Επέστρεψαν απότις πυγκαγίες στην Ελλάδα οι Κύπριοι πυροσβέστες και οι εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας

Επέστρεψαν απότις πυγκαγίες στην Ελλάδα οι Κύπριοι πυροσβέστες και οι εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας

Μετά από μία και πλέον εβδομάδα συνεχούς δράσης στα πύρινα μέτωπα της Αττικής και της Εύβοιας, επέστερψε  σήμερα στην Κύπρο η κυπριακή αποστολή, αποτελούμενη από στελέχη και εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας και πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Την αποστολή υποδέχτηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Νίκος Νουρής και Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, οι οποίοι τους συγχάρηκαν για το έργο τους.

Ανακοίνωση της Πολιτικής Άμυνας αναφέρει: “Είναι με αισθήματα υπερηφάνειας που απευθύνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλα τα μέλη της αποστολής, τα οποία, παραμένοντας πιστά στο καθήκον που τους ανατέθηκε, επέδειξαν απαράμιλλο ζήλο, επαγγελματισμό και αυταπάρνηση. Στο επίκεντρο της προσπάθειας, σε ό,τι αφορά την Πολιτική Άμυνα, ήταν οι εθελοντές της Δύναμης, οι οποίοι ως ενεργά κύτταρα της κοινωνίας έδωσαν για ακόμα μια φορά ουσιαστικό περιεχόμενο στις έννοιες κοινωνικής προσφοράς και υπευθυνότητας. Ο εθελοντισμός λειτούργησε και πάλι ως μέσο ενδυνάμωσης της κρατικής μηχανής και σφυρηλάτησης της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όλα τα μέλη της αποστολής κλήθηκαν να ανταποκριθούν κάτω από πρωτόγνωρες, αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες. Η 20μελής ομάδα της Πολιτικής Άμυνας, η οποία δρούσε συντεταγμένα με την 20μελή ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και η ομάδα χειριστών των πτητικών μέσων του Τμήματος Δασών, έδωσαν το άπαν των δυνάμεών τους και συνέβαλαν καθοριστικά στην κατάσβεση εστιών και στην αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων.

Αξιοποιώντας κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους και σε άριστο συντονισμό με τους Ελλαδίτες συναδέλφους τους, δραστηριοποιήθηκαν, υπό συνθήκες καύσωνα, σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα. Επιχείρησαν σε δύσβατες και απόκρημνες περιοχές, καταφέρνοντας να ανακόψουν με επιτυχία μεγάλο αριθμό αναζωπυρώσεων, προτού αυτές επεκταθούν.

Ευχαριστούμε θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών για την αγαστή συνεργασία τους, αλλά και το πυροσβεστικό σώμα Ελλάδος για όλη τη στήριξη που μας παρείχε. Την ίδια στιγμή εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας προς τις αρμόδιες ελλαδικές αρχές και σε όλους τους πληγέντες”.

ΕΞΑΛΛΟΥ, περήφανοι, που εκπροσώπησαν την Κύπρο αλλά και το Τμήμα Δασών, στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα, δηλώνουν οι δύο πιλότοι των αεροσκαφών του Τμήματος.

Οι χειριστές μαζί με τα δύο αεροσκάφη και τους δύο παρατηρητές που μετέβησαν στην Ελλάδα και επιχείρησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν την τελευταία εβδομάδα σε διάφορες περιοχές της χώρας, επέστρεψαν λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, στη βάση τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κωνσταντίνος Σαββίδης χειριστής πτητικών μέσων στο Τμήμα Δασών ανέφερε ότι «εμείς ενημερωθήκαμε την Τρίτη το βράδυ ότι την Τετάρτη θα υπήρχε μια πιθανότητα να μεταβούμε αρχικά στη Ρόδο και κάναμε όλες τις διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν και την Τετάρτη το πρωί αναχωρήσαμε. Μείναμε στη Ρόδο για μια μέρα και επιχειρήσαμε στο νησί, αφού σε μερικές περιπολίες υπήρχαν κάποιες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς».

Πρόσθεσε ότι «στη συνέχεια μας δόθηκαν οδηγίες να πάμε στα Χανιά και αμέσως φύγαμε για το αεροδρόμιο της Σούδας, όπου επιχειρήσαμε για 2-3 μέρες. Υπήρχε μια πυρκαγιά μεταξύ Χανιών και Ηρακλείου όπου επιχειρήσαμε και ακολούθως οι τελευταίες μας οδηγίες ήταν να πάμε στην Καλαμάτα, όπου ήμασταν εκεί μέχρι σήμερα».

Εκεί συνέχισε «υπήρχαν αρκετά μέτωπα φωτιά και επιχειρούσαμε σχεδόν καθημερινά, κάτω από αρκετά δύσκολες συνθήκες. Τα μέτωπα ήταν αρκετά και η πυρκαγιά ήταν εκτός ελέγχου».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον αυτή ήταν η μεγαλύτερη πύρινη λαίλαπα που είχε δει μέχρι σήμερα στη καριέρα του, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως «μέχρι στιγμής ναι».

Εμείς, είπε, «κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουμε στο έργο των Ελλήνων πυροσβεστών», σημειώνοντας ότι νοιώθει περηφάνια που εκπροσώπησε την Κύπρο και το Τμήμα Δασών στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ο Μόδεστος Μελετίου, χειριστής αεροσκαφών ανέφερε πως «είχαμε επιχειρήσει στη περιοχή της Ρόδου και ακολούθως στη περιοχή Χανιών και Ηρακλείου. Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στη περιοχή της Καλαμάτας όπου επιχειρούσαμε στην Πάνω, Ανατολική και Νότια Μάνη όπου ήταν τα μεγάλα μέτωπα με πολλές και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε διάφορα σημεία και σε πολύ δύσβατες περιοχές. Οι μέρες μας ήταν μεγάλες και κουραστικές, αλλά ο σκοπός ήταν ένας για όλους».

Κληθείς να αναφέρει τα αισθήματα του που εκπροσώπησε την Κύπρο και το Τμήμα Δασών ο κ. Μελετίου είπε πως «νοιώθω περήφανος για όλη την ομάδα αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία που έστειλε ένα τμήμα της για να βοηθήσει στην πύρινη λαίλαπα».

Σε ερώτηση κατά πόσον αυτή ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που είχε δει στη μέχρι σήμερα εμπειρία του, απάντησε «όχι η μεγαλύτερη, αλλά η πιο δύσκολη σε σχέση με δύσβατες περιοχές, το ανάγλυφο του εδάφους και πάρα πολλές εστίες σε μεγάλες εκτάσεις. Η μια πυρκαγιά από την άλλη είχε πάρα πολύ μεγάλη απόσταση».

Ανέφερε ακόμα πως «εδώ στην Κύπρο δεν έχουμε τόση μεγάλη απόσταση ώστε ο χρόνος μετάβασης στη πυρκαγιά να είναι τόσο μεγάλος, αλλά τα καταφέραμε».

Share this post