Εορτολόγια (Ημερολόγια) 2021 αφιερωμένα στην επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Εορτολόγια (Ημερολόγια) 2021 αφιερωμένα στην επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Ο ageliaforos.com σας παρουσιάζει  Εορτολόγια (Ημερολόγια)  για το 2021, τα οποία έλαβε από την Μητρόπολη Κιτίου, την Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου( Κρήτη) και τις Εκκλησιαστικές  Επιτροπές  των κατεχόμενων Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (Διαμερίσματος Μεσαορίας).

Κοινό στοιχείο και των τριών Ημερολογίων, που μπορείται να δείτε αναλυτικά στο τέλος , είναι ότι η θεματική τους αφορά την επέτειο κατά το νέο έτος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μέσα στο 2021 θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις για την επέτειο στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. 

Το Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου είναι αφιερωμένο στον μητροπολίτη Κιτίου Μελέτιο Β΄ τον εθνομάρτυρα. Το προλογίζει ο Μητροπολίτης Κιτίου, Νεκτάριος, ο οποίος γράφει:

“Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζουμε την έκδοση του ανά χείρας εορτολογίου της καθ΄ ημάς Ιεράς μητροπόλεως για το νέο έτος 2021. Το φετινό εορτολόγιο είναι αφιερωμένο στον μητροπολίτη Κίτίου Μελέτιο Β΄ τον εθνομάρτυρα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την Ελληνική επανάσταση (1821-2021).


Η περίοδος της Τουρκοκρατίας στην Κύπρο ξεκίνησε το 1570 και οι συνέπειες της ταλαιπώρησαν και ταλαιπωρούν το νησί μας έως και σήμερα. Μέσα στο ασφυκτικό κλίμα του σκότους που επιχείρησε να μεταδώσει ο τύραννος κατακτητής ο λαός της Κύπρου αντιστάθηκε και αντιστέκεται με στήριγμα την Ορθόδοξη του πίστη η οποία πάντοτε περιφρουρούσε τα ιδεώδη του Ελληνικού Έθνους.
Σ’ αυτή την ιστορική στιγμή του Κυπριακού λαού ιδιαίτερα μνημονεύουμε τις θυσίες των Εθνομαρτύρων, Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, των Αρχιερέων, των κληρικών και λαικών της 9ης Ιουλίου 1821 οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους χάριν της Ορθόδοξης Ρωμιοσύνης.
Ένας εξ αυτών των Εθνομαρτύρων είναι και ο μητροπολίτης Κιτίου Μελέτιος Β΄ εκ Μαραθάσας ο οποίος καρατομήθηκε πρώτος την 9η Ιουλίου. Ο μητροπολίτης Μελέτιος ως πρωτομάρτυς μεταξύ των λοιπών Αρχιερέων κοσμεί την εκκλησιαστική και πολιτική μας ιστορία.
Διά της απλής έκδοσης του παρόντος ημερολογίου επιτελούμε ένα ιστορικό μνημόσυνον, με την ευχή το ιστορικό μας παρόν να είναι γεμάτο από την χάρη του Θεού ώστε να μπορούμε να στεκόμαστε ανδρείοι ενώπιον των αδιεξόδων της ζωής”.

Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου

 Με  το Ημερολόγιο ο Μητροπολίτης Ανδρέας , απευθυνόμενος  στον  Ιερό Κλήρο και το λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, εύχεται
 “το νέο έτος
2021
με την πανανθρώπινη δοκιμασία
του κορωνοιού
να το διέλθουμε με προσευχή,
στις Εκκλησίες μας
και στα σπίτια μας,
ώστε με την Χάρη, την ευλογία
και το έλεος του Κυρίου μας
Ιησού Χριστού, να υπερβούμε
το επιτίμιο αυτό των ουρανών”.

Το Ημερολόγιο  ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ
Α. ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ
(1821-2021)
***
Β. ΚΡΗΤΗ
ΑΠΟ ΤΟ 1821
ΣΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
(1821-1913)

Στο προλόγισμα του ο Μητροπολίτης Ανδρέας , με ρίζες από τα Αλάτσατα της Μ. Ασίας, μεταξύ άλλων , επισημαίνει:

“Ο Ελληνισμός, το Γένος, η Ρωμιοσύνη, μέσα από μία υπερχιλιετή προχριστιανική και χριστιανική ιστορία, το 1821, ξεκινάει
την επανάσταση και μετά από πολλές θυσίες, δημιουργεί το πρώτο Ελληνικό Κράτος, το 1830, που είναι και το πρώτο ανεξάρτητο Κράτος των Βαλκανίων.  Φτάσαμε στο 1821 και στη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, διότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στους χρόνους της οθωμανικής κυριαρχίας, μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, μιλούσαν ελληνικά, αρβανίτικα, βλάχικα, σλαβικά, τουρκικά ή αραβικά. Η κυρίαρχη πνευματική και πολιτιστική ταυτότητα όλων των Ορθοδόξων χριστιανών, χάρη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που διακονούσε με την ελληνική παιδεία, ήταν η ελληνική και στα ελληνικά σχολεία σπούδαζαν τον 19ο αιώνα, αλλά και τον 20ο , πολλοί από τους διανοούμενους των βαλκανικών εθνών….

