Ένταση γύρω από την Ουκρανία προκλήθηκε από ρωσικό στρατιωτικό εκβιασμό
Από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου η Ρωσία απαιτεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στη Συμμαχία, καθώς και να επιστρέψει το ΝΑΤΟ στα όρια του 1997. Η Ρωσική Ομοσπονδία ειδικότερα απαιτεί από το ΝΑΤΟ να αποκηρύξει οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα στην Ουκρανία, την Ανατολική Ευρώπη, την Υπερκαυκασία και την Κεντρική Ασία, επειδή αυτό φέρεται να απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας. Ωστόσο η ίδια η Ρωσία το 2014 παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καταλαμβάνοντας την Κριμαία και οργανώνοντας μια σύγκρουση στο Ντονμπάς. Και τώρα απειλεί την Ουκρανία με εισβολή μεγάλης κλίμακας.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες έλεγαν στο ageliaforos.com ότι ” Οι ρωσικές προτάσεις για θέματα ασφάλειας στην ουσία και στη μορφή δεν είναι πρόταση για διαπραγματεύσεις, αλλά ένα ειλικρινές τελεσίγραφο που περιέχει αιτήματα που είναι ασυμβίβαστα με τις αξίες και τις αρχές του ΝΑΤΟ και ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου”.
Σύμφωνα με πολλά δυτικά ΜΜΕ αυτή τη στιγμή κοντά στα ουκρανικά σύνορα και στα κατεχόμενα από τη Ρωσική Ομοσπονδία εδάφη του Ντονμπάς και της Κριμαίας υπάρχουν περισσότεροι από 100 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες με ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022, συμπεριλαμβανομένου και κατά τη διάρκεια της Ρωσο-Λευκορωσικής στρατιωτικής άσκησης «Συμμαχική αποφασιστικότητα» στη Λευκορωσία.
Ο Πούτιν θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Μπορεί να φτάσει σε καταστάσεις «στο χείλος του πολέμου»: να αναπτύξει ακόμη περισσότερα στρατεύματα και να πραγματοποιήσει ασκήσεις στα σύνορα, η κατάσταση στο Ντονμπάς μπορεί να κλιμακωθεί, μπορεί να δημιουργηθεί μια πρόσθετη κρίση στην Αζοφική ή τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Θα υπήρχε τέτοια απειλή για την Ουκρανία, αν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ; Θα υπήρχε τώρα μια τέτοια τεταμένη κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο; Και τι θα γινόταν, αν η Ουκρανία γινόταν τώρα δεκτή στο ΝΑΤΟ;
Το 2008 η Ουκρανία και η Γεωργία υπέβαλαν αιτήσεις ζητώντας ένα Σχέδιο δράσης για τη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το ΣΔΕ δεν έλαβαν, αλλά η Βορειοατλαντική Συμμαχία είπε ότι στο μέλλον αυτά τα κράτη θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία σπεκουλάρει ξεκάθαρα ότι η είσοδος της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ θα αλλάξει την ισορροπία στην Ευρώπη.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η Ρωσία δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην είσοδο της Ουκρανίας ή της Γεωργίας στη Συμμαχία. Αυτό ανακοίνωσε μετά από συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία στις 12 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Πολλοί λένε ότι εμπόδιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελούν οι εδαφικές διαφορές. Τα έγγραφα του ΝΑΤΟ περιέχουν πράγματι μια παράγραφο που δηλώνει ότι τα υποψήφια μέλη της Συμμαχίας πρέπει, μεταξύ άλλων, να επιλύουν ειρηνικά τις εξωτερικές εδαφικές τους διαφορές. Όμως στην περίπτωση της Ουκρανίας το ΝΑΤΟ δεν βλέπει αυτό το πρόβλημα. Καά την άποψη του ΝΑΤΟ δεν υπάρχουν εδαφικές διαφορές μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, επειδή η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και ξεκίνησε έναν πόλεμο στο Ντονμπάς.
Η είσοδος της Ουκρανίας και της Γεωργίας θα πρέπει να υποστηριχθεί και από τις 30 χώρες της Συμμαχίας και υπάρχουν προηγούμενα όταν ορισμένες χώρες εμπόδισαν την είσοδο άλλων. Για παράδειγμα, η Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα εμπόδισε την ένταξη στο ΝΑΤΟ τότε μόνο της FYROM και η Τουρκία εμποδίζει της Κύπρου. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι αδύνατη χωρίς την έγκριση της Γερμανίας, η οποία ακόμη και τώρα εμποδίζει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες (το παράδειγμα της Εσθονίας).
Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία και δεν αναγκάζει καμία χώρα να γίνει μέλος του. Το παράδοξο είναι ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι αυτές που παρακινούν τις γειτονικές της χώρες να αναζητήσουν συλλογική ασφάλεια στο ΝΑΤΟ. Για δεκαετίες η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια ζώνη σύγκρουσης κατά μήκος των συνόρων της και υπονόμευσε την ασφάλεια σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών με τη μια ή την άλλη μορφή.
Οι κύριες απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια προέρχονται από τη Ρωσία: εισέβαλε στη Γεωργία και την Ουκρανία, παρενέβη στις εκλογές διαφόρων χωρών, χρησιμοποίησε χημικά όπλα για να σκοτώσει και παραβίασε τις συνθήκες ελέγχου των όπλων.
Η είσοδος χωρών, όπως η Ουκρανία και η Γεωργία στο ΝΑΤΟ, λένε ειδικοί στα θέματα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, “θα δημιουργήσει τη βάση για μακροπρόθεσμη ειρήνη και θα επηρεάσει τον δημοκρατικό μετασχηματισμό της ίδιας της Ρωσίας. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις ρωσικές απειλές. Θα πρέπει να φοβόμαστε την αδυναμία των δικών μας αποφάσεων που ενθαρρύνουν τη ρωσική επιθετικότητα. Μόνο μια σταθερή και ενωμένη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας είναι ικανή να σταματήσει τις περαιτέρω επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας”.
Α. Βικέτος
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Ukriniform.ua