Επικοινωνία Μητσοτάτη-Βαρθολομαίου για Αγία Σοφία

Επικοινωνία Μητσοτάτη-Βαρθολομαίου για Αγία Σοφία

*Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου  Αλβανίας Αναστάσιου και Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου

*Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Είναι η δεύτερη άλωση της Πόλης

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του στο θέμα της Αγίας Σοφίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, θα έχει σειρά  τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο  στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος δήλωσε ότι η απόφαση Ερντογάν

” ανήκει στις τραγικές αποφάσεις και ενέργειες που ναρκοθετούν τη μεγαλύτερη ελπίδα της εποχής μας, την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών». 

Αυτή η απόφαση, επεσήμανε, ” μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές ιστορικές πτυχές. Μια χώρα σαν την Τουρκία, που επιθυμεί να είναι στην πρωτοπορία, διαλέγει τον ρόλο καθυστερημένης πολιτιστικής οπισθοφυλακής”. Επίσης , ο κ. Αναστάσιος τόνισε :” Το λάδι της θρησκείας είναι αμαρτία και λάθος να χρησιμοποιείται για να ανάβει και να εξυπηρετεί εθνικιστικούς σκοπούς. Ο ευγενής σκοπός της θρησκείας είναι να απαλύνει τις πληγές και να ειρηνεύει τις ψυχές των ανθρώπων”.

Ο  Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας ,  Επιφάνιος εξέφρασε την υποστήριξή του για τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο θέμα της Αγίας Σοφίας και κάλεσε σε προσευχή για τη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως

Ο κ. Επιφάνιος τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο, που διαδραμάτισε η Αγία Σοφία στην ιστορία της πρόσληψης του Χριστιανισμού από τους Ρως της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αγίου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου του Κιέβου: «Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα ιδιαίτερο μέρος για τον Ουκρανικό λαό, διότι, σύμφωνα με το χρονικό, ήταν εκεί ακριβώς, όπου οι πρεσβευτές του Μεγάλου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ένιωσαν τη θεϊκή παρουσία».

Ο Μητροπολίτης Κιέβου  ανέφερε επίσης ένα απόσπασμα από το χρονικό με τη μαρτυρία τους: «Δεν ξέραμε, αν ήμασταν στον ουρανό ή στη γη. Επειδή δεν υπάρχει τέτοιο θέαμα ή τέτοια ομορφιά στη γη – δεν μπορούμε καν να μιλήσουμε (γι’ αυτό)».

Η διακεκριμένη βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ εξέφρασε συγκλονισμό  από την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Δείτε την δήλωση της  στην  ΕΡΤ

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το  Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών,  εξέφρασε σήμερα τη «θλίψη και την ανησυχία του» μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, ο καθηγητής Γιόαν Σάουκα, αναφέρθηκε στο θέμα σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του οργανισμού, με έδρα τη Γενεύη.

Από το 1934, την ημερομηνία μετατροπής της σε μουσείο, η Αγία Σοφία «ήταν ένας τόπος δεκτικότητας, συνάντησης και έμπνευσης για τους ανθρώπους όλων των εθνών και όλων των θρησκειών», επισημαίνεται στην επιστολή προς τον Ερντογάν. Ήταν μια απόδειξη της «προσήλωσης της Τουρκίας στην κοσμικότητα» και της «επιθυμίας της να αφήσει πίσω όλες τις συγκρούσεις του παρελθόντος».

Ο Γιόαν Σάουκα καταλογίζει στον Τούρκο πρόεδρο ότι «ανέτρεψε αυτή τη θετική ένδειξη δεκτικότητας της Τουρκίας μετατρέποντάς την σε ένδειξη αποκλεισμού και διχασμού».

 

 

 

Share this post