Ενθρονίστηκε ο Θυατείρων Νικήτας

Ενθρονίστηκε ο Θυατείρων Νικήτας

*Δήλωσε ότι θα είναι στο πλευρό του αγώνα της μαρτυρικής Κύπρου.

*Γαλλίας Εμμανουήλ: “Λάβε Σοφία Θεού και ύδατα από τα στενά των Δαρδανελλίων τα αγγίζοντα την γη της Ανατολής και ελθέ και ράνον με αυτά το ποίμνιόν σου”!

Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και την επευφημία «Άξιος-Άξιος» το ποίμνιο της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας υποδέχτηκε σήμερα στον κατάμεστο καθεδρικό Ναό της του Θεού  Σοφίας, Bayswater, στο Λονδίνο, τον νέο ποιμενάρχη του , Νικήτα, κατά την τελετή της ενθρόνισης του.
Τον νέο Αρχιεπίσκοπο ενθρόνισε ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο Μητροπολίτης Γαλλίας , Εμμανουήλ.
Η τελετή έγινε , σύμφωνα με το τυπικό της ΜΧΕ, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, στην οποία συνέβαλε και ο εξαίρετος βυζαντινός χορός των ιεροψαλτών.
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας , προσφωνώντας τον νέο Αρχιεπίσκοπο, τόνισε:
” Είναι αύτη η ημέρα, ορόσημο δια την ζωή της Τοπικής Εκκλησίας, αλλά και δια την ιερατική σου πορεία και βιοτή, καθώς αναλαμβάνεις την πνευματική ευθύνη ενός ποιμνίου φιλοθέου και αγιοφίλου, διαδέχεσαι σειρά όλην τιμίων ανδρών και ποιμεναρχών κλεϊσάντων δια της θυσιαστικής διακονίας των την εμπιστευθείσαν αυτοίς Άγιαν του Χριστού Μεγάλην Εκκλησίαν, καθίστασαι ποιμήν και προστάτης λογικού ποιμνίου του Κυρίου και θέτεις εαυτόν εις το Θέλημα του Θεού των Πατέρων ημών”.

 


Ο κ. Εμμανουήλ προέτρεψε αδελφικά τον νέο Αρχιεπίσκοπο, λέγοντας : «Να γίνεις εις την ζωή σου και Παντελεήμων και Ανάργυρος. Δια τούτων των δυο στοιχείων η ποιμαντορία σου θα καταστεί ευάρεστος ενώπιον του Θρόνου του δικαιοκρίτου Ιησού.
Λάβε Σοφία Θεού και ύδατα από τα στενά των Δαρδανελλίων τα αγγίζοντα την γη της Ανατολής και ελθέ και ράνον με αυτά το ποίμνιόν σου! Γίνε ο επιστηριγμός και η βακτηρία, γίνε ο πατήρ, ο αδελφός, το τέκνον, γίνε τα πάντα τοις πάσι και ο Θεός της Αγάπης, έστω σου βοηθός και αντιλήπτωρ εν παντί”.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα σε μία περίοδο που «κλονίζεται ο κόσμος» και δεσμεύτηκε  ότι μαζί με το νέο του ποίμνιο θα στηρίξει τα σχολεία, τους συλλόγους της παροικίας και πάνω από όλα τη νεολαία, αλλά και τα ιερατεία που έχουν εργαστεί σκληρά επί βρετανικού εδάφους.

Εξέθεσε συνοπτικά ορισμένους από τους στόχους της ποιμαντορίας του , αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε μάχη κατά της σύγχρονης δουλείας και της εμπορίας λευκής σαρκός, όπως και στην συνεργασία μεταξύ όλων των χριστιανικών Εκκλησιών, αλλά και μεταξύ όλων των θρησκειών.
Ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο, όπως και τους εκπροσώπους της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι θα είναι στο πλευρό του αγώνα της μαρτυρικής Κύπρου. Ιδιαιτέρως , ευχήθηκε να δει κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

