Επανεκλογή Ερντογάν με 52.01%

Επανεκλογή Ερντογάν με 52.01%

Κωνσταντινούπολη , Μηνάς Βασιλειάδης

 

Οι Τούρκοι  ψηφοφόροι επιβράβευσαν σαφώς τις μέχρι τώρα πολιτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν —από την πορεία της οικονομίας μέχρι την κατάσταση στο επιχειρείν, από τη σχολική εκπαίδευση και την παιδεία μέχρι τα εργασιακά και την υγεία, από τις ατομικές ελευθερίες και τη δικαιοσύνη μέχρι την εσωτερική ασφάλεια και τη δημόσια διοίκηση— επιλέγοντάς τον και πάλι ως πρόεδρο του κράτους για τα επόμενα πέντε τουλάχιστον χρόνια.

Ο κ. Ερντογάν επικράτησε του αντιπάλου του, επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με ποσοστό 52,1% έναντι 47,9% (ενσωμάτωση 99,49%). Η προσέλευση ήταν στο 84,4%, ήτοι 64.197.419 πολίτες.

Ο πρόεδρος  Ερντογάν έκανε τις πρώτες του δηλώσεις, λέγοντας ότι «εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον λαό μου που μας έκανε να ζήσουμε αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας. Σήμερα κέρδισε η Τουρκία. Μου δώσατε την ευθύνη διοίκησης της χώρας για άλλα πέντε χρόνια. […] Όποιος προσφέρει υπηρεσία δεν μπορεί να ηττηθεί. Θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία ανήκει σε εμάς. Μοναδικός νικητής είναι η Τουρκία. Και στις 14 Μαΐου και στις 28 Μαΐου νικητής ήταν ο λαός μας». Ο κ. Ερντογάν χρησιμοποίησε ξανά το σλόγκαν εναντίον του αντιπάλου του, το «bye bye Kemal», το οποίο επαναλάμβανε στις προεκλογικές του ομιλίες.

Από την άλλη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα, παρά τη νέα ήττα που υπέστη, χωρίς να διευκρινίζει εάν θα παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματός του.

Όπως είπε, «η βούληση του λαού να αλλάξει μια αυταρχική κυβέρνηση αναδείχθηκε, παρά όλες τις πιέσεις. Το CHP και η Εθνική Συμμαχία μάχονται σε όλα τα μέτωπα με όλες τις δυνάμεις τους. Θα συνεχίσουμε να είμαστε οι πρωτοπόροι αυτού του αγώνα μέχρι να έρθει η πραγματική δημοκρατία στη χώρα μας».

Σημειώνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υπηρετήσει για τρίτη πενταετή θητεία στην προεδρία της Τουρκίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και την αναθεώρηση την οποία έκανε ο ίδιος, ο Πρόεδρος μπορεί να υπηρετήσει μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες. Η πλευρά του ΑΚΡ όμως υποστηρίζει ότι, επειδή κατά τη δεύτερη θητεία έγινε αναθεώρηση του Συντάγματος, το ‘κοντέρ’ των θητειών ‘μηδενίστηκε’ και έτσι ο κ. Ερντογάν μπορεί να εκλεγεί και πάλι πρόεδρος.

 Ο  Ερντογάν θα είναι  πρόεδρος  της  Τουρκίας στα 100 χρόνια της ίδρυσης του σύγχρονου τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ, που θα γιορταστούν  στις 29 Οκτωβρίου 2023. 

Share this post