Εορταστική ατμόσφαιρα από υποστηρικτές του Μπάιντεν

Εορταστική ατμόσφαιρα από υποστηρικτές του Μπάιντεν

Με μουσική και πολιτικά συνθήματα εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Black Lives Matter της Ουάσινγκτον, δίπλα στον Λευκό Οίκο, ένα σημείο της αμερικανικής ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, που έχει αναχθεί σε σύμβολο αντίστασης κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρικτές του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, συγκεντρώνονταν σε αυτή την εμβληματική λεωφόρο, που οδηγεί στον Λευκό Οίκο για να περιμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών σε μια εορταστική ατμόσφαιρα.

“Είμαι εδώ για να γιορτάσω, ελπίζω να δω τον πρόεδρο να φεύγει”, δήλωσε ο 27χρονος Μαλίκ Ουίλιαμς, σύμβουλος σε σχολείο στο Μέριλαντ, μια γειτονική πολιτεία.

Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος για την ήττα του Τραμπ, κυρίως χάρη στην πρώιμη ψηφοφορία “που έσπασε όλα τα ρεκόρ”. Περίπου 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει πριν την επίσημη ημέρα των εκλογών, ένα ρεκόρ.

Η 34χρονη Κοντσίτα Λεάνσα και η 40χρονη φίλη της Ρούμπι Εστόι ψήφισαν “μόλις άνοιξαν τα εκλογικά κέντρα”, στις 24 Οκτωβρίου, στην πολιτεία της Φλόροντα, προτού μεταβούν στην Ουάσινγκτον την Κυριακή.

Σκοπεύουν να φύγουν από την πλατεία μόλις πέσει το σκοτάδι για προληπτικούς λόγους, καθώς στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν φήμες για βίαια επεισόδια. Τα περισσότερα κτίρια στη συνοικία έχουν τοποθετήσει προστατευτικά στις βιτρίνες τους για να αποφύγουν βανδαλισμούς, ενώ μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί.

Η 50χρονη Λόρι Ρικς θέλει να φύγει ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος. “Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν βάλει κάγκελα γύρω από τον Λευκό Οίκο ούτε είχαν προστατεύσει τα κτίρια. Αυτό λέει πολλά” για την ένταση στην αμερικανική κοινωνία, εκτιμά.

Κάποιοι προσπαθούν να πιάσουν κουβέντα με τους λίγους υποστηρικτές του Τραμπ που βρίσκονται στο σημείο. Ο Κρις, ένας 29χρονος Αφροαμερικανός, παραθέτει επιχειρήματα εναντίον του Αμερικανού προέδρου.

Αν και φαίνεται να έχει εμπλακεί σε έναν διάλογο κωφών, είναι ικανοποιημένος που τουλάχιστον προσπάθησε. “Ο διάλογος βοηθά πάντα εφόσον μένουμε ευγενικοί”, σχολιάζει. “Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε τη χώρα μας, πρέπει να προσπαθήσουμε μαζί να βελτιώσουμε την κατάσταση του καθενός”.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ,μιλώντας στο προσωπικό της προεκλογικής εκστρατείας του στο Άρλινγκτον (Βιρτζίνια),  είπε πως «ούτε που το έχει σκεφτεί» να ετοιμάσει ομιλία αποδοχής της ήττας του ή ανακήρυξης της νίκης του.  «Ελπίζω ότι θα χρειαστεί να ετοιμάσω μόνο τη μία», εκμυστηρεύτηκε.  

Ο Τραμπ και πολλοί από τους εργαζόμενους στην εκστρατεία του δεν φόραγαν μάσκες.

 

Share this post