Επερώτηση Γκαρό Παϊλάν για τον κανονισμό εκλογών που επιβάλλεται στις μειονότητες

Επερώτηση Γκαρό Παϊλάν για τον κανονισμό εκλογών που επιβάλλεται στις μειονότητες

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Επερώτηση προς τον αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, σε σχέση με τις αρμοδιότητες του Υπουργού Εσωτερικών για τις επικείμενες εκλογές των μειονοτήτων, κατέθεσε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Γκαρό Παϊλάν.

Σημειώνεται ότι ο εκλογικός κανονισμός, που επιβάλλεται στις μειονότητες δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανησυχίες και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και δημιουργεί —τουλάχιστον για τη ρωμαίικη κοινότητα της οποίας ο πληθυσμός έχει μειωθεί σημαντικά— σοβαρό ζήτημα επιβίωσης.

Στην επερώτηση ο κ. Παϊλάν αναφέρει: «Είναι ορατό ότι μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, με εκπροσώπους των μειονοτικών κοινοτήτων, η ρύθμιση που έγινε στον κανονισμό στις 17 Σεπτεμβρίου 2022  μετά από έντονες ενστάσεις, δεν περιλαμβάνει θέματα όπως: Η πραγματοποίηση εκλογών στα Νοσοκομειακά Ιδρύματα, η εκλογική περιφέρεια, οι προδιαγραφές κατάθεσης υποψηφιότητας καθώς  και η εφορευτική επιτροπή».

Ο Γκαρό Παϊλάν σημειώνει ότι ο κανονισμός  δεν έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες των μειονοτικών κοινοτήτων και υπογραμμίζει ότι «αν και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι αρμόδιο για τα Μειονοτικά Θέματα, η εκτέλεση όλων των σταδίων του κανονισμού έγινε από το Υπουργείο  Εσωτερικών».

Απευθύνει, στη συνέχεια, τα ακόλουθα ερωτήματα:

«Α. Γιατί ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα μειονοτικά ιδρύματα πάρα το γεγονός ότι δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιος;

Β. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, αρμόδιος για τα μειονοτικά ζητήματα, έχει εκχωρήσει τις αρμοδιότητες του στον Υπουργό Εσωτερικών εν γνώση σας;

Γ. Για ποιόν λόγο δεν ικανοποιήθηκαν  τα αιτήματα των μειονοτικών κοινοτήτων για δημοκρατικές εκλογές;

Δ. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η ρύθμιση που κάνατε δεν καλύπτει τις ανάγκες τις Ρωμαϊκής κοινότητας, όταν έχουν μείνει μόνο 2000 άτομα στη χώρα;

Ε. Γιατί δεν λαμβάνετε υπόψη τις διαφορετικές πραγματικότητες διαφορετικών μειονοτικών κοινωνιών;

ΣΤ. Γνωρίζετε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών έχει συντάξει τον κανονισμό για να κρατήσει ορισμένα διοικητικά στελέχη των μειονοτήτων στην εξουσία;»

Share this post