Επίσκοπος Backa Ειρηναίος: Έχουμε αδελφικές σχέσεις με τη ΜΟΕ-ΑΑ (sic)

Επίσκοπος Backa Ειρηναίος: Έχουμε αδελφικές σχέσεις με τη ΜΟΕ-ΑΑ (sic)

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ δημοσίευσε ανταπόκριση από το Βελιγράδι,  με τον πιο πάνβ τίτλο που αναφέρεται στις δηλώσεις του Επισκόπου Backa Ειρηναίου ότι οι σχέσεις της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΣΟΕ) με τη Μακεδονική (sic) Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή – Αρχιεπισκοπή Αχρίδας (ΜΟΕ-ΑΑ), της οποίας η ΣΟΕ πρόσφατα αναγνώρισε την αυτοκεφαλία, είναι αδελφικές.

 Σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Pechat”, ο Επίσκοπος Ειρηναίος δήλωσε ότι οι δύο Εκκλησίες από πνευματικής απόψεως ήταν, είναι και θα είναι μία Εκκλησία. Δήλωσε επίσης ότι ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας αναφέρει ξεκάθαρα ότι «η ΣΟΕ παραχωρεί την ιστορική της κληρονομιά στη χρήση της νέας αυτοκέφαλης εκκλησίας».

 Ο Επίσκοπος προσθέτει ότι οι αυτόκλητοι Επικριτές αγνοούν το γεγονός ότι η ΣΟΕ δεν είχε πρόσβαση στις νότιες επισκοπές της από το 1941 μέχρι πρόσφατα και ότι σήμερα όλοι οι σέρβοι Επίσκοποι ξεκινώντας από τον πατριάρχη, έχουν πρόσβαση σε κάθε ιερό της Βόρειας Μακεδονίας και όλοι οι επίσκοποι από τη Βόρεια Μακεδονία έχουν πρόσβαση σε όλους τους σερβικούς χώρους λατρείας σε όλο τον κόσμο.

 «Το καθεστώς της Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία είναι πλήρως και σωστά ρυθμισμένο από κανονικής απόψεως. Έχουν εκπληρωθεί δύο βασικοί όροι: η θέση ότι η ΣΟΕ πρέπει απλώς να αναγνωρίσει το πραξικόπημα, ήτοι την αυτοανακύρηξη Αυτοκεφαλίας (1967) δεν πέρασε, ενώ απέδειξε εμπράκτως ότι η προτεραιότητά της είναι η ενότητα της Εκκλησίας και η σωτηρία των ψυχών και της συνείδησης δύο εκατομυρίων πιστών και όχι κάποια επιμέρους συμφέροντα», ανέφερε ο Επίσκοπος.

 «Θα είμαι ανοικτός και ωμά ειλικρινής: όσοι έγραψαν την ανοιχτή επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της ΣΟΕ, υποδεικνύοντας τί δικαιούται και τί όχι, έχουν δείξει μόνο ότι λίγα γνωρίζουν για τη φύση και την αποστολή της Εκκλησίας», αναφέρει.

Φανάρι, Ιούνιος 2022. Ο Αριεπίσκοπος Αχρίδας Στέφανος συλλειτουργεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Εξηγεί ότι το καθεστώς μίας τοπικής εκκλησίας είναι θέμα πανορθόδοξης συναίνεσης και αποδοχής, αλλά ξεκινά από τη Μητέρα Εκκλησία, εν προκειμένω από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τόνισε επίσης ότι αυτό αποτελεί μία κανονική και μια ιστορική πρακτική και ότι όλες οι νεότερες αυτοκέφαλες εκκλησίες έλαβαν αυτοκεφαλία με πρωτοβουλία της Μητέρας Εκκλησίας τους, που είναι στην Κωνσταντινούπολη, στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκαν προηγουμένως, και μετά πληροφόρησαν τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες.

 «Αυτό ακριβώς πράξαμε: αρχικά δώσαμε την Αυτοκεφαλία και μετά ενημερώσαμε τους πάντες, είτε με Πράξη είτε με δίπτυχο, από την Κωνσταντινούπολη έως τα Τίρανα και την Πράγα», δήλωσε ο Επίσκοπος.

Η στήριξη του Πατριαρχείου Μόσχας στον Μητροπολίτη Λεμεσού για την Εκκλησία της Κύπρου και η ομιλία στην Εκκλησία της Λευκορωσίας
Η βασική κατηγορία όσων του ασκούν κριτική είναι ότι αποτελεί τον εκφραστή του Πατριαρχείου Μόσχας στην Κύπρο, έχοντας ταυτιστεί με τη Μόσχα κατά το παρελθόν όσον αφορά την ουκρανική αυτοκεφαλία, η οποία είχε αναγνωριστεί από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’. Ενδεικτικό είναι ότι το καλοκαίρι του 2021 σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Μητροπολίτης Λεμεσού είχε δηλώσει ότι «πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Μακαριότατο Μητροπολίτη Ονούφριο», διαβεβαιώνοντας μάλιστα τους τηλεθεατές ότι στην Κύπρο προσεύχονται για την Εκκλησία του Μητροπολίτη Ονουφρίου. Ο ίδιος είχε τονίσει δε πως «η δημιουργία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και οι συνδεόμενοι με αυτό το γεγονός διωγμοί κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν προκαλούν χαρά. Εξαρχής είχα αρνητική στάση έναντι αυτών».
Το ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, η στάση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου υπέρ του πολέμου και η απομόνωση της Ρωσικής Εκκλησίας από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην κατάσταση υγείας του Αρχιεπισκόπου, μετέβαλαν τη στάση ιεραρχών. Αποτέλεσμα ήταν οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού να επισκεφθούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να επιχειρήσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Η μεταστροφή αυτή δεν φαίνεται να κράτησε πολύ, καθώς την Πέμπτη, πριν από τον α’ γύρο των εκλογών, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα της Μοναστηριακής Ενότητας VIII Λευκορωσικής Χριστουγεννιάτικης Ανάγνωσης με θέμα «Aνάταση του Πνεύματος 1030 ετών της Ορθόδοξης Λευκορωσικής Εποχής».
Η συμπερίληψή του στην παραπάνω εκδήλωση αποδεικνύει, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ότι δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τη Ρωσική Εκκλησία και η παρουσία του στο πρόγραμμα ήταν έμμεση στήριξη της Μόσχας στο πρόσωπό του, αφού η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Λευκορωσίας λειτουργεί υπό το Πατριαρχείο Μόσχας. Υπενθυμίζεται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λευκορωσίας είχε τηρήσει την ίδια ακριβώς στάση με το Πατριαρχείο Μόσχας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν στις 15 Αυγούστου καταδίκασε αόριστα τη βία, χωρίς να κάνει αναφορά στον επιτιθέμενο.

Share this post