Επιφυλακτικός στο ρωσικό εμβόλιο για τον COVID 19 o Μόσχας Κύριλλος αρνείται να εμβολιαστεί

Επιφυλακτικός στο ρωσικό εμβόλιο για τον COVID 19 o Μόσχας Κύριλλος αρνείται να εμβολιαστεί

Ο Volokolamsk Ιλαρίων είχε εκφράσει ετοιμότητα  να γίνει ένας από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Ανυπακοή στα κελεύσματα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για εμβολιασμό με το νέο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού αποφάσισε να κάνει ο  Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος.
Η Εκκλησία Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν προτίθεται να  εμβολιαστεί , τουλάχιστον μέχρι το το νέο ρωσικό εμβόλιο  περάσει τις κλινικές δοκιμές.
Η θέση Κύριλου είναι σαφές ότι φέρνει σε αντίθεση για ένα μείζον ζήτημα τον αρχηγό της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ρωσίας με τον αρχηγό του κράτους και πανίσχυρο Βλ. Πούτιν, ο οποίος παρουσιάζει το εμβόλιο ως επίτευγμα της χώρας του και μάλιστα ισχυρίστηκε  ότι μία από τις κόρες του έλαβε ήδη δύο δόσεις του νέου εμβολίου. 
“Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ROC) Πατριάρχης Κύριλλος δεν θα εμβολιαστεί με το νέο ρωσικό εμβόλιο κατά του coronavirus “Sputnik V” μέχρι το φάρμακο να περάσει τις απαραίτητες κλινικές εξετάσεις”,

ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος για την Αλληλεπίδραση της Εκκλησίας με τα Μέσα Ενημέρωσης,  Vakhtang Kipshidze.

Υπενθυμίζεται  ότι στα τέλη Ιουλίου το “δεξί χέρι” του Ρώσου Πατριάρχη, 0 επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Volokolamsk Ιλαρίων, ανακοίνωσε ότι “είναι έτοιμος να γίνει ένας από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού”.

Μιλώντας σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή  στο  του  καναλιού Russia 24, ο παρουσιαστής ρώτησε τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, αν θα συμφωνούσε να γίνει ένας από τους πρωτοπόρους που θα δοκίμαζαν το νέο εμβόλιο.

“Θα συμφωνούσα. Και νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα περάσουν αυτές οι εξετάσεις, τόσο καλύτερα, επειδή ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ακόμα πολύ υψηλός, και κάθε μέρα εδώ είναι σημαντική. Βλέπουμε από τους αριθμούς ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά. Επομένως, όσο πιο γρήγορα αυτό το εμβόλιο θα ελεγχθεί και θα καταχωρηθεί, όσο πιο γρήγορα γίνει δημόσιο, τόσο το καλύτερο”, δήλωσε ο κ. Ιλαρίων. 
Σημείωσε ότι οι εγχώριοι επιστήμονες κάνουν τώρα «ηρωικές προσπάθειες για να βρουν τα μέσα για να αποτρέψουν αυτήν την τρομερή ασθένεια το συντομότερο δυνατό».
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων επεσήμανε  ότι “η ιολογία στη Ρωσία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και δεν θα εκπλαγεί καθόλου, εάν η Ρωσία γίνει η πρώτη χώρα όπου αυτό το εμβόλιο όχι μόνο εφευρεθεί, αλλά επίσης και διατεθεί στη γενική κυκλοφορία”. Η εμπειρία, πρόσθεσε ο κ. Ιλαρίων, “δείχνει ότι ο εμβολιασμός γενικά είναι ένα πολύ σοβαρό μέσο πρόληψης διαφόρων ειδών ιών”. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε την καταχώριση του πρώτου εμβολίου coronavirus στον κόσμο στις 11 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εμβόλιο που αναπτύχθηκε στο “Ινστιτούτο Gamalei είναι αποτελεσματικό, αποτελεί σταθερή ανοσία και έχει περάσει όλες τις εξετάσεις”. Ο Πούτιν είπε ότι μία από τις κόρες του είχε ήδη εμβολιαστεί κατά της μόλυνσης από κορονιό με ένα ρωσικό εμβόλιο. Στις 27 Αυγούστου, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου είπε ότι η κόρη του είχε επανεπενεμβολιαστεί και αισθανόταν καλά.

Ο Ίλια Γιασνί, επικεφαλής της επιστημονικής εξέτασης του ρωσικού προγράμματος Inbio Ventures, πιστεύει ότι “η καταχώριση του ρωσικού εμβολίου κατά του coronavirus είναι αντίθετη με τους επιστημονικούς και ηθικούς κανόνες της ανάπτυξης φαρμάκων”.

Οι ΗΠΑ είπαν ότι το ρωσικό εμβόλιο θεωρείται ημιτελές. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η Ρωσία κατατάσσεται τέταρτη στον κόσμο στον αριθμό των περιπτώσεων COVID-19 (πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι).

Share this post