Eπικοινωνία Μητσοτάκη –Ερντογάν, η πρώτη μετά από πολλούς μήνες

Eπικοινωνία Μητσοτάκη –Ερντογάν, η πρώτη μετά από πολλούς μήνες

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο  πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Η επικοινωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα , διευθετήθηκε  στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας  που έχουν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου ,  Ιμπραήμ Καλίν.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα βασικά θέματα ήταν χαμηλής ατζέντας,  όπως αυτό της COVID-19 και του τουρισμού δεδομένου ότι και η Ε.Ε. εξετάζει από ποιες χώρες θα δεχθεί επισκέπτες, ενώ η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα η Τουρκία να είναι μεταξύ αυτών των χωρών.

Η ιδέα της επικοινωνίας ήταν να «σπάσει ο πάγος»,  καθώς ήταν η πρώτη μετά από πολλούς μήνες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ενώ προσθέτουν ότι αν και οι δύο ηγέτες δεν μπήκαν σε θέματα υψηλής πολιτικής η συζήτηση είχε έναν κοινό τόπο. Ότι υπάρχει μια ένταση που έχει φτάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και χρειάζεται μια αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Όπως  τονίζεται, πάγια θέση της Αθήνας είναι να υπάρχει μια «σωστή και έντιμη» επικοινωνία μεταξύ των δυο πλευρών.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις είναι κατά πόσο η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αποφέρει καρπούς στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της επιθετικότητας της Τουρκίας και της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα.

Γεγονός είναι πάντως ότι μετά από σχεδόν ένα εξάμηνο ψυχρότητας οι δύο ηγέτες συνομιλήσαν και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Σε όλο αυτό το διάστημα η προκλητικότητα της Τουρκίας κλιμακώθηκε, περνώντας από διάφορες φάσεις ενώ  έχει φτάσει στο σημείο να απειλεί ακόμα με θερμό επεισόδιο, προκειμένου να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην καλλιεργήσει υπέρμετρες προσδοκίες από αυτό το τηλεφώνημα που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν συζητήθηκαν τα θέματα αγκάθια στις σχέσεις των δύο χωρών αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το προσφυγικό.

Ωστόσο, μένει να φανούν οι προθέσεις του κ. Ερντογάν που αποδέχτηκε να συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό κάτι που είχε αρνηθεί πριν από μερικούς μήνες κατά την κρίση στον Έβρο με το προσφυγικό.

Από την ελληνική πλευρά εκτιμάται ότι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα προς τη διεθνή κοινότητα είναι θετικό καθώς δείχνει πως επιθυμεί τους διαύλους επικοινωνίας και θέλει αλλαγή του κλίματος για να μπορέσει να εκκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.

Άλλωστε στις προσκλήσεις διαλόγου των τελευταίων ημερών από την πλευρά της Τουρκίας –οι οποίες βέβαια εναλλάσσονταν με απειλές- η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυε πως ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει μέσω εκβιασμών αλλά αφού υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία Μητσοτάκη και Ερντογάν έρχεται σε μια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση είχε υποχρεωθεί από τις εξελίξεις και την προκλητικότητα που επεδείκνυε η Τουρκία να δηλώνει πως ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα –συμπεριλαμβανομένης της πολεμικής εμπλοκής- προκειμένου να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι, λίγο πριν την επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιδιδόταν σε ένα ακόμα προκλητικό παραλήρημα ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά σε έρευνες και γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει, ενώ καλούσε την Ελλάδα να μην «τεστάρει» την Τουρκία αλλά να αποστρατιωτικοποιήσει τα ελληνικά νησιά.

Πριν από την σημερινή επικοινωνία Μητσοτάκη και Ερντογάν, χτες ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν.

Οι σχέσεις Παρισιού και Άγκυρας είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα το επεισόδιο ανοιχτά της Λιβύης μεταξύ πολεμικών πλοίων των δύο χωρών.

 

Share this post