Ο κ. Νικήτας διαβεβαίωσε ότι το βλέμμα του θα είναι πάντοτε στραμμένο στο μαρτυρικό Φανάρι.
“Έρχομαι στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μία εποχή που κλονίζεται ο κόσμος από πολλές δοκιμασίες και ανισότητες. Γι αυτό προτεραιότητα μου θα είναι να συνεργασθούμε όλοι μαζί, κλήρος και λαός, για να κρατήσουμε αναμμένο το καντήλι της Ορθοδοξίας στις Βρεταννικές Νήσους και αυτό το καντήλι να το ανανεώσουμε με λάδι ανόθευτο και διαυγές, αυτό το λάδι της Ορθοδόξου πίστεως” – τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας.
Σε άλλο σημείο ο νέος Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Διαματάρη, τόνισε ότι “μπορεί να είμαστε Απόδημοι, όμως στην καρδιά μας κτυπάει πάντοτε ο Ελληνικός παλμός, στις φλέβες μας ρέει αίμα Ελληνικό, το αίμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το αίμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, το αίμα των Αγίων Νεοφανών Οσίων και Πατέρων, Εφραίμ Νέας Μάκρης, Παισίου του Αγιορείτου, Ιακώβου Τσαλίκη, Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτη και Αμφιλοχίου Μακρή.”
Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον Εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε: “Κύριε Πρέσβυ, θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας στον αγώνα της μαρτυρικής Κύπρου για βιώσιμη λύση του προβλήματος της Μεγαλονήσου. Οι προσευχές μας θα συνοδεύουν πάντοτε τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και τις οικογένειες των αγνοουμένων.”


“Ας προχωρήσουμε μαζί, χέρι με χέρι για να δώσουμε όλοι μαζί μία καλή μαρτυρία Χριστού” πρόσθεσε κλείνοντας ο νέος Αρχιεπίσκοπος Νικήτας.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμων, Αντώνης Διαματάρης , την κυπριακή κυβέρνηση ο Ύπατος Αρμοστής, Ευριπίδης Ευρυβιάδης και την Εκκλησία Κύπρου ο Μητροπολίτης Πάφου , Γεώργιος.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ιρλανδία Αικατερίνη Σιμοπούλου, ο Μητροπολίτης Πάφου, η Επίσκοπος του Λονδίνου Σάρα Μαλάλεϊ, άλλοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Αγγλίας και άλλων χριστιανικών δογμάτων, η δήμαρχος του Γουέστμινστερ Ρουθ Μπους, οι Βρετανοί βουλευτές Πάμπος Χαραλάμπους και Κέιτ Όσαμορ και εκπρόσωποι πρεσβειών άλλων ορθοδόξων χωρών.

*Δείτε την τελετή της ενθρόνισης στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/cyA-6pJx63I?t=12

O νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας γεννήθηκε στην Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1955.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιον της Φλώριδας, από το οποίον έλαβε το πτυχίο στη Θρησκειολογία (1976). Στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, εκ της οποίας απεφοίτησε το 1980 και κατόπιν πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1982).
Υπηρέτησε ως γραμματεύς στα γραφεία του Βουλευτού Μιχαήλ Μπιλλιράκη στην Ουάσιγκτον(1982-1984).
Εχειροτονήθη Διάκονος το 1985 από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο και κατά το ίδιον έτος Πρεσβύτερος.
Υπηρέτησε στην ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Merriville, ΙΝ) και από το 1987 στην Ιερά Επισκοπή Σικάγου ως Γραμματεύς.
Το 1988 έλαβε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου και ανέλαβε Πρωτοσύγκελλος της ως άνω Επισκοπής.
Επί διετία εις την Αγία Πετρούπολη της Ρωσσίας συνεπλήρωσε τας σπουδάς του εις την Ιστορία και την εκμάθηση της Ρωσσικής γλώσσης. Κατά το διάστημα αυτό επέδειξε ιδιαίτερον ζήλον διά τα προγράμματα νεολαίας, ειδικώς διά τον «ΣΥΝΔΕΣΜΟΝ» και ανέπτυξε πλούσια δράση με αξιόλογο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο.
Εδίδαξε εις το Πανεπιστήμιον Loyola of Chicago επιλεγόμενα μαθήματα περί Ορθοδοξίας.
Την 2αν Δεκεμβρίου 1996 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Χόνγκ Κόνγκ και εχειροτονήθη την 14ην εις τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Κατέστη πρώτος κανονικός ποιμενάρχης της νεοιδρυθείσας Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ, μετατεθείς εις την Ιερά Μητρόπολιν Δαρδανελλίων κατά το έτος 2007.
Ως Μητροπολίτης Δαρδανελλίων διετέλεσε διευθυντής του εν Berkeley Η.Π.Α. Πατριαρχικού Ορθοδόξου Ινστιτούτου «Πατριάρχης Αθηναγόρας».

 

Share this post