Επίσκοπος Backa Ειρηναίος: Έχουμε αδελφικές σχέσεις με τη ΜΟΕ-ΑΑ (sic)
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ δημοσίευσε ανταπόκριση από το Βελιγράδι, με τον πιο πάνβ τίτλο που αναφέρεται στις δηλώσεις του Επισκόπου Backa Ειρηναίου ότι οι σχέσεις της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΣΟΕ) με τη Μακεδονική (sic) Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή – Αρχιεπισκοπή Αχρίδας (ΜΟΕ-ΑΑ), της οποίας η ΣΟΕ πρόσφατα αναγνώρισε την αυτοκεφαλία, είναι αδελφικές.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Pechat”, ο Επίσκοπος Ειρηναίος δήλωσε ότι οι δύο Εκκλησίες από πνευματικής απόψεως ήταν, είναι και θα είναι μία Εκκλησία. Δήλωσε επίσης ότι ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας αναφέρει ξεκάθαρα ότι «η ΣΟΕ παραχωρεί την ιστορική της κληρονομιά στη χρήση της νέας αυτοκέφαλης εκκλησίας».
Ο Επίσκοπος προσθέτει ότι οι αυτόκλητοι Επικριτές αγνοούν το γεγονός ότι η ΣΟΕ δεν είχε πρόσβαση στις νότιες επισκοπές της από το 1941 μέχρι πρόσφατα και ότι σήμερα όλοι οι σέρβοι Επίσκοποι ξεκινώντας από τον πατριάρχη, έχουν πρόσβαση σε κάθε ιερό της Βόρειας Μακεδονίας και όλοι οι επίσκοποι από τη Βόρεια Μακεδονία έχουν πρόσβαση σε όλους τους σερβικούς χώρους λατρείας σε όλο τον κόσμο.
«Το καθεστώς της Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία είναι πλήρως και σωστά ρυθμισμένο από κανονικής απόψεως. Έχουν εκπληρωθεί δύο βασικοί όροι: η θέση ότι η ΣΟΕ πρέπει απλώς να αναγνωρίσει το πραξικόπημα, ήτοι την αυτοανακύρηξη Αυτοκεφαλίας (1967) δεν πέρασε, ενώ απέδειξε εμπράκτως ότι η προτεραιότητά της είναι η ενότητα της Εκκλησίας και η σωτηρία των ψυχών και της συνείδησης δύο εκατομυρίων πιστών και όχι κάποια επιμέρους συμφέροντα», ανέφερε ο Επίσκοπος.
«Θα είμαι ανοικτός και ωμά ειλικρινής: όσοι έγραψαν την ανοιχτή επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της ΣΟΕ, υποδεικνύοντας τί δικαιούται και τί όχι, έχουν δείξει μόνο ότι λίγα γνωρίζουν για τη φύση και την αποστολή της Εκκλησίας», αναφέρει.
Φανάρι, Ιούνιος 2022. Ο Αριεπίσκοπος Αχρίδας Στέφανος συλλειτουργεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Εξηγεί ότι το καθεστώς μίας τοπικής εκκλησίας είναι θέμα πανορθόδοξης συναίνεσης και αποδοχής, αλλά ξεκινά από τη Μητέρα Εκκλησία, εν προκειμένω από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τόνισε επίσης ότι αυτό αποτελεί μία κανονική και μια ιστορική πρακτική και ότι όλες οι νεότερες αυτοκέφαλες εκκλησίες έλαβαν αυτοκεφαλία με πρωτοβουλία της Μητέρας Εκκλησίας τους, που είναι στην Κωνσταντινούπολη, στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκαν προηγουμένως, και μετά πληροφόρησαν τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες.
«Αυτό ακριβώς πράξαμε: αρχικά δώσαμε την Αυτοκεφαλία και μετά ενημερώσαμε τους πάντες, είτε με Πράξη είτε με δίπτυχο, από την Κωνσταντινούπολη έως τα Τίρανα και την Πράγα», δήλωσε ο Επίσκοπος.