Επιδίωξη δικαιοσύνης: Εφαρμογή καθολικής δικαιοδοσίας για να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες πολέμου

Επιδίωξη δικαιοσύνης: Εφαρμογή καθολικής δικαιοδοσίας για να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες πολέμου

 

“Η αδιάκοπη επιδίωξη της δικαιοσύνης για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία απαιτεί μια ισχυρή διεθνή απάντηση. Με περισσότερες από 128.000 τεκμηριωμένες υποθέσεις και εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από το ΔΠΔ, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντιμίρ Πούτιν, η λογοδοσία είναι επιτακτική”, αναφέρει το Transatlantic Dialogue Center (TDC)

 Σχετικό άρθρο υποστηρίζει: “ Αξιοποιώντας την καθολική δικαιοδοσία, τα μεμονωμένα κράτη μπορούν να διώξουν τους δράστες ανεξάρτητα από το πού συνέβησαν τα εγκλήματα, γεφυρώνοντας τα κενά που αφήνουν τα υπάρχοντα νομικά πλαίσια. Η ίδρυση ειδικών δικαστηρίων και η ενσωμάτωση των εθνικών προσπαθειών μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι και οι άμεσοι δράστες αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη, σπάζοντας τελικά τον κύκλο της ατιμωρησίας και επικυρώνοντας τις εμπειρίες των θυμάτων. Αυτό το άρθρο εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν την αρχή της καθολικής δικαιοδοσίας για να εξασφαλίσουν ότι οι παραβάτες θα λογοδοτήσουν. Οι συντονισμένες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. 

Κλίμακα και τεκμηρίωση: Πάνω από 128.000 περιπτώσεις ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία έχουν τεκμηριωθεί, με εκτεταμένες προσπάθειες από τα ουκρανικά δικαστήρια και τους διεθνείς φορείς να διώξουν τους δράστες. Διεθνής Νομική Δράση: Το ΔΠΔ έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για λογοδοσία. Καθολική δικαιοδοσία: Χώρες όπως η Γερμανία, η Λιθουανία και η Αργεντινή χρησιμοποιούν την καθολική δικαιοδοσία για να διώξουν Ρώσους εγκληματίες πολέμου, ακόμη και χωρίς άμεσους δεσμούς με τα εγκλήματα. Ειδικά δικαστήρια: Εξετάζονται διάφορα μοντέλα για ειδικά δικαστήρια για την αντιμετώπιση του εγκλήματος της επίθεσης, με την Ουκρανία να αντιτίθεται στα υβριδικά δικαστήρια λόγω ζητημάτων ασυλίας. Τεχνολογικές εξελίξεις: Πλατφόρμες όπως το WarCrimes.gov.ua και εργαλεία όπως το AI και το OSINT ενισχύουν τις προσπάθειες συλλογής αποδεικτικών στοιχείων και τεκμηρίωσης. Συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών: Οι ουκρανικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην τεκμηρίωση των εγκλημάτων πολέμου και στην υποστήριξη των ερευνών. Ιστορικά προηγούμενα: Η αρχή της καθολικής δικαιοδοσίας έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε υποθέσεις όπως η γενοκτονία της Ρουάντα και η δίκη του Augusto Pinochet, δημιουργώντας σημαντικά προηγούμενα. Προκλήσεις και περιορισμοί: Η καθολική δικαιοδοσία αντιμετωπίζει φραγμούς όπως η διαφορετική εθνική νομοθεσία και η πιθανότητα για δίκες ερήμην, αλλά παραμένει ένα κρίσιμο εργαλείο για τη δικαιοσύνη. Παγκόσμια συνεργασία: Οι διεθνείς προσπάθειες είναι ζωτικής σημασίας για τη δίωξη των εγκληματιών πολέμου, τη μείωση των ασφαλών καταφυγίων για τους δράστες και τη διασφάλιση της απονομής δικαιοσύνης.

 

Ο κύκλος της ατιμωρησίας για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

*Κείμενο απηχεί τις απόψεις του TDC

**********************************************************************************************

 

 

Share this post