Εορτάστηκε η 5η επέτειος της ενθρονίσεως του Κιέβου Επιφανίου

Εορτάστηκε η 5η επέτειος της ενθρονίσεως του Κιέβου Επιφανίου

Με αρχιεραρικό συλλείτουρο, στο οποίο συλλειτούργησε ο Μητροπολίτης Γέρων Χαληδόνος Εμμανουήλ, και χειροτονήθηκε νέος Επίσκοπος

Χθες, 3 Φεβρουαρίου 2024, ανήμερα  της πέμπτης επετείου της ενθρονίσεως του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου και της ευρέσεως  των λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ (Ζαμπορόφσκι), ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας προεξήρχε  στη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό  Αγίας Σοφίας Κιέβου. Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας  ο Μητροπολίτης Επιφάνιος χειροτόνησε Επίσκοπο Boryspil, τον  Αρχιμανδρίτη Αβραάμ (Lotysh) χειροτονήθηκε στο βαθμό του Επισκόπου Boryspil.

Συλλειτούργησαν με τον Μακαριώτατοι Επίσκοποι και κληρικοί από όλη την Ουκρανία, καθώς και  Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ (Οικουμενικό Πατριαρχείο) και ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία, Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ο Μακαριώτατος ανέγνωσε ειδική προσευχή προς τον Κύριο, σε μια εποχή που η Ουκρανία  κινδυνεύει.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπαρ Συμεών, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου και του εκκλησιάσματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας  Ουκρανίας, προσφώνησε τον κ. Επιφάνιο. 

Συγχαρητήριο λόγο, εκ μέρους του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου εκφώνησε ο  Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Απαντώντας, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του. Επιπλέον, με την ευκαιρία της 75ης επετείου από τη γέννησή του, ο Μακαριώτατος απένειμε στον Μητροπολίτη Γαλικίας Αντρέι το παράσημο του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

Μετά την πανηγυρική ακολουθία του Αγίου Ραφαήλ (Zaborovsky), ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας απευθύνθηκε στον νέο αδελφό του, Επίσκοπο Αβραάμ:

«Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Αβραάμ, αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ
Σήμερα έχετε λάβει χάρη από το χέρι του Κυρίου για να εκτελέσετε μια υπεύθυνη επισκοπική διακονία. Διότι, αν και η επισκοπική χειροτονία τελείται από ένα συμβούλιο ιεραρχών, όπως ακριβώς υπάρχει μια συνοδική εκλογή εκείνων που πρόκειται να δεχθούν αυτή τη διακονία, γνωρίζουμε ότι τόσο η κλήση όσο και ο αγιασμός δίνονται από τον Πρώτιστο Ποιμένα μας, τον Κύριο Ιησού Χριστό. Γιατί μόνο Αυτός είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας, είναι η Αρχή, ο Ακρογωνιαίος Λίθος του οίκου της σωτηρίας, είναι ο Βασιλιάς της Δόξας. Και γι’ αυτό όχι μόνο τα χέρια της Συνόδου των Ιεραρχών τέθηκαν στο κεφάλι σας, όταν σας επικαλέστηκε η χάρη του Παναγίου Πνεύματος στην προσευχή, αλλά πρώτα απ’ όλα τέθηκε το ανοιχτό βιβλίο του Ευαγγελίου ως εικόνα του δεξιού χεριού του Χριστού.

Και αυτή η συνειδητοποίηση θα πρέπει να σας υπενθυμίσει σε αυτή την κατανυκτική στιγμή μια άλλη στιγμή της ζωής σας, όταν και από το χέρι του Χριστού και από το βιβλίο του Ιερού Ευαγγελίου Του λάβατε το ψαλίδι με το οποίο τελέστηκε η μοναχική σας κουρά. Διότι, αν και τώρα στέκεστε ντυμένοι με τη δόξα της επισκοπής, μην ξεχνάτε ποτέ ότι πρώτα απ’ όλα είστε μοναχός, μοναχός που έχει κάνει όρκους ταπείνωσης και αυταπάρνησης στον ίδιο τον Χριστό. Είσαι εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου, είσαι ποιμένας που εμπιστεύτηκε ο Σωτήρας στο ποίμνιο, επιφορτισμένος με τη φροντίδα εκείνων για τους οποίους ο Χριστός έχυσε το αίμα Του και έδωσε τη ζωή Του στο σταυρό.

