Επέζησε της ναζιστικής κατοχής, αλλά πέθανε στην Μαριούπολη

Επέζησε της ναζιστικής κατοχής, αλλά πέθανε στην Μαριούπολη

Πρόκειται για την 91χρονη Βάντα Ομπιεντκόβα, που τάφηκε σε δημόσιο πάρκο

Στην Μαριούπολη, πέθανε η 91χρονη Βάντα Ομπιεντκόβα, ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο Twitter το μουσείο Άουσβιτς.

«Στα 10 της χρόνια η Βάντα Σεμιόνοβνα Ομπιέντκοβα γλύτωσε από του Γερμανούς, επειδή είχε κρυφτεί σε ένα υπόγειο στην Μαριούπολη. 81 χρόνια μετά πέθανε σ ένα υπόγειο της ίδιας αυτής πόλης, θύμα αυτού του φοβερού πολέμου , κρυπτόμενη από τους Ρώσους» αναφέρεται στην ανάρτηση του μουσείου.

Το Μουσείο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, επικαλείται τον ιστότοπο chabad.org, ο οποίος δημοσίευσε την ιστορία της ζωής της Ομπιέμντκοβα. Σύμφωνα με την κόρη της Λαρίσα, από τις αρχές Μαρτίου η οικογένεια κρυβόταν στο υπόγειο ενός καταστήματος ειδών θέρμανσης. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ομπιέντκοβα ήταν τόσο άρρωστη και εξαντλημένη που δεν μπορούσε ούτε να σηκωθεί.

Στις 4 Απριλίου πέθανε. Η Λαρίσα είπε ότι την έθαψαν στο δημόσιο πάρκο που βρίσκεται «σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από την Αζοφική θάλασσα».

Η Βάντα Ομπιέντκοβα γεννήθηκε στην Μαριούπολη στις 8 Δεκεμβρίου του 1930. Τον Οκτώβριο του 1941 όταν στην πόλη άρχισαν οι διώξεις των ναζί κατά των εβραίων, σχεδόν όλη της η οικογένεια εκτελέστηκε. Ο πατέρας της μπόρεσε να την κρύψει στο νοσοκομείο, όπου και παρέμεινε έως την απελευθέρωση της Μαριούπολης το 1943.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ με πληροφορίες από novayagazeta.eu

Πηγή φωτογραφίας: https://novayagazeta.eu/articles/2022/04/20/v-mariupole-umerla-perezhivshaia-natsistskuiu-okkupatsiiu-vanda-obedkova-poslednie-nedeli-zhizni-ona-priatalas-v-podvale-news

Share this post