Εντυπωσιασμένη από το Γενί Τζαμί η διευθύντρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Εντυπωσιασμένη από το Γενί Τζαμί η διευθύντρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Μ. Μωραΐτου: «Το τζαμί είναι υπέροχο και καλοδιατηρημένο»

Εντυπωσιασμένη από το Γενί Τζαμί Κομοτηνής, την αρχιτεκτονική αλλά και τη διατήρησή του, παρουσιάστηκε η διευθύντρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης που βρέθηκε στην Κομοτηνή, ως μέλος της Ένωσης «Αρτέμηδες».

Ο λόγος για τη Μίνα Μωραΐτου, η οποία επισκέφτηκε την πόλη μας μετά από πολλά χρόνια όπως είπε και δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη, γιατί «το τζαμί είναι υπέροχο και κυρίως καλοδιατηρημένο κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα». Ως προς το ποια είναι τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει, απάντησε: «Έχει ορισμένα πραγματικά πολύ σημαντικά ιστορικά στοιχεία, όπως τη διακόσμηση, που το κάνουν μοναδικό, όπως τα πλακάκια που βρίσκονται δεξιά κι αριστερά από τα μεχράμπ (ισλαμική αψίδα), τα μπλε ενεπίγραφα πλακάκια που βρίσκονται σε διάφορα σημεία και βεβαίως το ξυλόγλυπτο ταβάνι, το οποίο υπάρχει στο πίσω μέρος της κύριας αίθουσας. Πραγματικά αυθεντικά κομμάτια του 16ου αιώνα. Εντυπωσιάστηκα».

Η κα Μωραΐτου δήλωσε πως «οπωσδήποτε» θα πρότεινε μία ξενάγηση στο Τζαμί, διότι «δεν θα πρέπει να ξεφεύγει από κανένα τουρίστα ή ταξιδιώτη της περιοχής». Ιστορικά, το Γενί Τζαμί κατασκευάστηκε το 1.585 μΧ, ενώ στο ευρύτερο συγκρότημα υπάρχουν άλλα δύο σημαίνοντα κτίρια: ο πύργος του Ρολογιού κι η έδρα της Μουφτείας Κομοτηνής.

ΠΗΓΗ: .xronos.gr

Share this post