Θυμηθείτε ότι δεν είστε ούτε άρχοντας ούτε αφέντης, αλλά εργάτης και υπηρέτης – και θα είστε, ως πιστός και σοφός υπηρέτης του Κυρίου, ως καλός ποιμένας, ανταμειφθείτε από τον ίδιο τον Κύριο για το έργο σας, για τον πολλαπλασιασμό των ταλέντων που σας δόθηκαν, για τη φροντίδα αυτού που σας έχει ανατεθεί. Και αυτή η ανταμοιβή δεν είναι μόνο στην εποχή που έρχεται, αλλά και τώρα. Για πνευματική δύναμη και χάρη, σοφία και επιτυχία στο έργο, παρηγοριά στη θλίψη και άλλα δώρα δίνονται γενναιόδωρα από τον Κύριο σε όσους Τον υπηρετούν πιστά και αφοσιωμένα.

 

 

Αγαπημένe εν Χριστώ αδελφέ
Καλείστε σε μια ιδιαίτερα υπεύθυνη υπηρεσία, διότι μέσω της εκλογής της Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, σας ανατίθεται το καθήκον να ανακαινίσετε τον κήπο της Μητέρας του Θεού, το αξιότιμο μοναστήρι των Σπηλαίων, την κληρονομιά Της. Όπως ένας καλλιεργητής που απορρίπτει κάθε κλαδί που δεν καρποφορεί, φροντίζει και φροντίζει για ένα καρποφόρο, έτσι πρέπει να αποκόπτετε και να απορρίπτετε κάθε τι άγονο, κακό και δεν συμμορφώνεται με το πνεύμα και τον μοναστικό κανόνα, αποκαθιστώντας τη Λαύρα των Σπηλαίων κατά το πρότυπο των άθλων των ιδρυτών της, των οσίων πατέρων μας Αντωνίου και Θεοδοσίου, και άλλων ασκητών και αγίων των Σπηλαίων.

Σήμερα, το μυστήριο της επισκοπικής χειροτονίας σας τελέστηκε σε ένα μεγάλο ιερό, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας – της Σοφίας του Θεού, υπό την προσευχητική προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου, το Βιβλίο Προσευχής Oranta, το Άφθαρτο Τείχος. Στο σπίτι της θα είσαι οικονόμος, και μπροστά της θα δίνεις λογαριασμό για την εργασία σου και τους καρπούς της. Και αν δουλέψετε σκληρά, αν ειλικρινά καταβάλλετε κάθε προσπάθεια, τότε η ίδια θα είναι ο Μέντορας και ο Μεσολαβητής σας.

Χθες ενώπιόν μας ομολογήσατε τη συνείδηση της αδυναμίας σας, αλλά ομολογήσατε επίσης χθες και σήμερα την πίστη σας και την ελπίδα σας στον Θεό. Χωρίς τη βοήθεια του Κυρίου, κάθε χριστιανός, και ιδιαίτερα ένας αρχιποιμένας, είναι πραγματικά αδύναμος και φτωχός. Αλλά μέσω του Ιησού Χριστού, ο οποίος ενισχύει και ενδυναμώνει, το αδύνατο γίνεται δυνατό και οι ανίσχυροι γίνονται ισχυροί και ενισχυμένοι.

Ως ορατό σημάδι αυτής της δύναμης του Θεού, που δίνεται στο μυστήριο της χειροτονίας, ως στήριγμα στον ακανθώδη δρόμο προς τη Βασιλεία των Ουρανών, ως υπενθύμιση σοφίας και ταπεινοφροσύνης, με την οποία πρέπει πάντοτε να είναι ενωμένη η διακονία ενός επισκόπου, δεχθείτε αυτόν τον αρχιποιμαντικό κροσσό και δώστε ευλογίες στον λαό του Θεού, ο οποίος τώρα προσευχόμενος για εσάς συμμετείχε και στο μυστήριο της χειροτονίας σας!»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy, ο Πρόεδρος του Verkhovna Rada της Ουκρανίας Ruslan Stefanchuk, ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας και άλλοι εκπρόσωποι της κρατικής εξουσίας συνεχάρησαν τον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακαριώτατο Μητροπολίτη Επιφάνιο, για την πέμπτη επέτειο της ενθρονίσεως  του.

Πηγή: Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας (OCU)

Share this post