Έπαινος Μόσχας προς Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Έπαινος Μόσχας προς Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Ντμίτρι Πεσκόφ: Η απόφαση είναι καλή για τους Ρώσους τουρίστες καθώς δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν εισιτήριο!

 

Η Μόσχα κολακεύει τον Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος. ” Η απόφαση είναι καλή για τους Ρώσους τουρίστες καθώς δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν εισιτήριο!”, σχολίασε ο  εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.   

Επίσης , ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου εκτίμησε ότι οι σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας δεν θα επιδεινωθούν λόγω της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος και πρόσθεσε: «Επιπλέον, μπορώ να σας πω ότι τα εισιτήρια της Αγιάς Σοφιάς είναι αρκετά ακριβά. Δεν θα υπάρχουν εισιτήρια τώρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Οι τουρίστες μας θα επωφεληθούν από αυτό».

Ο Πεσκόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η απόφαση της τουρκικής πλευράς δεν θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, γιατί η επίσημη ρωσική γραμμή είναι ότι (η μετατροπή του καθεστώτος) αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας.

«Επιπλέον, ελπίζουμε ότι σε οποιαδήποτε απόφαση, οι Τούρκοι εταίροι μας θα λάβουν υπόψη το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το γεγονός ότι ο καθεδρικός ναός είναι ιερός για πολλούς Χριστιανούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι η τουρκική πλευρά δεσμεύθηκε ότι «τα πάντα θα διατηρηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όλοι θα μπορούν να επισκεφθούν τον ναό».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι ρωσικές αρχές σέβονται την αρνητική θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτό το θέμα.

 

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος για την δήλωση του εκπροσώπου του Πούτιν ότι η Ρώσοι τουρίστες θα βγουν κερδισμένοι, γιατί καταργήθηκε το εισιτήριο εισόδου στην Αγιά Σοφία μετά την μετροπή της σε τζαμί.

«Αυτή η δήλωση είναι σχεδόν εχθρική», τόνισε ο κ Κουμουτσάκος μιλώντας στο blue Sky. Τόνισε επίσης ότι είναι συνειδητά δηλητηριαστική η απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία και υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να συντομεύσει τα βήματα της απέναντι την προκλητικότητα.

Share this post