Επιστήμονες από 24 χώρες στην Λευκωσία

Επιστήμονες από 24 χώρες στην Λευκωσία

*Θα λάβουν μέρος και Τούρκοι επιστήμονες

*Να δημιουργηθεί Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Με τη συμμετοχή 120 επιστημόνων από 24 χώρες πραγματοποιείται στις 17-19 Ιανουαρίου στη Λευκωσία το τρίτο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών που διοργανώνει η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου, στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας.   
Το συνέδριο καλύπτει ποικίλους τομείς ιστορίας, αρχαιολογίας, τέχνης και λογοτεχνίας από την Ύστερη Αρχαιότητα μέχρι και τον 19ο αιώνα.
Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος με εισήγηση και δύο μέλη του διδακτικού προσωπικού της ΘΣΕΚ: ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Ιωαννίδης (Επίκουρος Καθηγητής Λειτουργικής και Συντονιστής του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Θεολογίας) και ο Δρ Ανδρέας Φούλιας (Μέλος ΣΕΠ).

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, και ερωτηθείς πώς η Κύπρος μπορεί να ωφεληθεί από τέτοιου είδους συνέδρια, με δεδομένο ότι είναι μια χώρα υπό τουρκική κατοχή, μια συνέπεια της οποίας είναι και η σύληση της πολιτιστικής της κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές, ο Πρόεδρος της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου, Ανδρέας Φούλιας, είπε πως «το όφελος είναι ασφαλώς μεγάλο.

Το γεγονός ότι φιλοξενούμε στην Κύπρο τόσους επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν έρθει σε άμεση επαφή με τα βυζαντινά μνημεία του νησιού, αλλά και μέσα από τις διάφορες εισηγήσεις και με το πολιτικό πρόβλημα, αυτό είναι μεγάλο κέρδος», ανέφερε.

«Η προστασία των μνημείων, της ιστορίας του κάθε λαού είναι πάντα στο προσκήνιο. Πολιτικά προβλήματα όπως η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και ο σταδιακός εκτουρκισμός, ο πόλεμος στη γειτονική μας Συρία με τον πλουσιότατο πολιτισμό, σίγουρα δεν αφήνουν κανένα από μας ασυγκίνητους», πρόσθεσε.
Ο κ. Φούλιας σημείωσε πως η λεηλασία των πολιτιστικών θησαυρών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου είναι κάτι που δεν θα μπορέσει ποτέ να σταματήσει, παρά μόνο με τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

 

 

Άγιος Σπυρίδωνας, Μόναρκα Αμμοχώστου

«Αρκετές φορές διαπιστώσαμε λαθρανασκαφές ή παράνομες ανασκαφές σε γνωστές αλλά και σε άγνωστες αρχαιολογικές θέσεις στα κατεχόμενα, που προφανώς μας στερούν πολύτιμες πληροφορίες της ιστορίας μας. Όσο προχωρά ο χρόνος, άλλο τόσο θα χάνονται μέρα με τη μέρα κομμάτια της ιστορίας, κομμάτια του είναι μας», ανέφερε.
Ο κ. Φούλιας είπε πως η διοργάνωση και θεσμοθέτηση του διεθνούς συνεδρίου είναι πρώτα απ’ όλα σημαντική για την ίδια την Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου, “αφού πραγματώνουμε ένα από τους κύριους στόχους της Εταιρείας μας, που είναι η προσφορά προς τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Η αναζήτηση μέσα από την ενδελεχή έρευνα της αλήθειας, αυτό είναι άλλωστε η επιστήμη, φρονούμε ότι είναι από μόνο του μια σημαντική προσφορά», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη πως το γεγονός ότι στα τρία συνέδρια που διοργάνωσε η Εταιρεία “κατόρθωσε να συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 350 ειδικούς επιστήμονες από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ή ακόμα και νέους συναδέλφους, αυτό αποτελεί για μας την μεγαλύτερη επιβράβευση αλλά και ένα μεγάλο κέρδος για την ίδια την επιστήμη που υπηρετούμε”.
Ο κ. Φούλιας ανέφερε πως «όταν αναλάβαμε την προεδρία της Εταιρείας το 2016 διαπιστώθηκε η ανάγκη για την καθιέρωση ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου στην Κύπρο που θα κάλυπτε όλο το φάσμα των Βυζαντινών Σπουδών. Ήταν φανερό στην κυπριακή βυζαντινολογική κοινότητα ότι υπήρχε η ανάγκη για ένα ανοικτό συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς και προσωπικές ατζέντες, στο οποίο θα μπορούσαν επιστήμονες από όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν τα θέματά τους σε συναδέλφους και να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν αυτά», επεσήμανε.
Ανέφερε πως στο φετινό συνέδριο θα λάβουν μέρος πάνω από 120 ερευνητές από μια πλειάδα χωρών: Αίγυπτος, Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Κροατία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία.

Κοιμητήριο Κώμας του Γιαλού

Σημείωσε πως τα θέματα των ομιλητών καλύπτουν όλο το φάσμα των βυζαντινών σπουδών όπως Ιστορία, Αρχαιολογία, Λογοτεχνία, Θεολογία κ.ά. Επίτιμος Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι φέτος ο Κύπριος στην καταγωγή Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Γιάγκου, και κεντρικός ομιλητής ο Καθηγητής Enrico Zanini από το Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία.
Ερωτηθείς για το θέμα της καταστροφής, κλοπής και παράνομης πώλησης πολιτιστικών αγαθών στα κατεχόμενα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά, ο κ. Φούλιας ανέφερε πως «η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου θεωρεί πως πρέπει να γίνουν πολλά στον τομέα αυτό, πρώτα σε θεσμικό επίπεδο. Η προστασία όλων των μνημείων ανεξαρτήτως προέλευσης, για μας είναι πρωταρχικής σημασίας. Πρώτα θα πρέπει να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας. Το αρμόδιο Τμήμα Αρχαιοτήτων παρά τις φιλότιμες και καμιά φορά υπεράνθρωπες προσπάθειές του, θα πρέπει να ενισχυθεί σε προσωπικό και να πάψει να είναι ένας ακόμα δημόσιος οργανισμός με όλες τις παθογένειες», επεσήμανε.
Πρόσθεσε πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι ένα κρατικό τμήμα με τεράστια προσφορά στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου, ωστόσο χρειάζονται καινοτόμες αναδιαρθρώσεις, αλλαγές και ενίσχυση. Εξέφρασε δε τη θέση πως όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Κύπρο πρέπει να δημιουργηθεί Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο, όπως είπε, θα λύσει πολλά προβλήματα και θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία των μνημείων. «Η σοφία των πολλών είναι καλύτερη από τη σοφία του ενός, δηλαδή του εκάστοτε Διευθυντή ή του Εφόρου Αρχαιοτήτων του Τμήματος», επεσήμανε.

*Οι φωτογραφίες είναι της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου

*Παρατίθεται το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου

Share this post