
Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες της Κύπρου, της Ελλάδας και της διασποράς. Δημοσίευσε χρονογραφήματα, κριτική και δοκίμια. Ασχολήθηκε επίσης με τη δημοσιογραφία κι είναι αρθρογράφος στον κυριακάτικο “Φιλελεύθερο” της Κύπρου.
Από το 1983 είναι εκδότης και διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού “Etudes helleniques”/ “Hellenic Studies”. Πολυσέλιδες εκδόσεις του περιοδικού αφιερώθηκαν στη λογοτεχνία της διασποράς, την κυπριακή λογοτεχνία, την ελληνική εκπαίδευση και σε θέματα διεθνών σχέσεων. Από το 1997 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πρόγραμμα “Παιδεία Ομογενών” για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά (έρευνα, επιμόρφωση εκπαιδευτικών και παραγωγή διδακτικού υλικού).

Τα σημαντικότερα από τα λογοτεχνικά του έργα είναι :

  • Ενάλια Κύπρος : Ο θάνατος του Ονήσιλου στα 1989 μ.Χ. (Ποίηση), εκδ. Πελεκάνος, Αθήνα, 1990
  • Προκρούστη του ενάρετου, έκδ. Α’, εκδ. Ταξιδευτής, Αθήνα, 2008, 
  • Η επιστροφή του αρχιερέα, εκδ. Αιγαίον, 2013
  • Λεξήματα, εκδ. Βακχικόν, 2017
  • Νομάδας: Η έξοδος, εκδ. Βακχικόν, Αθήνα, 2017
  • Νομάδας: Εκβάτανα, εκδ. Βακχικόν, Αθήνα, 2018
  • Νομάδας: Γ¨Μετά τα Εκβάτανα, εκδ. Βακχικόν, Αθήνα, 2019

      *Γράμμα στον Αντώνη Οικονόμου

 

Επίσης, εξέδωσε επίσης με την Ελένη Νίκα, την ανθολογία Αλλόχθονα Τοπία, για την ελληνόγλωσση ποίηση Αυστραλίας και Καναδά και μαζί με το Λευτέρη Παπαλεοντίου το ειδικό τεύχος του ίδιου περιοδικού “Ελληνικές Σπουδές” για την κυπριακή λογοτεχνία. Ένα από τα βιβλία της ποίησης του, «Anthumes», μεταφράστηκε από τον Ζακ Μπουσάρ, ελληνιστή και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης μια εισαγωγή του Ζακ Μπουσάρ για το σύνολο του ποιητικού του έργου του Στέφανου Κωνσταντινίδη.

Share this post