Επιφάνιος: Αποδείξαμε με την ίδια τη ζωή μας ότι η Ο. Ε. Ουκρανίας βρίσκεται δικαίως στα Δίπτυχα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Επιφάνιος: Αποδείξαμε με την ίδια τη ζωή μας ότι η Ο. Ε. Ουκρανίας βρίσκεται δικαίως στα Δίπτυχα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Χθες , 7 Ιανουαρίου 2021,  ημέρα του εορτασμού κατά το Ιουλιανό Ημερολόγιο της μεγάλης  εορτής της Γέννησης του Χριστούο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης  Ουκρανίας, Επιφάνιος, τέλεσε  τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό  του Αγίου Μιχαήλ.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Αρχιεπίσκοπος Agapit διάβασε το χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Προκαθήμενου της Τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.  Στη συνέχεια, τελέστηκε  πανεθνική προσευχή για την εξάλειψη της ολέθριας πανδημίας του κορονοϊού. 

Ο Μητροπολίτης Επιφάνειος  απευθύνθηκε στους πιστούς , λέγοντας ” σήμερα πραγματικά χαιρόμαστε,  προσευχόμαστε και δοξάζουμε τον νεογέννητο Χριστό Σωτήρα”. Σημείωσε ότι χαιρόμαστε και προσευχόμαστε στον Θεό ότι θα είναι γενναιόδωρος μαζί μας φέτος, και, παρόλο που υπάρχουν πολλές δοκιμασίες στη ζωή μας, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Κύριος που έρχεται στον κόσμο για χάρη μας θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να χαράσσουμε το δύσκολο μονοπάτι προς τη σωτηρία.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Ουκρανίας υπενθύμισε επίσης τη 2η επέτειο από την χορήγηση  του Πατριαρχικού και Συνοδικού Τομού αυτοκεφαλίας, επισημαίνοντας ότι “το γεγονός αυτό μπήκε για πάντα στη σύγχρονη ιστορία μας. Έχουμε τη δική μας ανεξάρτητη τοπική Εκκλησία, προσευχόμαστε σε μια κατανοητή μητρική γλώσσα, χωρίς να αρνούμαστε ότι οι άλλοι προσεύχονται επίσης στη δική τους και κατανοητή γλώσσα”.

Εν κατακλείδι, ο Μητροπολίτης Επιφανίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι “με τη βοήθεια του Θεού θα λάβουμε μια πνευματική νίκη επί της αμαρτίας, θα επιτύχουμε μια δίκαιη ειρήνη και νίκη στον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία και θα ξεπεράσουμε την πανδημία της νόσου του coronavirus, η οποία αποτελεί εμπόδιο στην επικοινωνία μας”.

ΕΞΑΛΛΟΥ, με την ευκαιρία της  δεύτερης επετείου  της υπογραφής και χορηγήσεως του Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος απηύθυνε μήνυμα προς τον Ουκρανικό Λαό.

Ο Τόμος υπογράφηκε από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ σε επίσημη τελετή στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι, την 5η Ιανουαρίου 2019. Ο Παναγιώτατος παρέδωσε τον Τόμο στο Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο  κατά το Συλλείτουργο των δύο Προκαθημένων την επομένη, 6η Ιανουαρίου 2019, ανήμερα της Μεγάλης Εορτής των Θεοφανείων.

*Το μήνυμα του Μητροπολίτη Κιέβου είναι το ακόλουθο: 

“Αυτό το χειμώνα, την παραμονή της χαρμόσυνης Εορτής της Γεννήσεως του Βρέφους Ιησού (6 Ιανουαρίου με το Ιουλιανό Ημερολόγιο), θυμόμαστε ένα άλλο σημαντικό για όλους μας γεγονός: τη χορήγηση του Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Τέτοιες μέρες, πριν από δύο χρόνια, με την Πρόνοια του Θεού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε τον Τόμο, και εγώ, ως Προκαθήμενος, έλαβα αυτό το ιστορικό έγγραφο από τον Παναγιώτατο, στην Κωνσταντινούπολη. Και στις 6 Ιανουαρίου 2019, την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Τόμος έφτασε στην Ουκρανία.

Αυτή η μέρα θα παραμείνει μεγάλη και μνημειώδης τόσο στην ιστορία της Εκκλησίας μας όσο και του Κράτους μας!

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών, αποδείξαμε με την ίδια τη ζωή μας ότι η τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας βρίσκεται δικαίως στα Δίπτυχα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, στην οικογένεια των Αδελφών Εκκλησιών. Έχουμε ενδυναμωθεί και προχωρούμε με αυτοπεποίθηση. Παρά την παγκόσμια πανδημία, άλλες προκλήσεις της εποχής μας και, ειδικότερα, την έντονη αντίθεση από τη Ρωσία, έχουμε κατορθώσει σημαντικά επιτεύγματα, για τα οποία ευχαριστούμε πρωτίστως τον Θεό. Ας θυμηθούμε ότι κάθε γεγονός σχετικά με τη δημιουργία μιας ενιαίας τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας χλευάστηκε και αμφισβητήθηκε από τους αντιπάλους μας. Ισχυρίστηκαν αρχικά ότι δεν θα παίρναμε τον Τόμο, μετά (που πήραμε τον Τόμο) ότι δεν θα είχαμε καμία αναγνώριση, και μετά το ένα και μετά το άλλο… και μετά (που και ο Τόμος και οι αναγνωρίσεις ήλθαν) ότι αυτά είναι δήθεν «ελαττωματικά». Οι προσπάθειες για νομικές επιθέσεις με τα ψευδο-επιχειρήματά τους επίσης απέτυχαν. Έτσι, όλα τα ψέματα και οι συκοφαντίες θρυμματίστηκαν από την πιο αληθινή πραγματικότητα: δημιουργήθηκε η ανεξάρτητη τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αυτό είναι ένα τετελεσμένο και μη αναστρέψιμο γεγονός. Και αν κάποιος ισχυρίζεται ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να σταματήσει ή να ακυρωθεί με κάποιον τρόπο, είτε ψεύδεται συνειδητά, είτε είναι πονηρός, είτε απλά κάνει λάθος.

Αγαπητοί συνεπίσκοποι, πατέρες, αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ, γιορτάζοντας τη δεύτερη επέτειο από την παραλαβή του Τόμου, πρέπει πρώτα να ευχαριστήσουμε τον Αρχηγό της Εκκλησίας, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, για όλα τα αγαθά και τη βοήθεια που απολαύσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Προτρέπω τον καθένα να συνεχίσει να ζει σύμφωνα με τις Γραφές: «Σε κανέναν να μην ανταποδίδετε το κακό που σας έκανε κάνοντάς του κακό κι εσείς. Να είστε πάντα έτοιμοι να συμπεριφερθείτε καλά απέναντι σε όλους τους ανθρώπους» (Ρωμ. 12:17). Πρέπει να κάνουμε ό, τι εξαρτάται από εμάς, και σε οτιδήποτε άλλο θα βασιστούμε στο αγαθό Θέλημα και στην Πρόνοια του Θεού. Είθε ο Παντελεήμων Κύριος να συνεχίσει να ευλογεί την Τοπική μας Εκκλησία με ανάπτυξη και καταξίωση!”.

ΠΗΓΗ: Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UCU)

Share this post