Επίσκεψη Β. Αναστασιάδου στον αρχαιολογικό χώρο Ακακίου
Το μεγάλης σημασίας αρχαιολογικό χώρο στο Ακάκι, στον οποίο διενεργούνται ανασκαφές επισκέφθηκε η Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου. Πρόκειται για την «Οικία Ιπποδρόμου», η οποία ανακαλύφθηκε το 2013.
Το συγκρότημα, στο οποίο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων πραγματοποιεί ανασκαφές από το 2013, είναι πιθανότατα « μια πλούσια έπαυλη, η οποία περιλαμβάνει στο κέντρο της μια μεγάλη δεξαμενή. Η δεξαμενή περιβαλλόταν από στοές, οι οποίες επέτρεπαν πρόσβαση στα δωμάτια του κτιρίου».
Σημαντικό εύρημα αποτελεί το ψηφιδωτό δαπέδου που καλύπτει τη νότια στοά, το οποίο περιλαμβάνει διάφορους πίνακες, με σημαντικότερο τον κεντρικό πίνακα, ο οποίος απεικονίζει παράσταση αρματοδρομιών σε εξέλιξη εντός ιπποδρόμου.
Σε δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης η κ. Αναστασιάδου εξέφρασε την ικανοποίηση της για το έργο, που επιτελείται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι η ολοκλήρωση της ανασκαφής, η συντήρηση των ευρημάτων και το άνοιγμα του χώρου προς το κοινό.
«Προσδοκώ ότι ο χώρος θα καταστεί επισκέψιμος για το κοινό, προκειμένου να μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε από κοντά τη σημαντική αυτή ανακάλυψη», σημείωσε.
Αναφερόμενη στο ψηφιδωτό δαπέδου, ανάφερε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, «καθότι το θέμα της αρματοδρομίας που εξελίσσεται μέσα σε ένα ιππόδρομο είναι ένα σπάνιο και κατ ΄εξοχή δυτικό θέμα». Το Κυπριακό ψηφιδωτό είναι, πρόσθεσε, το μοναδικό δείγμα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ψηφιδωτό ήρθε στο φως το 2016 κα σε αυτό απεικονίζεται μια παράσταση αρματοδρομιών σε εξέλιξη εντός ιπποδρόμου, με πλούσιο γεωμετρικό διάκοσμο.
Η εικονική σκηνή περιλαμβάνει τέθριππα, στα οποία απεικονίζεται όρθιος ο ηνίοχος, τα οποία αγωνίζονται γύρω από τον εύριπο (spina). Κάθε άρμα συνοδεύεται από δύο επιγραφές. Στην ανατολική άκρη του εύριπου διακρίνεται η meta, δηλαδή το σημείο στροφής των αρμάτων, η οποία αποδίδεται ως ένα κυκλικό βάθρο, πάνω στο οποίο στηρίζονται τρεις κώνοι που απολήγουν σε ωό.
Πάνω στον εύριπο απεικονίζονται, επίσης, τρεις κίονες που απολήγουν σε τρία χάλκινα δελφίνια, από τα οποία ρέει νερό, και ένας ναΐσκος. Ανάμεσα στα άρματα εμφανίζονται ένας έφιππος άνδρας και δύο πεζοί άνδρες που κρατούν ο ένας μαστίγιο και ο άλλος αγγείο με νερό.
Την υπουργό συνόδευαν η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου και η υπεύθυνη ανασκαφής: Δρ. Φρύνη Χατζηχριστοφή.
ΦΩΤΟ: ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (ΓΤΠ)