Επαινετική επιστολή Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Αρχιμ . Αυγουστίνο Κκαρά

Επαινετική επιστολή Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Αρχιμ . Αυγουστίνο Κκαρά

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος , με επιστολή του, συγχαίρει τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας & Αμμοχώστου, Αρχιμ. Αυγουστίνο Κκαρά, για το πόνημα του για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο της Μητροπόλεως , με τίτλο: «Πρωτοπρεσβύτερος Ευέλθων Χαραλάμπους. Ο άνθρωπος της Βασιλείας του Θεού». 

 

Το πόνημα του Αρχιμ. Αυγουστίνου είναι ένας  τόμος αφιερωμένος στα κηρύγματα, τις ομιλίες και τα κείμενα του πρωτοπρεσβύτερου Ευέλθοντα Χαραλάμπους. 

Όπως αναφέρει  ο καθηγητής και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρωμηοσύνη, Γιώργος Κυπριανού, : “Με πολλή συγκίνηση και βαθύτατο αίσθημα ευγνωμοσύνης προς τον π. Αυγουστίνο πληροφορηθήκαμε την πρόθεσή του για ετοιμασία ενός αφιερωματικού τόμου για τον ιερέα που του ενέπνευσε την ιερωσύνη π. Ευέλθοντα Χαραλάμπους. Δεν φανταζόμασταν όμως ποτέ το μέγεθος, την έκταση και τη διάσταση του εγχειρήματος. Ένα τεράστιο ταμείο λόγων και κειμένων του π. Ευέλθοντος μαζί με ένα πλουσιότατο φωτογραφικό λεύκωμα από τη ζωή και δράση του πατρός μας. Καθόλου όμως τυχαίο. Δείγμα της απεριόριστης εκτίμησης, αγάπης και αφοσίωσης του συγγραφέα στον προ δέκα χρόνων κοιμηθέντα πατέρα Ευέλθοντα. Ευχόμαστε ο Θεός Θεός να ανταμείψει τους αμέτρητους κόπους του και την αγάπη του για την Εκκλησία και τους ανθρώπους.”

Ο μακαριστός π. Ευέλθων βίωσε την βάρβαρη τουρκική εισβολή, προσφυγοποιήθηκε από την αγαπημένη του Αμμόχωστο και κατέληξε στο Παραλίμνι. Με την σύζυγό του Ανδρούλα Γεωργίου, απέκτησαν τρία παιδιά. Τον Χριστόφορο, τη Μαρία και τον Δημήτρη. Το 1995 όμως, ο πάτερ Ευέλθων και η οικογένεια του, έμελλε να ζήσουν την χειρότερη στιγμή που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Ο γιος του πατρός Ευέλθοντος, Χριστόφορος, έφυγε από τη ζωή αιφνιδίως, από μια σπάνια ίωση, ενόσω σπούδαζε ιατρική στην Θεσσαλονίκη.
Ο π. Ευέλθων βοήθησε να χτιστούν και να ανακαινιστούν εκκλησίες και εξωκλήσια. Ότι μπορούσε, σαν άνθρωπος να αφήσει στο πέρασμά του, το άφησε. Στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου, είδε ότι δεν υπήρχε ένα εκκλησάκι για να εκκλησιάζονται οι μαθητές και έκτισε τους Τρεις Ιεράρχες με τη συμβολή μιας μητέρας που έχασε το παιδί της.

Ο σεμνός ιερέας, στον ελάχιστο χρόνο που είχε, συνέγραψε βιβλία, ενώ εξέδιδε το μηνιαίο περιοδικό «Παρά τη Λίμνη». Μέσα από αυτό το περιοδικό, κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

 Για τους ανθρώπους  το μεγαλύτερο επίτευγμά του, ήταν η δημιουργία του Κέντρου Προσφοράς και Αγάπης Άγιος Χριστόφορος (ΚΕΠΑ).

Η ιστορία πίσω από το ΚΕΠΑ, είναι για πολλούς άγνωστη. Σκόπευε να κτίσει μια κλινική ή ένα ιατρείο στο Παραλίμνι για τον γιο του Χριστόφορο, το οποίο θα ήταν έτοιμο όταν εκείνος τελείωνε τις σπουδές του. Τον πρόλαβε όμως ο θάνατος. Τότε, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το χώρο που θα κτιζόταν το ιατρείο και δημιούργησε ένα χώρο που αντί για σώματα, θα θεράπευε ψυχές. Και το 1996, εγένετο το ΚΕΠΑ. Ένα κέντρο, που 24 χρόνια μετά, έχει γίνει πηγή ελπίδας για εκατοντάδες οικογένειες στην ελεύθερη Αμμόχωστο.
Το πρώτο κτίριο του ΚΕΠΑ κτίστηκε το 1996, ενώ περίπου τέσσερα χρόνια προηγουμένως, κτίστηκε ο Άγιος Νεκτάριος, που ήταν το πρώτο κτίσμα του συγκροτήματος. Οι μεγάλοι χορηγοί για να κτιστεί το εκκλησάκι ήταν πέντε οικογένειες, ανάμεσα στις οποίες και η οικογένεια του πατρός Ευέλθοντος, ο οποίος δώρισε συνάμα και τη γη.
Από τις πρώτες δράσεις που έγιναν, ήταν η διανομή ζεστού φαγητού σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη, από εθελοντές και έμμισθο προσωπικό, τόσο στο Παραλίμνι, όσο και στα γύρω χωριά.
Ένα ξεχωριστό κομμάτι του ΚΕΠΑ, είναι το κέντρο φιλοξενίας και εγκατάστασης ηλικιωμένων, το οποίο είναι ένα πρότυπο κέντρο, όπου παρέχεται 24ωρη φροντίδα και ψυχαγωγία. Στο κέντρο φιλοξενούνται 46 ηλικιωμένοι, ενώ προσφέρονται επίσης υπηρεσίες από παθολόγο, νευρολόγο και κοινωνική λειτουργό που ασχολείται με την ψυχαγωγία των ενοίκων.
 Το 2011 ,  αφού του το Κέντρο Προσφοράς και Αγάπης Άγιος Χριστόφορος μετρούσε ήδη 14 χρόνια ζωής, ο πατήρ Ευέλθων έφυγε από τη ζωή, ενώ βρισκόταν σε μοναστήρι στην Πελλοπόνησο.

Share this post