Επί ευρωπαϊκού εδάφους η άτυπη πενταμερής στις 29 Μαρτίου

Επί ευρωπαϊκού εδάφους η άτυπη πενταμερής στις 29 Μαρτίου

Για συνομοσπονδία υπό προϋποθέσεις κάνει τώρα λόγο ο Τατάρ. Αύριο στην Λευκωσία ο Μητσοτάκης

Επί ευρωπαϊκού εδάφους και μάλιστα στην Γενεύη θα γίνει τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες μας , η άτυπη συνάντηση  5+1 για το Κυπριακό. Οι  πληροφορίες της ιστοσελίδας ageliaforos.com   αναφέρουν ότι η συνάντηση, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα γίνει από  29 Μαρτίου μέχρι 1η Απριλίου.

Τελικά, ο γ.γ. του ΟΗΕ επέλεξε , αντί του Greentree στην Ν. Υόρκη, τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην Γενεύη ή σε κάποιο μέρος κοντά σε αυτή για να μην ταλαιπωρηθούν , λόγω κορονοϊού με μακρύ ταξίδι στις ΗΠΑ, οι αντιπροσωπείες που θα συμμετάσχουν στην διάσκεψη. Αναφορικά με την ημερομηνία αυτή επιλέγηκε για να αποφύγει η Άγκυρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 και 26 Μαρτίου.  

Εξάλλου , οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενισχύσει την διαπραγματευτική του ομάδα με ένα νέο πρόσωπο, που διαθέτει πολύ μεγάλη πείρα στο Κυπριακό , στις διαπραγματεύσεις και στα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Επίσκεψη «αστραπή» στην Λευκωσία θα πραγματοποιήσει αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος της επίσκεψης  της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ο περαιτέρω συντονισμός Λευκωσίας – Αθηνών ενόψει και της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης,  που προτίθεται να συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ.

Στις 11.15 (ώρα Ελλάδος) ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτεριών , Νίκο Δένδια, τον γ.γ. του ΥΠΕΞ , Θ. Δεμίρη, και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες,   θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες. Στις 12.15 θα κάνουν δηλώσεις και μετά  θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Ο Μητσοτάκης θα αναχωρήσει από Κύπρο για Ισραήλ, όπου θα  συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, και στη συνέχεια οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ , δήλωσε «έτοιμος  να εξετάσει το μοντέλο συνομοσπονδίας, εάν γίνει αποδεκτή η κυριαρχία των Τ/Κ».

Μιλώντας μέσω   Zoom σε Τούρκους δημοσιογράφους , ο Τατάρ ρωτήθηκε συγκεκριμένα, εάν μπορεί να υπάρξει συνομοσπονδία, και απάντησε: “Εάν ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, θέλουμε την αποδοχή της κυριαρχίας μας, εάν γίνει θα το εξετάσουμε, αλλά δεν θέλουμε να του δώσουμε όνομα τώρα. Προτεραιότητά μας είναι να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις ώστε να συνεχιστεί η παρουσία των Τ/Κ για πάντα”.

Έγκυρη τουρκική διπλωματική πηγή μας επεσήμανε ότι ο Τατάρ, αναφερόμενος  σε “μοντέλο συνομοσπονδίας, εάν γίνει αποδεκτή η κυριαρχία των Τ/Κ” , αποκάλυψε τον πραγματικό στόχο της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής πλευράς , ο οποίος δεν είναι τα “δύο κράτη”. Σύμφωνα με Έλληνα συνταγματολόγο ” χρειάζεται προσοχή , γιατί η θέση αυτή ενδεχομένως να αποδειχθεί χειρότερη από τα ¨δύο κράτη¨. 

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ακόμη ότι είναι έτοιμοι να πάνε είτε στη Νέα Υόρκη, είτε στη Γενεύη, όπου πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες τον Μάρτιο, για να εξηγήσουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους. “Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η ΤΔΒΚ  υπάρχει και θα συνεχίσει τον δρόμο της, και τότε κάποια ώρα στην ατζέντα θα έρθει η αναγνώρισή της από κάποια κράτη”. Υποστήριξε πως και ο Βρετανός ΥΠΕΞ παραδέχεται πως,  “αν δεν υπάρξει συμφωνία και οι Ε/Κ θα χάσουν και η οικονομία τους θα στριμωχτεί”.

«Διευκόλυνση» του Ερσίν Τατάρ επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες  της “Καθημερινής” Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, ζητώντας τη συνδρομή της Λευκωσίας, μέσω μιας «ευέλικτης» προσέγγισης, με πρόσχημα να αποδώσει καρπούς η άτυπη πενταμερής και να οδηγήσει σε μια διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Οι θέσεις του Βρετανού υπουργού , καθώς και οι βολιδοσκοπήσεις, που έκανε το Λονδίνο το τελευταίο διάστημα, για μια λύση που παραπέμπει ουσιαστικά σε μοντέλο συνομοσπονδίας, «ανάγκασαν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να επιδιώξει ένα ξεκαθάρισμα θέσεων και προθέσεων».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ν. Αναστασιάδης επεσήμανε προς τον κ. Ράαμπ ότι «δεν είναι καν προς συζήτηση οποιαδήποτε σκέψη, είτε για λύση δύο χωριστών κρατών, είτε και για μια λύση συνομοσπονδίας».

Τσίπρας- Κυπριανού διαψεύδουν τον Κοτζιά

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, κατηγορηματικά  διαψεύδει ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, αναφορές του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, περί αιτήματος του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για απομάκρυνσή του από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για την αναφορά του κ. Κοτζιά, σε   συνέντευξη του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει: «Ουδέποτε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ή οποιοσδήποτε άλλος, μου ζήτησε να αποπέμψω υπουργό της κυβέρνησής μου και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εξωτερικών».

Τον Ν. Κοτζιά διέψευσε και ο Άντρος Κυπριανού , δηλώνοντας: «H πρόκληση είναι μεγάλη. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Κοτζιάς χρειάζεται προσοχή. Επαναλαμβάνω ότι λέει ψέματα και το γνωρίζει. Το στηρίζει σε κουτσομπολιά φαιδρών προσώπων. Ουδέποτε έθεσα έτσι θέμα στον κ. Τσίπρα. Ούτε μπορούσα να επέμβω στα εσωτερικά οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης.Το ΑΚΕΛ κ. Κοτζιά είναι Κόμμα πατριωτικό στην πράξη και όχι στα λόγια. Αγωνίζεται για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου. Απαλλαγή της από την κατοχή και τις εγγυήσεις. Δεν χρειάζεται λοιπόν μαθήματα από κανένα».

 

 

Share this post