Επέτειος Πολυτεχνείου: Οι 3 ημέρες της εξέγερσης σε 3 «κλικ» του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα

Επέτειος Πολυτεχνείου: Οι 3 ημέρες της εξέγερσης σε 3 «κλικ» του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα

Μια πράσινη Τζάγκουαρ, μια φωτογραφική μηχανή χωρίς φλας, το μάτι του ρεπόρτερ και πολύ θάρρος: Με αυτά τα υλικά απαθανάτισε ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι φωτογραφίες του, αλλά και οι διηγήσεις του βετεράνου φωτορεπόρτερ, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας των όσων συνέβησαν στο εμβληματικό κτήριο της οδού Πατησίων τον Νοέμβριο του 1973.

Ο Σαρρηκώστας ήταν τότε 30 χρόνων και εργαζόταν για το Associated Press. Μπορούσε να μην αποκαλύψει την ιδιότητά του, ακόμη και να κρύψει τη μηχανή του τις στιγμές που αισθανόταν εντελώς εκτεθειμένος στη βαρβαρότητα του καθεστώτος. Δεν μπορούσε όμως να σκεπάσει τον ήχο των «κλικ» που έκανε το κλείστρο της φωτογραφικής του μηχανής. Ήταν εξάλλου αρκετό ένα πέρασμα από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι φοιτητές στις 15 Νοεμβρίου του 1973 στο Πολυτεχνείο για να καταλάβει, όπως έχει πει ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, πως «θα γίνονταν σημαντικά, ιστορικά γεγονότα».

     1ο «κλικ» 15/11 

   Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας κινείται στους χώρους του Πολυτεχνείου. Είναι η πρώτη μέρα της κατάληψης και οι εξεγερμένοι φοιτητές, «οι εκατοντάδες που γίνονται χιλιάδες», οργανώνουν τη ζωή τους.

Φωτογραφία αρχείου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει φοιτητές στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 1973, με αφορμή το αφιέρωμα της ΕΡΤ για το Πολυτεχνείο. Με μονόλεπτα ιστορικά ένθετα υπό το γενικό τίτλο «ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ» θα μεταδίδονται από σήμερα καθημερινά, εμβόλιμα στο πρόγραμμα της ΕΤ1, για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.Κάθε επεισόδιο περιλαμβάνει σειρά έξι φωτογραφιών από τη συλλογή Αριστοτέλη Σαρρηκώστα –κυριότητας ΕΡΤ- από τα γεγονότα της φοιτητικής εξέγερσης και της κατάληψης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Τα πέντε νέα επεισόδια περιλαμβάνουν συνολικά τριάντα φωτογραφίες και εντάσσονται στο πλαίσιο θεματικού αφιερώματος της Διεύθυνσης Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ για την επέτειο του Πολυτεχνείου.Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΤ/ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ

2ο «κλικ» 16/11 

Το πρωί της 16ης Νοεμβρίου ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι και πάλι στον δρόμο, δίπλα στους φοιτητές που διαδηλώνουν. Φωτογραφίζει χωρίς φόβο τους διαδηλωτές για να επιστρέψει κάποια στιγμή και πάλι στο «χημείο» του. Εκεί θα τον βρει το βράδυ της ίδιας ημέρας, εκεί θα φτάσει ο ήχος από τις ερπύστριες των τανκς.

Ο Σαρρηκώστας παίρνει δυο μηχανές, κατεβαίνει κάτω με τον ελληνοαμερικανό διευθυντή του και με την πράσινη Τζάγκουαρ με αγγλικές πινακίδες που έχει αυτός ο τελευταίος ως ξένος ανταποκριτής κινούνται ανάμεσα στην φάλαγγα των τανκς για να φτάσουν στην Πατησίων. Ο Σαρρηκώστας ετοιμάζει τον εξοπλισμό του, κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, στέκεται ανάμεσα σε αστυνομικούς και μπράβους, ακούει να λένε «μάλιστα» και «διατάξτε» άνθρωποι που κρατούν περίστροφα στο χέρι. Αλλά κάνει τη δουλειά του.

      3ο «κλικ» 17/11 

Ξημερώνει το Σάββατο της 17ης Νοεμβρίου. Ο Σαρρηκώστας έχει μείνει εκεί όλες εκείνες τις ώρες, έχει ακούσει τους φοιτητές να φωνάζουν στους στρατιώτες «είμαστε αδέλφια», δεν νιώθει φόβο, έχει τραβήξει αρκετά φιλμ που κρύβει στις κάλτσες του και τα εσώρουχά του. Το ρολόι του δείχνει 3 παρά 7 λεπτά όταν βλέπει το τανκ να γυρίζει τον πυργίσκο του ανάποδα και κάνει όπισθεν. Προς στιγμήν πιστεύει πως φεύγει, αλλά σύντομα καταλαβαίνει πως έκανε λάθος γιατί το τανκ φουλάρει τη μηχανή του και πέφτει με όλη του τη δύναμη στις κολώνες της πύλης του Πολυτεχνείου. Αν και έμπειρος, δεν μπορεί να αποφύγει την έκπληξη. Βγάζει τη μηχανή του και συλλαμβάνει την έφοδο του τανκ.

Φωτογραφία αρχείου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τανκ έξω από το Πολυτεχνείο, καθώς η Αστυνομία τότε ζήτησε τη συνδρομή του Στρατού για την εκκένωση του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα,Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973, με αφορμή το αφιέρωμα της ΕΡΤ για το Πολυτεχνείο. Με μονόλεπτα ιστορικά ένθετα υπό το γενικό τίτλο «ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ» θα μεταδίδονται από σήμερα καθημερινά, εμβόλιμα στο πρόγραμμα της ΕΤ1, για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.Κάθε επεισόδιο περιλαμβάνει σειρά έξι φωτογραφιών από τη συλλογή Αριστοτέλη Σαρρηκώστα –κυριότητας ΕΡΤ- από τα γεγονότα της φοιτητικής εξέγερσης και της κατάληψης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Τα πέντε νέα επεισόδια περιλαμβάνουν συνολικά τριάντα φωτογραφίες και εντάσσονται στο πλαίσιο θεματικού αφιερώματος της Διεύθυνσης Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ για την επέτειο του Πολυτεχνείου.Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΤ/ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ

Έτσι διηγείται ο ίδιος τη συνέχεια: «Αστυνομικοί έπεσαν πάνω μου με καδρόνια. Ευτυχώς, με ζικ ζακ τους αποφεύγω και αρχίζω να τρέχω. Ακούω πυροβολισμούς, κραυγές, βογγητά φοιτητών, φωνές αστυνομικών. Προλαβαίνω και στρίβω στην Ακαδημίας, πέφτω σε κλοιό 300 αστυνομικών, «ηρεμώ», βάζω τις μηχανές στην τσάντα και τους ζητώ να περάσω και περνώ. Στο γραφείο, μέχρι το πρωί τυπώνω…».
      Η φωτογραφία του, μαζί με το φιλμ που τράβηξε ο Ολλανδός δημοσιογράφος από το ξενοδοχείο «Ακροπόλ», είναι τα μοναδικά τεκμήρια και ο αδιάψευστος μάρτυρας των γεγονότων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΤ/ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΑΡΡΗΚΩΣΤΑΣ

 

Διαβάστε επίσης: 

 

 

 

Share this post