Επεισόδια και φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας

Επεισόδια και φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας

Πυροσβέστες δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και ξύλα από πρόσφυγες και μετανάστες.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα  στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποποίησης (ΚΥΤ) στην Μόρια της Λέσβου, όταν πρόσφυγες και μετανάστες,  που είχαν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό και τα πράγματα ξέφυγαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκρούσεις κάποια στιγμή πήραν φυλετικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές σε διάφορα σημεία, οι οποίες πολύ σύντομα λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις και τύλιξαν τον καταυλισμό.

Όλα δείχνουν πως οι πρώτες εστίες ανάβουν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία εκτός καταυλισμού, με τις φλόγες να προχωρούν και να ζώνουν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Οι πρώτοι πυροσβέστες που φτάνουν στο σημείο δέχονται επίθεση με πέτρες και ξύλα. Χάνεται πολύτιμος χρόνος στη μάχη της κατάσβεσης και αυτό που φαίνεται να επιζητούσαν ορισμένοι γίνεται πραγματικότητα. Η καταστροφή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είναι ολοκληρωτική. Από τις φλόγες δεν γλίτωσε ούτε η γύρω περιοχή.

Η Λέσβος ζει πρωτόγνωρες στιγμές, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη και χωρίς να μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται τα άτομα που είχαν διαγνωστεί θετικά στον κοροναϊό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  συγκάλεσε έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για να εξεταστούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Οι κάτοικοι του νησιού είναι ανάστατοι. Στην είσοδο της Μυτιλήνης βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να μην μπουν στην πόλη πρόσφυγες και μετανάστες. Στο νησί βρίσκονται και 240 συνοριοφύλακες.

Οι έρευνες για τη μεγάλη φωτιά συνεχίζονται, με την αγωνία σε ολόκληρο το νησί να είναι διάχυτη.

Share this post