Επέστρεψε την εντολή ο Ανδρουλάκης. Δεν την παρέλαβε ο Τσίπρας
Έκλεισε στην Ελλάδα ο κύκλος των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα από την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χωρίς, όπως αναμένονταν, να προκύψει κυβερνητική λύση ή έστω προσπάθεια κυβερνητικής λύσης. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε την διερευνητική εντολή που του δόθηκε καθώς, όπως είχε ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, τρίτος στη σειρά πολιτικός αρχηγός, επέστρεψε την διερευνητική εντολή που έλαβε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, στην κυρία Σακελλαροπούλου αμέσως, χωρίς να κάνει χρήση, άλλωστε αυτό είχε αφήσει να εννοηθεί από πολύ νωρίς, πριν καν φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο.
“Επιστρέφω την εντολή που έλαβα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για κυβερνητικές συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συνεννοήσεων” τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη σύντομη συζήτηση του με την κυρία Σακελλαροπούλου κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 25 Ιουνίου.
Το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκε προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας, όπου συνάντησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να λάβει την δεύτερη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε στην ΠτΔ ότι δεν θα παραλάβει την εντολή.
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Τσίπρας έκανε δηλώσεις, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι οδυνηρό, ενώ ανέλαβε ακέραια την ευθύνη. Μεταξύ άλλων ανέφερε: “Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό, ακόμα και για όσους ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία. Μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της την πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη Δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν, έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο, ηγεμόνα πρωθυπουργό”.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις οι βουλευτές, που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα ορκιστούν το απόγευμα της Κυριακής, 28 Μαΐου και το πρωί της προσεχούς Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του προεδρείου. Μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Αρχικά προβλεπόταν να συγκληθεί σε σώμα η νέα Βουλή την 1η Ιουνίου- πρόβλεψη που σχετιζόταν άμεσα με το μέγιστο χρόνο που θα μπορούσαν να κρατήσουν οι διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης. Ωστόσο, μετά την απόφαση οι διαδικασίες να κινηθούν πιο γρήγορα επισπεύδεται και η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, προκειμένου να είναι εντός των συνταγματικών προβλέψεων η προκήρυξη εκλογών για τις 25 Ιουνίου και όχι για τις 2 Ιουλίου, όπως αρχικά είχε ειπωθεί.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, από την στιγμή που η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης δεν απέδωσε, τότε σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό έναν εκ των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο Επικρατείας, Άρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο) και ειδικότερα τον αρχαιότερο εκ των τριών. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα ορισθεί και θα ορκισθεί πιθανότατα την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσει η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρόσωπα της ευρύτερης δυνατής αποδοχής.