Ενταφιάστηκε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β’

Ενταφιάστηκε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος Β’

Ο αποχαιρετισμός του Πάπα Φραγκίσκου

Ενταφιάστηκε , μετά τις 14:00 το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’. Ο ενταφιασμός έγινε από τον Τοποτηρητή Μητροπολίτη Πάφου, Γεώργιο, και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου,  στον τάφο, που ο μακαριστός μερίμνησε να δημιουργηθεί κάτω από τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας. Στην μαρμάρινη πλάκα, που τοποθετήθηκε αναγράφεται η φράση από το Σύμβολο της Πίστεως “Προσδοκώ Ανάσταση νεκρών”.

Προηγήθηκε η εξόδιος ακολουθία, της οποίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου. Παρέστησαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Β’ εκπρώσωποι των Πατριαρχών Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρουμανίας, Βουλγαρίας , Γεωργίας,   των Αυτοκεφάλων Εκκλησίων Αλβανίας και Ουκρανίας. Παρούσα ήταν επίσης αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας υπό τον Καρδινάλιο , Κουρτ Κοχ.

Στο μέσον ο Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ

Επίσης,  τον μακαριστό τίμησαν δια της παρουσίας τους επικεφαλής ή εκπρόσωποι άλλων Θρησκευμάτων. 

Στο τέλος της εξοδίου ακολουθίας κατατέθηκαν στεφάνια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Τοποτηρητή Μητροπολίτη Πάφου, την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στάλησαν και άλλα στεφάνια , μεταξύ των οποίων ήταν  αυτό του πρώην Πάπα Βενέδικτου του 16ου.

Στον επικείδιο λόγο του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε: “Υψηλόν είναι το έργο και ανεκτίμητη η προσφορά στην Εκκλησία, την Κοινωνία και την Πατρίδα, της εμβληματικής μορφής του μεταστάντος Αρχιεπισκόπου, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης .

“Αυτό που, ως προσωπική μαρτυρία  θα ήθελα να επισημάνω, είναι πως κατά την ενάσκηση των Προεδρικών μου καθηκόντων είχα το προνόμιο να γνωρίσω έναν Ιεράρχη που τον διέκρινε η  γνησιότητα και το ασυμβίβαστο ενός άκαμπτου πατριώτη. Κύρια έγνοια του ήταν η φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, χωρίς ποτέ να παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας, επεσήμανε  ο Νίκος Αναστασιάδης .

Ο  Τοποτηρητής Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος αναφέρθηκε επίσης στο αγωνιστικό φρόνημα του μακαριστού για το Κυπριακό η επίλυση του οποίου θα είναι η μεγαλύτερη δικαίωση για τον Αρχιεπίσκοπο. “Θα περιμένει να χτυπήσουν οι καμπάνες της απελευθέρωσης”, είπε χαρακτηριστικά. 

ΦΩΤΟ: Φίλιππος Χρίστου

Την συμβολή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’ στον διαθρησκειακό διάλογο και στην βελτίωση των σχέσεων των Ορθοδόξων με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία  εξήρε ο Πάπας Φραγκίσκος σε επικήδειο λόγο, τον οποίο ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ

 

Share this post