Επισκέψεις υπουργού Παιδείας σε Παγκύπριο και Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας

Επισκέψεις υπουργού Παιδείας σε Παγκύπριο και Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας

*Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό. Αύριο σύσκεψη Αναστασιάδη με την επιδημιολογική ομάδα 

*Το πρόγραμμα των Παγκυπρίων Εξετάσεων

O Yπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,  Πρόδρομος Προδρόμου,  επισκέφθηκε σήμερα το Παγκύπριο Γυμνάσιο στη Λευκωσία και ακολούθως το Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λακατάμεια. Στα δύο αυτά σχολεία πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό. Kατά τις επισκέψεις παρευρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου , Μάριος Παναγίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ως γνωστό το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα τη διενέργεια δειγματοληπτικών διαγνωστικών ελέγχων σχετικά με τη νόσο, στο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό των σχολείων και στους/στις μαθητές/μαθήτριες. Η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας για παρακολούθηση των υγειονομικών συνθηκών από τους ειδικούς και την όσο το δυνατό ασφαλέστερη επαναλειτουργία των σχολείων.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακών ελέγχων που θα διενεργηθούν σε σχολεία θα είναι 20.000 και θα καλύψει περίπου το ένα τέταρτο ή και περισσότερο του πληθυσμού αναφοράς.

 

Για τους εκπαιδευτικούς και το άλλο προσωπικό των σχολικών μονάδων που θα υποβληθούν δειγματοληπτικά στην εξέταση, γίνονται διευθετήσεις από τη διεύθυνση κάθε σχολείου και μεταβαίνουν σε εγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο. Οι μαθητές και μαθήτριες που συμπεριλαμβάνονται στο δείγμα, κατόπιν έγκρισης των γονέων/κηδεμόνων τους, υποβάλλονται σε εξέταση στους σχολικούς χώρους από κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας.

Ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι ο κ. Προδρόμου σε δηλώσεις  στα ΜΜΕ, μετά τις επισκέψεις, είπε  πως “οι έλεγχοι αυτοί, ακολουθώντας πάντα τις συστάσεις των ειδικών, ξεκίνησαν χθες και ότι σήμερα διεξάγονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συνολικά πέντε Λύκεια, τρία στη Λευκωσία, ένα στη Λεμεσό και ένα στη Λάρνακα και σε πέρα από 700 μαθητές/μαθήτριες”.

Αύριο Παρασκευή, συνέχισε ,  θα διεξαχθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε δεκαέξι Λύκεια παγκύπρια, έξι Λύκεια στη Λευκωσία, πέντε στη Λεμεσό, ένα στη Λάρνακα, δύο στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και δύο στην Πάφο. 

Ο υπουργός ανέφερε πως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται τμηματικά και πως αυτοί θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς για να μπορούν οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι ειδικοί να παρακολουθούν ανελλιπώς την κατάσταση.

΄΄Νιώθουμε πως η επιστροφή ελέγχεται, η όλη διαδικασία προχωρά κανονικά και πως το κλειδί της επιτυχίας είναι η ανάληψη της προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης που αναλογεί στον κάθε ένα και στην κάθε μια. Oι μαθητές μας είναι αρκετά ώριμοι και ακολουθούν τις οδηγίες που τους δόθηκαν΄΄, δήλωσε. και συνέχισε:  “Μέσα στις σημερινές συνθήκες το σχολείο, εκπαιδεύοντας τα παιδιά ως προς τη σωστή συμπεριφορά και τους κανόνες για την αντιμετώπιση της επιδημίας συμβάλλει στη γενικότερη κοινωνική προσπάθεια. Τα παιδιά που αφομοιώνουν τους κανόνες θα τις εφαρμόσουν και όπου αλλού κινηθούν στο επόμενο διάστημα.Το σχολείο δίνει ανάσα ζωής και με την πιστή εφαρμογή όλων όσων προβλέπονται όλα θα πάνε καλά”.

Η αυριανή σύσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας με την επιδημιολογική ομάδα θα καθορίσει, όπως το επισήμανε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τις αποφάσεις για εφαρμογή της στρατηγικής για τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Ο υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε το εργαστήριο NIPD Genetics και το Υπουργείο Υγείας για “την άψογη συνεργασία καθώς και τις διευθύνσεις και το προσωπικό των σχολείων για την αποτελεσματική και ασφαλή οργάνωση των ελέγχων στις σχολικές μονάδες, όπως επίσης και για την πιστή εφαρμογή των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων”.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2020 

Η Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της  το αναθεωρημένο Πρόγραμμα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2020.

http://www.moec.gov.cy/ypexams/

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Υπηρεσίας Εξετάσεων και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για πληρέστερη ενημέρωσή τους.

Share this post