Επίσημη τελετή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ένταξη τριών νέων Αγίων στο εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Επίσημη τελετή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ένταξη τριών νέων Αγίων στο εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία της τελετής υπογραφής των Πατριαρχικών και Συνοδικών Πράξεων εντάξεως τριών νέων Αγίων στο εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριος, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ανέγνωσε τις Πατριαρχικές και Συνοδικές Πράξεις Αγιοκατατάξεως των Αγίων Ευμενίου Σαριδάκη και Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και του μαρτυρικώς τελειωθέντος Ανανίου, επισκόπου Λακεδαιμονίας.

Ακολούθως ο Παναγιώτατος και οι Συνοδικοί Αρχιερείς Σεβ. Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος, Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, Κρήνης κ. Κύριλλος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, υπέγραψαν τις Πράξεις αυτές στον οικείο Κώδικα του Πατριαρχείου.

                                             Ο Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος

Ο Μύρων κ. Χρυσόστομος

                                  Ο Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος

Παρέστησαν, επίσης, οι Σεβ. Ιεράρχες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Ανέων κ. Μακάριος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, Κρήτης κ. Ευγένιος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων, Προύσης κ. Ιωακείμ, και o Θεοφιλ. Αλικαρνασσού κ. Αδριανός,  Άρχοντες Οφφικιάλιοι υπό τον Πρόεδρο της Αδελφότητός τους “Παναγία Παμμακάριστος”, Εντιμολ. Άρχοντα Έξαρχο της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, οι Εξοχ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού, και κ. Ιωάννης Οικονόμου, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Ευγεν. κυρία Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος στην Πόλη, με τον σύζυγό της Εξοχ. κ. Ιωάννη Ραπτάκη, Πρέσβη, οι Εντιμ. κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και Ιωάννης Σαρακιώτης, βουλευτές του Νομού Φθιώτιδος, εκπρόσωποι των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Αττική, την Μεσσηνία και την Φθιώτιδα, και πλήθος πιστών από την Πόλη, και προσκυνητών από την Καλαμάτα, την Λαμία, τα Χανιά και άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη χαρά της Μητρός Εκκλησίας από την παρουσία των Ιεραρχών, του κλήρου και όλων των προσκυνητών για την συγκεκριμένη Ακολουθία. Αναφέρθηκε δε, μεταξύ άλλων, στη σημασία που έχει η παρουσία των Αγίων στη ζωή της Εκκλησίας.

“Η Ορθόδοξος ευσέβεια αποδίδει εις τους Αγίους μέγαν σεβασμόν και τιμήν και προβάλλει την χριστοπρεπή ζωήν και τους θεοβραβεύτους άθλους των ως υπόδειγμα εκκλησιοστραφούς υπάρξεως. Οι πιστοί αγαπούν τα Συναξάρια και τους Βίους των Αγίων, θαυμάζουν τα κατορθώματα και τους αγώνας των υπέρ της αληθείας, τιμούν τα ιερά λείψανά των, προσκυνούν μετ’ ευλαβείας τας εικόνας των. Αι εορταί και αι πανηγύρεις των αποτελούν βιωματικόν άξονα της καθ’ ημέραν ζωής, πηγήν υπαρκτικού πλουτισμού και πνευματικής ανανεώσεως, ευκαιρίαν κοινωνίας της ζωής. Οι Άγιοι εμπνέουν, καθοδηγούν και αποκαλύπτουν τον αιώνιον εν Χριστώ προορισμόν μας, μεσιτεύουν προς Κύριον δι’ ημάς. Η ευλογημένη παρουσία των είναι ζώσα απάντησις εις τα αγωνιώδη ερωτήματά μας.”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης ανέφερε:

“Με αφορμήν την εορτήν της Ινδίκτου και την ημέραν προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, επιθυμούμεν να τονίσωμεν ότι οι Άγιοι είναι συνοδίται και σύμμαχοι των πιστών εις τον καλόν αγώνα προστασίας της ακεραιότητος της δημιουργίας. Η ζωή των είναι έμπρακτος σεβασμός προς την κτίσιν, εν ευχαριστία και δοξολογία προς τον Δημιουργόν, «καύσις καρδίας υπέρ πάσης της κτίσεως … και υπέρ παντός κτίσματος» (Ισαάκ ο Σύρος). Οι Άγιοι επιβεβαιώνουν, ότι οφείλομεν να ζώμεν εν τω κόσμω ως οικονόμοι και ιερείς της δημιουργίας, ότι είναι αδιανόητον να ομολογώμεν πίστιν εις τον Δημιουργόν και να καταστρέφωμεν την κτίσιν.”

 Και στη συνέχεια πρόσθεσε:

“Εν τω πνεύματι τούτω, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ενέγραψε και συνεχίζει να εγγράφη τους Αγίους μας, τα ιερά ταύτα κατοικητήρια του ζώντος Θεού και ζώσας εικόνας της δόξης Του, εις τας αγιολογικάς δέλτους. Η Εκκλησία είναι ζων θεανθρώπινος οργανισμός, και η αγιότης είναι, ούτως ειπείν, «το DNA της». Δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και ούτε δυνάμεθα να φαντασθώμεν Εκκλησίαν χωρίς Αγίους. Αυτή η αλήθεια διατρανούται και διακηρύσσεται πανηγυρικώς και με την Αγιοκατάταξιν των Αγίων Ευμενίου Σαριδάκη, Ανανίου επισκόπου Λακεδαιμονίας του ιερομάρτυρος, και Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, των σήμερον επισήμως εγγραφέντων εις το εορτολόγιον της Εκκλησίας.

Μετά πάντων υμών των ευσεβοφρόνως παρισταμένων εις την ολόλαμπρον ταύτην τελετήν, υμνεί και δοξάζει τον Δομήτορα της Εκκλησίας και Δοτήρα παντός αγαθού, το μαρτυρικόν Φανάριον, ένθα φυλάσσονται τα όσια και ιερά του Γένους, εν υπομονή πολλή, εν θλίψεσι και εν αγρυπνίαις, εν αγάπη ανυποκρίτω και εν δυνάμει Θεού.”

_______

ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας Οικουμενικού Πατριαρχείου/Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Share this post