Επικήδειος λόγος στον Βάσο Καραγιώργη από τον Δρα Χαράλαμπο Μπακιρτζή

Επικήδειος λόγος στον Βάσο Καραγιώργη από τον Δρα Χαράλαμπο Μπακιρτζή

«Τώρα που ‘’προσπέρασες του  Ωκεανού το ρέμα και διάβηκες τις πύλες του  Ηλίου, τον δήμο των Ονείρων, και φθάνεις σε λιβάδι ασφοδελό όπου περιδιαβάζουν οι ψυχές των κεκοιμημένων’’ το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης συνεχίζει τον δρόμο του και το οίκημα της οδού Γλάδστωνος 40 παραμένει με τον κήπο του ανθισμένο ολοχρονίς, όπως ο κήπος του ομηρικού Αλκίνοου. Μεταφέρω στα παιδιά σου, Ανδρέα και Κλειώ, τα συλλυπητήρια του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Αναστασίου Παύλου Λεβέντη και των μελών του Συμβουλίου Επιτρόπων για την απώλεια του φίλου και συνεργάτη πατέρα τους, προσθέτοντας και κάτι προσωπικό, που οφείλω, ένα ευχαριστώ για το ταξίδι του Οδυσσέα!»

Με τα πιο πάνω  έκλεισε την αναφορά σε πτυχές της ζωής του ΒΑΣΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ (1929–2021) ο Δρ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ στον Επικήδειο λόγο του , αποχαιρετώντας τον σπουδαίο Κύπριο αρχαιολόγο , ο οποίος έφερε με την σκαπάνη του στο φως την Αρχαία Σαλαμίνα. 

Ο Βάσος Καραγιώργης, ο οποίος εν ζωή χαρακτηρίστηκε  “Νέστορας” της κυπριακής αρχαιολογίας, έφυγε για το αιώνιο ταξίδι στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο αείμνηστος Βάσος Καραγιώργης ως Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου από το 1963 ως το 1988, καθόρισε τον χαρακτήρα και τη μέχρι σήμερα πορεία του  Τμήματος.

Με την αφυπηρέτηση του από τη Δημόσια Υπηρεσία ανέλαβε και έφερε εις πέρας με επιτυχία την ίδρυση της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας, στο τότε νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Από το 1992 μέχρι το 1996 υπό τη διεύθυνσή του, η Μονάδα Αρχαιολογίας καθιερώθηκε ως πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο, διεθνούς κύρους. Μετέπειτα από τη θέση του Διευθυντή του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, συνέχισε την πολυδιάστατη προσφορά του στην προστασία του αρχαιολογικού πλούτου της Κύπρου και την προβολή του διεθνώς. Επίσης, συνέγραψε πολλά επιστημονικά  βιβλία.

*Παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο του Επικηδείου λόγου του Δρος. Χαράλαμπου Μπακιρτζή

Το όνομα του Β. Καραγιώργη καθιερώθηκε στο στίβο του πολιτισμού by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

*Ο  Δρ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗΣ είναι από το 2011 διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης . Διετέλεσε  Επίκουρος και αναπληρωτής Καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1988-1998). Διευθύνει την Ελληνική Αρχαιολογική Αποστολή στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας στην Κύπρο, ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Αρχαιολογίας και είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Επίσης, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ).

Share this post