Έντασης συνέχεια στον Έβρο
Χιλιάδες πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα
Τεταμένη είναι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αφού χιλιάδες άτομα παραμένουν για δεύτερη ημέρα πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στον Έβρο, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά. Την ίδια ώρα ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα. Ακόμη τέσσερις διμοιρίες έφυγαν σήμερα, Σάββατο, εκτάκτως με C 130 από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη.
Την ίδια ώρα, υπήρξαν πληροφορίες περί εκκένωσης χωριών και γκρεμίσματος αναχωμάτων, τις οποίες διαψεύδει στο CNN Greece ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το μόνο φράγμα στην περιοχή είναι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αυτό έχει κανονική ροή.
Επίσης ο δήμαρχος Ορεστιάδος δήλωσε πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αυτή τη στιγμή και ήρεμη. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 800 άνδρες των ΜΑΤ, ενώ δεν ισχύει η πληροφορία ότι μεταβαίνουν ΕΚΑΜ. Στην περιοχή υπάρχουν υποστηρικτικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης εδώ και δυο μέρες.
Έτοιμη η ΕΕ να βοηθήσει
Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία εκφράζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί με «ανησυχία» τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθούν στενά και με ανησυχία την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και εγώ η ίδια βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον (Έλληνα) πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη και τον (Βούλγαρο) πρωθυπουργό (Μπόικο) Μπορίσοφ», γράφει σε ένα tweet η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα», συμπλήρωσε σε ένα δεύτερο tweet.
Χθες , Σάββατο, οι Αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου πέραν της οριογραμμής του τελωνείου, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος.
Ωστόσο, παρά τα συνεχώς ενισχυόμενα μέτρα ασφαλείας, ομάδες ατόμων επιχείρησαν, νωρίς το απόγευμα, να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και οι δυνάμεις φρούρησης να “απαντήσουν” με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και τα χημικά, που έρχονταν από απέναντι.
Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που ανέβασε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA στο οποίο απεικονίζονται δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες να κόβουν σε συγκεκριμένο σημείο στην ελληνοτουρκική μεθοριακή γραμμή, απέναντι ακριβώς από τις Καστανιές Έβρου, τα συρματοπλέγματα, καθ’ υπόδειξη των Τούρκων, με σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα.
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει ότι «έως τις 21:02 σήμερα ο αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από τη χώρα μέσω Αδριανούπολης είναι 36.776».
Ο Μητσοτάκης καλεί την Frontex στον Έβρο
Δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών πραγματοποίησε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με φόντο τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το Σάββατο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η Ελλάδα δέχθηκε μια οργανωμένη, μαζική, παράνομη επίθεση παραβίασης των συνόρων της. Απετράπησαν περισσότερες από 4000 παράνομες είσοδοι στην ελληνική επικράτεια. Οι 66 που πέρασαν, όπως είπε, κρατούνται και «δεν έχουν καμία σχέση με την Ινλτίμπ. Όπως είπε στον Εβρο στέλνονται επιπλέον δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του στρατού, ενώ ενισχύονται και οι δυνάμεις στα νησιά του Αιγαίου. Από σήμερα θα περιπολούν 52 σκάφη του Λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού.
Δένδιας: Δεν ακολουθούμε πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία
«Η Ελλάδα έχει συνειδητά επιλέξει να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ως υπεύθυνος παράγων ειρήνης και όχι ως ταραξίας και πηγή προβλημάτων, όπως η Τουρκία. Εμείς συνειδητά δεν ακολουθούμε την Τουρκία στην παραβατικότητα», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με αφορμή τις εξελίξεις στον Έβρο και τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, με αιχμή το προσφυγικό.
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, σύνεση, αλλά και με αποφασιστικότητα την παραβατική και πολλές φορές προκλητική τουρκική συμπεριφορά», σημείωσε ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο militaire.gr.
«Με γνώμονα τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου, διασφαλίζουμε απόλυτα την εδαφική μας κυριαρχία, αλλά και τα συμφέροντα μας στο ακέραιο, προωθούμε τις απόψεις και τις θέσεις μας με επιτυχία και δημιουργούμε συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις με χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως μπορεί οι επιθετικές πρακτικές της Τουρκίας να μην είναι καινούργιες, ωστόσο, «το τελευταίο διάστημα φαίνεται να εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα οι επιδιώξεις της για “ανασύσταση” του οθωμανικού της παρελθόντος».
Επισήμανε πως η Ελλάδα με μεθοδικές κινήσεις και σχεδιασμό σφυρηλατει στενές σχέσεις με χώρες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις, πρροκειμένου να απαντήσει στην τουρκική προκλητικότητα και τονίζει: Αποτέλεσμα είναι πως η Ελλάδα, αν και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις μόνη της, δεν είναι μόνη.
«Η προσκόλληση σε τέτοιου είδους εμμονές, αν και φαίνεται να αποφέρει κάποια πρόσκαιρα δημοσκοπικά οφέλη στην τουρκική ηγεσία, δεν θα αποφέρει κανένα όφελος για την Τουρκία – απομονώνεται διεθνώς, ιδίως μεταξύ των χωρών όπου παλιότερα εκτεινόταν η πάλαι ποτέ Οθωμανική αυτοκρατορία», συνέχισε.
«Η Ελλάδα δεν ακολουθεί επ’ ουδενί “πολιτική κατευνασμού” έναντι της γείτονος», επέμεινε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως ριψοκίνδυνες και σπασμωδικές, «εν θερμώ» αντιδράσεις δεν συμφέρουν κανέναν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα τους.
«Η ψύχραιμη και νηφάλια, αλλά σε κάθε περίπτωση αποφασιστική και σταθερή αντίδραση της χώρας μας δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ανοχή, και σε καμία περίπτωση ως υποχώρηση έναντι της Τουρκίας. Η αυτοσυγκράτηση δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη, εδραιωμένη στην πεποίθηση ότι συμπεριφορές σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο υπερισχύουν κάθε παραβατικότητας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Εξάλλου, αναφέρθηκε και στη στενή και ουσιαστική συνεργασία της Ελλάδας με τα κράτη της περιοχής, αλλά και τις ΗΠΑ, που δεν περιορίζονται σε διακηρύξεις. «Υπάρχει ένα ευρύ πλέγμα συνεργασιών που παράγει απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Διότι και οι χώρες αυτές επιδιώκουν αυτό που κι εμείς θέλουμε: την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».
Όσον αφορά την ΕΕ, παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καταδικάζουν απερίφραστα τις τουρκικές ενέργειες, αλλά και στις κυρώσεις που επιβάλλουν στην Τουρκία. «Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις σε υποψήφιο προς ένταξη κράτος», είπε.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα με εξαιρετικά αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και ισχυρούς συμμάχους, ενώ εξερχόμενη της κρίσης και ασκώντας πλέον μια ενεργητική και πολυεπίπεδη εξωτερική και αμυντική πολιτική, δηλώνει παρούσα σε όλα τα σημεία μείζονος ενδιαφέροντος για τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.