Επικριτικός ο Ακιντζί για την “κυβέρνηση” του καθεστώτος

Επικριτικός ο Ακιντζί για την “κυβέρνηση” του καθεστώτος

*Δημιούργησε “χάος” στο θέμα της διέλευσης από τα οδοφράγματα

*Ανοίγει το οδόφραγμα Λιμνίτη

Για τα οδοφράγματα συζήτησαν  σε τηλεφωνική επικοινωνία τους Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει απρόσκοπτη διέλευση και από το οδόφραγμα του Λιμνίτη. Για την  διευθέτηση, ενημερώθηκε ήδη η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο Ακιντζί επέκρινε την «κυβέρνηση» στην τουρκοκυπριακή πλευρά για τους χειρισμούς της στο θέμα των οδοφραγμάτων και υποστήριξε  ότι για προεκλογικούς λόγους αφέθηκε ο ίδιος εκτός από τον συντονισμό.

Σε γραπτή  δήλωση μιλά για «χάος που έχει δημιουργηθεί στην επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης και θεωρεί ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση τώρα είναι να ανοίξουν όλα τα οδοφράγματα με τις απαραίτητες προφυλάξεις και λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα».

Το κάθε βήμα που γίνεται στο θέμα των οδοφραγμάτων πρέπει να πραγματοποιείται με αμοιβαία λογικές ρυθμίσεις και τον απαραίτητο συντονισμό που θα εδράζεται σε επιστημονικά στοιχεία προς όφελος της κοινότητας και θα διαφυλάττει την δημόσια υγεία, σημειώνει στην δήλωσή του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι από την αρχή είχε τονίσει πως την πορεία στο θέμα των διελεύσεων πρέπει να χαράξει η υγεία και να την ακολουθήσει η πολιτική, οι διελεύσεις να αρχίσουν σταδιακά και ελεγχόμενα και πως η «κυβέρνηση» πρέπει να αποσαφηνίσει τη στάση της σε αυτό το θέμα με βάση την υγεία και την επιστήμη.

Εκφράζει μάλιστα λύπη, γιατί ενώ η κατάσταση είναι τέτοια, η «κυβέρνηση» συνεχίζει «τα αχρείαστα πολιτικά πείσματα αντί να ενεργεί στη βάση της κοινής λογικής και της επιστήμης».

Επανέλαβε ότι την συμφωνία του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις 21 Μαΐου για σταδιακή και με προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες, επαναλειτουργία των διελεύσεων από τις 8 Ιουνίου, την οποία είδε θετικά η Τεχνική Επιτροπή για την υγεία, με βάση την επιδημιολογική εικόνα και στις δύο πλευρές, η «κυβέρνηση» για δικούς της λόγους δεν την εφάρμοσε.  Παρόλο ,συνεχίζει στην γραπτή του δήλωση ο κ. Ακιντζί, και το επιστημονικό συμβούλιο του «υπουργείου υγείας» ήταν θετικό, η «κυβέρνηση» το παρέβλεψε κι αυτό και επιπλέον διαστρέβλωσε την άποψη του συμβουλίου.

Στο τέλος, αναφέρει, ότι η «κυβέρνηση» άλλαξε και πάλι την προτέρα απόφασή της και πρώτα είπε στους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές ότι από τις 14 Ιουνίου, μπορούν να περάσουν στο «νότο» να πάνε στις δουλειές τους, αλλά αν γυρίζουν στο «βορρά» θα πρέπει να μπούνε καραντίνα 14 μέρες, μετά τους είπε ότι μπορούν να επιστρέψουν για την Ημέρα του Πατέρα χωρίς καραντίνα και τελικά – όπως σημειώνει ο κ. Ακιντζί – η «κυβέρνηση» ανακοίνωσε ότι από τις 22 Ιουνίου επιτρέπει τις διελεύσεις στην βάση των αρχών που ο ίδιος είχε συμφωνήσει αρχικά με τον κ. Αναστασιάδη.

Αναφέρει επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι από τις 21 Ιουνίου ξεκινούν οι διελεύσεις στα 8 από τα 9 οδοφράγματα υπό κάποιες προϋποθέσεις. Η «κυβέρνηση», προσθέτει, ανακοίνωσε ότι οι διελεύσεις για τους πολίτες του ψευδοκράτους και τους Ελληνοκύπριους, αρχίζουν όχι την 1η Ιουλίου, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει, αλλά στις 22 Ιουνίου. «Ωστόσο πήραν μια νέα απόφαση ότι οι διελεύσεις θα μπορούν να γίνονται από 5 οδοφράγματα».

Υπογραμμίζει για άλλη μια φορά – όπως αναφέρει – ότι πρέπει όλες οι αποφάσεις για το θέμα των διελεύσεων θα πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. «Καλώ όλους να επανεξετάσουν την πολιτική τους. Είναι φανερό ότι τα βήματα που δεν βασίζονται σε επιστημονικές πραγματικότητες, δεν λαμβάνουν υπόψη την συνεργασία και τον συντονισμό, αποφέρουν ζημιά και για την κοινότητά μας και στις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων», καταλήγει ο κ. Ακιντζί.

 

Share this post