Η Κρήτη ζει την πρώτη εκατονταετία από την Ελληνική Επανάσταση (1821 – 1921), ως η μεγαλόνησος της ελληνικής επικράτειας, όπως και στη δεύτερη εκατονταετία (1821-2021). Αναμφίβολα η Κρήτη του 1821, αλλά και του 1921, υπήρξε εντελώς διαφορετική από την Κρήτη που γνωρίζομε σήμερα. Την Κρήτη του 2021. Εορτάζομε το 2021, στον 21ο αιώνα, ως Εκκλησία και Πολιτεία, τα διακόσια χρόνια
από την Επανάσταση του 1821, όπου τα επαναστατικά Συντάγματα όριζαν, «Έλληνες εισί οι εις Χριστόν πιστεύοντες», και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι το 1923 οι ανταλλαγές των πληθυσμών, μεταξύ ελληνικού και τουρκικού εθνικού κράτους, εκατό και πλέον χρόνια μετά το 1821, έγιναν με κριτήριο τη θρησκεία. Γι’ αυτό και οι μουσουλμάνοι, που μιλούσαν Ελληνικά,εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία, οι δε τουρκόφωνοι Καππαδόκες, επειδή ήταν Ορθόδοξοι, εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.Επειδή, όμως, τα ανθρώπινα είναι διαρκώς μεταβαλλόμενα και ακολουθούν τον άνθρωπο, γιατί όπως γράφει στους Ελεύθερους Πολιορκημένους ο Δ. Σολωμός,
«τα σπλάχνα μου κι η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν», τα αιτούμενα και τα προβλήματα της Κρήτης του 2021 είναι πολύ
διαφορετικά από αυτά του 1821 και του 1921.
Η Κρήτη, ως ελληνική περιφέρεια, γνώρισε μεγάλες αλλαγές στις κοινωνικές και οικονομικές της δομές και σήμερα βιώνει
το μείζον δημογραφικό πρόβλημα, όπως βέβαια όλη η Δυτική Ευρώπη, την εγκατάσταση των προσφύγων, των μεταναστών,
και τις οικονομικές και άλλες συνέπειες από την πνευματική δοκιμασία, του αόρατου εχθρού μας, του κορονοϊού”. 

 

Εκκλησιαστικές  Επιτροπές  των κατεχόμενων Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου (Διαμερίσματος Μεσαορίας).

 Το Εορτολόγιο εκδίδεται για τρίτη συνεχή χρονιά και είναι αφιερωμένο στη δισεκατονταετηρίδα της Εθνικής Παλιγγενεσίας (1821 – 2021), γι’ αυτό και περιλαμβάνει ενδιαφέρον κείμενο για τα δεινά που υπέστη ο Κυπριακός Ελληνισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, όταν εκατοντάδες Επίσκοποι, άλλοι κληρικοί και λαϊκοί σφαγιάστηκαν, βασανίστηκαν και Μονές, Ναοί και περιουσίες ανθρώπων λεηλατήθηκαν. Τότε, εκατοντάδες Κύπριοι που ζούσαν στο εξωτερικό ή στην Κύπρο πήγαν στην επαναστατημένη Ελλάδα και συμμετείχαν στην Επανάσταση. Στο κείμενο γίνεται αναφορά και στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία Κύπρου για τη διατήρηση της πίστης και της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων στην Κύπρο.

Το Εορτολόγιο περιλαμβάνει χαιρετισμούς του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, Προέδρου των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, πληροφορίες για τη διοικητική οργάνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και κοσμείται από φωτογραφίες Ιερών Ναών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας καθώς και πινάκων του Γεωργίου Μαυρογένη για τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου του 1821.

 

Ο Επίσκοπος Μασαορίας Γρηγόριος σημειώνει: ” Συνεχίζουμε, με τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές,
το έργο διακονίας των Μονών, Ενοριών και Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (Διαμερίσματος
Μεσαορίας), που η πρόνοια του Θεού, με την ευλογία του Μακαριωτάτου, εμπιστεύθηκε, κατά ανάθεση στην ελαχιστότητά μου, για τη στήριξη των πονεμένων αδελφών μας και ταυτόχρονα τη συντήρηση και αναστήλωση των Ναών και των Κοιμητηρίων
μας. Ευχαριστώ τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές, τα οργανωμένα σύνολα των Ενοριών και Κοινοτήτων και τους άλλους συνεργάτες, κληρικούς και λαικούς, που στο μέτρο του δυνατού, ένεκα του εμπερίστατου για 47 χρόνια, μας συμπαρίστανται, καθώς και
τους αγίους Ιεράρχες, κληρικούς και λαικούς αδελφούς που μας φιλοξενούν ανά την Κύπρο”.

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ KITIOY by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ by ARISTEIDIS VIKETOS

Κατεχόμενες ενορίες Μεσαορίας by ARISTEIDIS VIKETOS

 

 

Share this post