Επισκέψιμη η ανασκαφή στη βάση του Μουσείου Ακρόπολης

Επισκέψιμη η ανασκαφή στη βάση του Μουσείου Ακρόπολης

Είχαμε γράψει πρόσφατα ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των 10 χρόνων από την λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης ήταν το άνοιγμα , στις 21 Ιουνίου, μιας ανεσκαμμένης έκτασης 4.000 τ.μ. με σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και τους δρόμους μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονιάς, που έζησε από τα κλασικά έως τα βυζαντινά χρόνια. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό παλίμψηστο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη γυάλινη οροφή του ισογείου στο εμβληματικό κτίριο που σχεδίασε ο Μπερνάρ Τσουμί. Τα αρχιτεκτονικά ερείπια οργανώνονται σε ένα εκθεσιακό σύνολο, που ρίχνει φως στην καθημερινότητα μιας αρχαίας γειτονιάς κάτω από την Ακρόπολη.
Μια αρχαία γειτονιά της Αθήνας ενσωματώνεται μοναδικά στην αρχιτεκτονική του Μουσείου Ακρόπολης ως ένα ακόμα έκθεμα, που συνδιαλέγεται με τα αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που παρουσιάζονται στους ορόφους του. Χτισμένη στην ομαλή συνέχεια της νότιας πλαγιάς του βράχου φιλοξενεί τη ζωή και τις δραστηριότητες του ανθρώπου από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 12ο αι. μ.Χ. Δρόμοι, σπίτια, λουτρά, εργαστήρια και τάφοι συνθέτουν μια περίπλοκη εικόνα αρχαιολογικών καταλοίπων, με καλύτερα διατηρημένα αυτά της ύστερης αρχαιότητας.
Είναι κάτι το μοναδικό, που αξίζει τον κόπο ( έστω και αν έχετε επισκεφθεί το Μουσείο) να περάσετε όσοι πάτε το καλοκαίρι στην Αθήνα να περάσετε να το θαυμάσετε. Πιο κάτω μια πρόγευση από το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της Μαρίας Θερμού από το Inside story.

https://insidestory.gr/article/ploysioi-arhaia-athina-moyseio-akropolis?utm_source=Inside+Story+Subscriber+Newsletter&utm_campaign=05ec8b5be2-Daily20190625&utm_medium=email&utm_term=0_33278ddf3d-05ec8b5be2-130440901&ct=t(Daily_Newsletter_25_6_2019)

Share this post